GARGANTUA SI PANTAGRUEL
VIORICA ROMASCU
Nu se poate omite importanta culturala a Renasterii, fara de care Evul Mediu ar fi ramas in constiinta noastra o epoca uniforma de tenebre. Desi la baza Renasterii s-a aflat mitul fundamental al omului, nu se poate spune ca aceasta perioada a fost o iluzie. Dovada o reprezinta numarul impresionant de artisti (scriitori, pictori), pe care aceasta perioada i-a oferit omenirii.
Renasterea este socotita o perioada prolifica a artelor, prin oamenii sai de geniu, ale caror virtuti sunt de necontestat. Sculptura, poezia, pictura, arhitectura si stiinta sunt zonele principale in care talentul adevaratelor spirite luminate s-au impus. Acestei perioade i se datoreaza primele scrieri de estetica pura, primele cataloage de opere, cat si existenta unei societati crestine regandite si criticate totodata de anumiti umanisti.
Ideea microcosmosului, a carui esenta este OMUL, a fost initiata de genialul Pico della Mirandola in "Discurs asupra demnitatii omului". De altfel, aceasta isi gaseste radacini adanci in toata Renasterea, mai ales prin tendinta stilistica de identificare cu unele dintre conceptiile estetice ale Antichitatii. Locul central pe care il atribuie omului se completeaza cu libertatea pe care acesta o dobandeste in dominarea timpului si spatiului. Vointa estetica a multora dintre creatori, printre care si a lui Leonardo da Vinci, se subordoneaza arhetipurilor divine creatoare. Multi principi italieni, printre care si cei trei Medici de la jumatatea secolului XV, au fost protectorii artistilor si ai artelor pe care acestia le slujesc.
|
|
Dar cate pagini ne-ar fi necesare pentru a vorbi de Renastere? Tot atatea, poate, cate ar fi necesare pentru a destainui cate ceva si despre traditiile culinare din aceasta patrie a artelor, Italia. Dar, daca tot a venit vorba, e bine sa va amintim ca Italia este o peninsula scaldata de apele a patru mari: Adriatica, Ionica, Tireniana si Marea Mediterana. Amestecul de arome, savori si culori, existent in arta culinara italiana, va fi mereu apreciat cu bucurie atat de guralivii peninsulari, cat si de turistii indragostiti de arta italiana. Cele mai cunoscute, fiind si specifice acestei zone, sunt pastele, care cunosc forme, gusturi si culori variate. Combinatiile sunt absolut uluitoare: cu oua, sofran, grau negru, piper, spanac, suc de sfecla, tomate, ciuperci etc.
Daca ar fi sa enumeram bogatele sortimente de branzeturi care fac deliciul bucatariei italiene, este suficient sa amintim de parmezan, fontinal (branza afumata), mozzarella, ricotta, mascarpone etc. Dar sa nu uitam de dulciuri, biscuitii preparati din aluaturi cu faina de migdale, sau cu alte fructe, cremele racoritoare, cozonacul "panettone", sau renumita inghetata delicioasa italiana!
Lasagna
|
INGREDIENTE: un pachet de lasagna semipreparata, 5 linguri de branza Ricotta, 1/2 cana de parmezan, doua oua, o cana de sos pentru paste - Classico di Napoli, 2 cani branza mozzarella.
PREPARARE: Se incalzeste cuptorul la 350 de grade. Se gatesc taiteii de lasagna, direct din pachet. Intr-un vas amestecati foarte bine ricotta, parmezanul si ouale. Intr-o tava varsati jumatate din sosul de rosii. Adaugati jumatate din cantitatea de lasagna, amestecul din oua, ricotta si parmezan, restul de sos si mozzarella. Repetati procedeul pana obtineti mai multe straturi egale. Lasati preparatul la copt o ora.
|