Uneori restaurantele pot fi locul cel mai potrivit sa afli lucruri noi despre o vedeta. Ce mananca, ce bea, cum se distreaza. Exista insa un local in Romania in care foarte multe astfel de personalitati auinchinat un pahar.
Restaurantul "Calul Balan" de la Buftea s-a nascut sub o stea norocoasa. Mai in gluma, mai in serios, am putea spune ca si existentei lui ii datoram succesul cinematografiei romanesti. Nu doar pentru ca aici s-au filmat mai multe scene din filmele tineretii si copilariei noastre, dar si pentru ca aici veneau sa se relaxeze actorii, si, a doua zi, odihniti, aveau puteri sa o ia de la capat. Din 1970 pana in zilele noastre, pragul acestui local a fosttrecut de o sumedenie de personalitati, din tara si din strainatate. Pacat ca nimeni nu s-a gandit sa tina socoteala. Totusi, "cei mai cunoscuti dintre cei cunoscuti" nu au plecat fara sa dea macar un autograf bucatarului-sef, Gheorghe Buganu. El ne-a spus ca Michael Jackson, care a fost de doua ori oaspetele restaurantului, a servit supa de cocos, sarmale, cas si colac. Dintre toate bunatatile din care s-a infruptat, tot sarmalele i-au placut cel mai mult. "Uneori am impresia ca toti au trecut pe aici", ne spune Gheorghe Buganu. CAPRICII. Si daca tot au trecut atatea VIP-uri romanesti si din strainatate pe la restaurantul de pe malul primului lac artificial din tara, ne-am gandit sa aflam pentru dumneavoastra cate ceva despre gusturile lor gastronomice. "Actorii sunt zgarciti la bacsis. Nu au insa nici gusturi simandicoase. Mananca simplu. Spritul si tigara sunt «preparatele» de baza. Cand insa le este cu adevarat foame, cer carne la protap, peste prajit, saramura. Mai vin unii foarte pretentiosi, dar, de regula, sunt multumiti cu ceea ce ii servim", ne-a raspuns cu delicatete bucatarul-sef, fara sa vrea sa dea nume. Totusi, am aflat ca Florin Piersic este un mare gurmand. O parte dintre vizitatori cunosc meniul pe dinafara si rareori isi schimba preferintele. Petrecerile artistilor sunt foarte vesele si "colorate", fara sa paleasca in timp. Atat inainte, cat si dupa Revolutie, restaurantul de la Buftea nu s-a plans de lipsa de petrecareti. Cand se termina filmarile, toti vin aici sa sarbatoreasca, dar "fiecare e cu banul si cu portia lui". INVENTIE. In acest local s-a inventat o reteta arhicunoscuta azi: sarmale in cuib. "Unii cereau sarmale in foi de vita, altii in foi de varza si intr-o zi, cand m-am saturat sa fac ba asa, ba asa, si voind sa multumesc pe toata lumea dintr-un foc, m-am gandit: de ce sa nu ascund intr-o foaie sarmale de ambele feluri, astfel am inventat sarmalele in cuib", ne-a marturisit cu mandrie Gheorghe Buganu.
RETETA
|
Sarmale in cuib
Ingrediente: un kg varza murata, 200 g tocatura de porc, 200 g tocatura de vita, 200 g costita afumata, o jumatate de cana cu orez, 4 rosii, doua cepe, o lingura cu bulion, doua linguri cu ulei, o legatura de marar, cimbru.
Preparare: tocatura de porc si de vita se amesteca cu o ceapa tocata. Se adauga orez oparit, sare, piper si cimbru. Se omogenizeaza si se umplu sarmalele, folosind la unele foi de varza, la altele foi de vita. Se aduna cate trei sarmalute, infasurandu-se impreuna intr-o alta foaie de varza mai mare. Varza ramasa se toaca si se asaza pe fundul ceaunului. Deasupra se pun cuiburile, peste care se toarna un sos preparat din ceapa calita, stinsa cu bulionul diluat cu apa. Se completeaza cu apa si se fierb doua ore.
|
Citește pe Antena3.ro