ARGUMENT
Fotbalul este sportul-rege. Rege peste inimile barbatilor, peste timpul lor, peste viata lor toata. Femeile se conformeaza, se uita la meciuri si pana la urma ajung sa inteleaga ce este un ofsaid, ce este un penalty sau un aut. Incep "sa tina" si ele cu echipa preferata a partenerului si de multe ori le vedem pe stadion suportere infocate.
Campionatul Mondial de Fotbal este evenimentul suprem al sportului. Nu numai din cauza sportului in sine, caci se transforma intr-un adevarat festival.
CULTURI. La start intalnim 32 de echipe. Sunt de fapt 32 de culturi, de pe continente diferite, reprezentand popoare cu istorii si mentalitati proprii. Daca pe terenul de fotbal jucatorii nu schimba intre ei decat experiente legate de fotbal, in spatele arenei suporterii interactioneaza si la alte niveluri. Invata sa se accepte unii pe altii. Facem abstractie de evenimentele nefericite in care, din motive greu de inteles, "ultrasi" din diverse tari fac apel la violenta spre a-si arata dragostea pentru echipa preferata. Este vorba aici despre schimburi interculturale, despre suporteri care tin cu echipe diferite si beau o bere impreuna. Stau la aceeasi masa si fiecare spune despre ce inseamna tara lui. De la istorie pana la mancarurile traditionale. Pentru ca fotbalul inseamna si mancare. Pe de-o parte, cea a fotbalistilor, de cealalta, cea a suporterilor.
Majoritatea echipelor au in staff un bucatar care sa le pregateasca "luptatorilor" bucatele preferate. Suporterii cauta restaurantele traditionale. Si, daca nu gasesc, improvizeaza. Si asta pentru ca nimeni nu poate sta o luna fara sa guste macar o data din mancarea de acasa. Noi v-am adus retete ale tuturor celor 32 de tari, pentru ca, macar prin bucate, Romania sa guste Campionatul Mondial de fotbal, Germania 2006.
|
SCURTA ISTORIE A CAMPIONATULUI MONDIALPrimul Campionat Mondial de fotbal a avut loc in 1930, in Uruguay. Atunci au participat doar 13 echipe. Apoi numarul a crescut la 24, iar din 1998 s-a stabilit la 32, permitandu-le mai multor tari din Africa sa participe la turneul final. In timp, evenimentul a luat o asa de mare amploare, incat a ajuns sa fie considerat cel mai prestigios din lumea sportului. Cele 16 editii ale Campionatului au fost castigate de doar sapte tari diferite. La inceput, Campionatul nu era atat de important si din cauza ca meciurile nu erau televizate. Insa, din 1954, acest lucru a fost posibil. In prezent, numai la extragerea participantelor din fiecare grupa se uita aproape 300 de milioane de oameni, iar fiecare meci in parte atrage peste 1,1 miliarde de telespectatori. |
Citește pe Antena3.ro