x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cu pestele pe uscat

Cu pestele pe uscat

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    26 Iul 2006   •   00:00
Cu pestele pe uscat
CAIET DE RETETE
Crawl, fluture, bras, spate... La mare nu conteaza stilul. Ca vine-un val si ti-a stricat jucaria de te pomenesti c-aduni scoici cu dintii. E ca la maioneza. Dai o data din mana mai harcana si te pomenesti ca tre’ s-o iei de la capat. Bine, daca ai imaginatie si te tine fizicu’, poti s-o apuci in stilul crawl (liber). Adica sa cumperi (la liber) maioneza, ca de restul, daca nu-i prea complicat, poti la o adica sa faci si pluta. Ca-n bucatarie, stilul chiar nu conteaza. Papa sa iasa. De vase murdare si de clatite lipite pe tavan nu te cauta nimeni. Ca doar nu ti-oi face singur sesizare la Oficiul pentru Protectia Consumatorului! Nu te depuncteaza nici un arbitru pentru executia tehnica. Artisticu’ sa nu pice rau la stomac! Ca, pana la urma, capu’ face, capu’ trage! Capu’ de peste, care va sa zica, care, impreuna cu coada, pica de minune la borsul pescaresc! Bine, da asta poate oricine. Ce nu prea stie multa lume, da’ daca se-ncumeta la stilul liber ar trebui negresit, iti zice tata tie. Da’ mai la o parte.

Deci, pune mana acu’ de gateste, ca pe principiul vine valu’ imi ia... pestele, am scormonit eu dupa niscai retete cu care sa te lauzi cand vii de la mare. Dac-ai fost la munte, cata si tu singur ceva cu pastrav, ca n-o fi foc.

SUSHI PHOENIX

  • INGREDIENTE: o cana cu orez, o ceapa, putin ulei, sare, piper, foi speciale (alge) pentru sushi, 300 g peste, un castravete acru, 20 g ghimbir murat, cimbru.
  • PREPARARE: Orezul se pune la fiert in apa cu sare, putin ulei si o ceapa intreaga. Dupa ce s-a fiert, dar nu foarte mult, pentru ca orezul pentru sushi trebuie sa ramana mai tare, se adauga pestele dezosat si taiat bucatele fine si castravetele taiat marunt si ghimbirul, apoi se adauga sare si piper dupa gust. Se lasa sa se raceasca. Se pregatesc rulourile din alge care se intind, rand pe rand, pe "servet din bambus", special pentru a rula sushi. Peste fiecare foaie de alga se intinde umplutura si se ruleaza cu grija ca foaia sa nu se rupa. Din ruloul obtinut se taie rondele potrivite. Japonezii taie rondele de o imbucatura. Noi, avand cunostinta de furculita si cutit, putem sa nu dam atata importanta grosimii bucatelelor.

    GHIVECI DE CRAP

  • INGREDIENTE: un crap de un kilogram, 3 linguri cu ulei, o ceapa, un morcov, un patrunjel, telina, 4 rosii, o mana de mazare, o mana de fasole verde, piper, sare.
  • PREPARARE: Se prajeste ceapa taiata felii, apoi se adauga legumele tocate. Cand incep sa se inmoaie, se pun rosiile taiate marunt, mazarea si fasolea. Cand sunt aproape gata, se pun bucatile de peste cu doua linguri cu ulei si se da la cuptor. Se serveste rece.

    MITITEI DE PESTE

  • INGREDIENTE: carne de peste dezosata de trei soiuri diferite, stiuca, burta de crap si anghila, insumand impreuna cam un kilogram, cate un varf de cutit cu piper, unul cu chimen si unul cu bicarbonat, o capatana de usturoi, sare.
  • PREPARARE: Se trece prin masina de tocat carnea, se sareaza si se lasa sa stea doua-trei ore la frigider. Dupa acest rastimp, se adauga piperul, chimenul si bicarbonatul. Din vreme, se face separat un mujdei dintr-o capatana intreaga de usturoi, impreuna cu putina zeama de carne, care se strecoara si se adauga la tocatura. Apoi se framanta totul bine si se mai lasa vreo ora la rece. Acum, cu o lingura, se iau cantitati egale de carne si, cu mainile ude, se formeaza mititeii, pe care ii mai lasam un pic sa se odihneasca pe un fund de lemn. Se frig la gratar la foc iute, pentru ca pestele se face repede, ungandu-i din cand in cand cu o pana inmuiata in zeama de carne.

    RACI FIERTI

  • INGREDIENTE: 24 de raci, apa cat sa-i cuprinda, o lingura cu sare, 4 catei de usturoi, 12 boabe de piper, o frunza de dafin.
  • PREPARARE: Se controleaza ca toti racii pe care vrem sa-i pregatim sa fie vii. Se pune la fiert o oala cu apa, in care se adauga o lingura cu sare. Apa se incearca, pentru ca trebuie sa fie ceva mai sarata decat se cere la gust. Adaugam cateii de usturoi si foaia de dafin. Se da in clocot la foc iute. Acum se arunca in apa racii bine spalati in mai multe ape si scursi si boabele de piper. Cine doreste poate sa scoata intestinul din gaturi cat racii sunt inca vii, inainte de a-i fierbe, dar pregatiti astfel, racii vor fi mai putin gustosi. Se tin pe foc cinci minute, nu mai mult, socotite din momentul in care au dat in clocot. Racii se lasa sa se raceasca in apa lor. Apoi se asaza pe un platou suficient de incapator si se orneaza cu patrunjel si ardei iute.

    CALCAN FIERT

  • INGREDIENTE: un kilogram si jumatate de calcan, doi litri de apa, 6 cartofi mijlocii, 50 g unt.
  • PREPARARE: In mod obisnuit, calcanul nu se serveste intreg, dar cand este de marime potrivita, se curata inauntru, se taie coada si inotatoarele de jur imprejur si se spala bine in mai multe ape. Se face o taietura in lung pe partea unde pielea este mai neagra, aproape de sira spinarii, astfel incat la fiert pestele sa fie patruns in mod egal. Se asaza calcanul la fiert cu partea mai alba in sus, in apa rece cu sare. Se pune la foc iute pana incepe sa fiarba, apoi se lasa sa fiarba in clocote mici, la foc potrivit. Ca sa vedem daca e facut, se incearca cu un chibrit, iar daca lemnul intra usor in partea cea mai groasa, pestele este fiert. Se curata de piele pe o parte si pe alta, se asaza pe farfurie, cu cartofi fierti si se serveste cu unt.

    SUFLEU DE PESTE

  • INGREDIENTE: 750 g peste fiert, doua linguri cu unt, o jumatate de lingura cu faina, o ceasca cu lapte, 4 oua, o lingura cu branza rasa.
  • PREPARARE: Sufleul se poate face din orice fel de peste caruia i s-au scos cu grija oasele si pielea. Se taie pestele in bucati mici, iar separat se rumeneste usor o lingura cu faina in unt, care se stinge cu o ceasca cu lapte. Se lasa sa dea in cateva clocote, dar fara sa se ingroase. Se da la o parte, se amesteca bine cu pestele, se adauga o lingura cu unt si se potriveste de sare. Dupa ce s-a mai racorit, se adauga patru galbenusuri, apoi cele patru albusuri batute spuma. Se unge bine cu unt o forma speciala, se toarna compozitia si se presara branza rasa. Se lasa in cuptor la foc potrivit si este gata in trei sferturi de ora. Sufleul trebuie sa fie frumos crescut si se serveste in forma.

    MARINATA DE PESTE

  • INGREDIENTE: un kilogram si jumatate de peste mare, 100 ml ulei, doua linguri cu faina, doua linguri cu otet, doua linguri cu bulion, doua foi de dafin, 10 boabe de piper, sare.
  • PREPARARE: Se curata pestele, se portioneaza, se spala si se prajeste in ulei. Se lasa sa se raceasca. In tigaia in care am prajit pestele se mai adauga ulei si, cand este fierbinte, punem un varf de lingura cu faina, pe care o stingem cu otet si vin indoit cu apa. Adaugam bulionul, foile de dafin si piperul. Pentru un kilogram de peste trebuie sa avem doua cesti cu sos. Se potriveste de sare si otet.
  • ×