C ramposia a contribuit mult la cresterea renumelui podgoriei Dragasani (denumita si "podgoria voievodala a Banilor Olteniei"), iar aceasta a impus in timp soiul Cramposie, ca unul dintre cele mai valoroase soiuri romanesti.
|
|
Cramposia selectionata da productii mari (16.500 kg/ha) si constante de la an la an, dar nu mai are insusirile de soi mixt ale Cramposiei vechi, in sensul ca strugurii soiului Cramposie selectionata nu mai au aceleasi caracteristici de calitate pentru strugurii ce se consuma in stare proaspata.
Maturitatea deplina a soiului Cramposie selectionata are loc in a doua jumatate a lunii septembrie, cand acumuleaza intre 190 si 205 g/l zaharuri in must si o aciditate totala medie de 5,0 g/l. Vinurile albe obtinute sunt, in general, seci, echilibrate, fructuoase, producand prin prospetimea si supletea lor, in cavitatea bucala, o placuta racoare.
Multi specialisti recomanda in cadrul procesului de vinificare a Cramposiei selectionate ca acesta sa sufere o usoara maceratie peliculara, cu scopul de a asigura o mai buna extragere a substantelor aromate caracteristice strugurelui, obtinandu-se astfel vinuri tinere cu aroma mai pronuntata.
In general, taria alcoolica a vinurilor obtinute din soiul Cramposie selectionata este de 11,4-11,8% si o aciditate totala de 4,5-4,7 g/l. Soiul Cramposie selectionata este inclus in sortimentul de baza al podgoriei Dragasani, unde a inlocuit in cultura soiul vechi romanesc Cramposie. Fiind un soi apreciat, Cramposia selectionata este cultivat si in alte podgorii din Romania, printre care: Murfatlar-Medgidia, Panciu, Odobesti etc. Datorita faptului ca soiul Cramposie selectionata se intalneste numai pe teritoriul Romaniei, acest soi, prin caracteristicile specifice pe care le are, poate starni, prin- tr-o promovare judicioasa, o curiozitate aparte printre consumatorii din alte tari, contribuind la o mai buna cunoastere a vinurilor romanesti obtinute din soiurile romanesti.
Citește pe Antena3.ro