x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cu sufletul pe masa

Cu sufletul pe masa

28 Dec 2004   •   00:00

 INVATATURILE MATUSII
La multi ani dragii mei! Anul acesta se apropie de final si fiecare dintre noi ne facem o analiza a ceea ce am facut sau nu in decursul timpului. Punem pe hartie planuri, ne facem sperante si incercam sa facem noaptea de Revelion sa fie perfecta. Nu vrem sa ne lipseasca nimic. Pana la cel mai mic detaliu ne straduim sa cream pentru noi si oaspetii nostri momente de neuitat.  

Eu, de exemplu, in ziua de 30 decembrie, ma trezesc de cu dimineata si ma duc la cumparaturi cu o lista bine pusa la punct ca atunci cand ma apuc de pregatit sa nu imi lipseasca nimic. Cateodata mai iau de la cofetarie dulciurile, gata preparate, dar anul acesta m-am hotarat sa fac totul in casa. Meniul este hotarat de vreo doua saptamani, asa ca stiu cu exactitate ce imi trebuie si mai ales cum va arata masa de Revelion. Voi face o salata cu varza de Bruxelles, avocado si o alta salata din fructe de mare, pentru ca vreau sa ies din tiparele Revelionului traditional, macar la aperitive. Friptura de porc, carnatii de casa cu o garnitura de cartofi natur nu vor lipsi de pe masa. Nici piftia pe care am facut-o cu doua zile in urma ca sa am timp sa o fierb mult, sa nu mai ramana deasupra grasime si pe care am pus-o in forme speciale ca sa ii dau un aspect cat mai delicios.  

Apoi, la desert, mi-am luat inima in dinti si am zis ca o sa fac un tort tiramisu. Nu numai ca este foarte bun, dar este si mai deosebit. Amestecul de branza mascarpone, cu cacao, zahar fac din acest desert o adevarata minune. Toate acestea fiind puse la punct, voi aranja masa din sufragerie. Am cumparat o fata de masa noua, alb-rosie, speciala pentru acest eveniment. Servetelele vor avea, si ele, tot aceeasi culoare. Ca in fiecare an, pentru masa din noaptea de Revelion, voi folosi tacamurile de argint pe care le-am mostenit de la bunica mea. Si ca sa nu supar pe nimeni, pentru ca printre invitati se numara si nepotei de-ai mei mai tineri, i-am lasat pe ei sa vina cu ce vor. Voua, dragii mei, va doresc sa petreceti asa cum ati visat, indiferent unde veti fi. Si nu uitati sa ascultati de sfaturile unei femei trecute prin viata: sa aveti bani in buzunar, pantofi in picioare, macar o haina rosie, sa va sarutati persoana iubita sub vasc ca anul viitor sa va aduca de toate, in special multa dragoste. (Matusa Elvira)  

NU UITA
Cuptorul trebuie sa fie incins atunci cand puneti friptura, pentru a reusi sa se formeze o crusta menita sa retina sucul carnii.  

Pentru a se patrunde bine, bucatile de carne introduse in cuptor nu trebuie sa fie foarte groase. Daca totusi sunt, cuptorul trebuie incalzit moderat la inceput.
 
FRIPTURA SPECIALA
Se ia o bucata de cotlet de porc de 1,5-2 kg, se spala si se presara cu sare, piper, cimbru si 50 ml ulei, se pune intr-o tava si se introduce la cuptor. La inceput se poate acoperi cu o folie de aluminiu. Dupa o ora, se ia folia, se pun in jurul cotletului doi morcovi, o ceapa mare, cimbru, usturoi si se lasa pana se rumenesc. Sosul se strecoara si se serveste cu cotletul taiat felii. Pentru garnitura se fierb pe rand in apa cu sare 500 gr broccoli si o varza de Bruxelles. Cand sunt gata, se scot si se soteaza in ulei amestecat cu margarina.

×
Subiecte în articol: masa