x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum alegi borcanele pentru murături?

Cum alegi borcanele pentru murături?

04 Aug 2022   •   20:17
Cum alegi borcanele pentru murături?
Sursa foto: piqsels.com

Cei mai mulți dintre noi nu concep să intre în iarnă fără să aibă câteva borcane cu murături în cămară, în pivniță sau pe balcon. Castraveți, gogoșari, conopidă, varză ori gogonele, toate sunt așezate la locul lor pe rafturile gospodarilor. Și asta deoarece, în sezonul rece, fructele și legumele murate sunt nelipsite de la orice masă. Ele aduc puțin echilibru în alimentație, mai ales că avem o dietă destul de bogată în grăsimi atunci când afară este frig.

Piețele sunt pline de produse proaspete, numai bune de pus la murat. Prin urmare, nu-ți mai rămâne decât să pregătești rețetele și să găsești borcanele potrivite pentru murături. Iată cum alegi recipientele ideale pentru păstrarea alimentelor:

Ține cont de materialul din care sunt fabricate borcanele

Dacă vrei să cumperi produse de calitate, nu poți să treci cu vederea acest criteriu de selecție atât de important. În general, ai de ales între borcane din sticlă, plastic, metal sau porțelan. Însă pentru murături, cea mai bună și sigură opțiune o reprezintă sticla. Materialul nu conține substanțe dăunătoare și nu schimbă gustul alimentelor, permite o conservare optimă și rezistă perfect la temperaturi foarte înalte, cât și scăzute. Așadar, poți opta fără probleme pentru borcane de sticlă de la Depozitul de Ambalaje dacă vrei să te asiguri că preparatele tale se vor păstra așa cum trebuie peste iarnă.

Ia în calcul tipul și cantitatea de murături

Înainte să achiziționezi recipientele pentru conserve ai grijă să stabilești ce tipuri de murături îți dorești, precum și cantitatea pe care vrei să o pregătești. În funcție de aceste considerente vei putea selecta mai ușor borcanele. Astfel, ca să pui castraveți la oțet sau conopidă poți folosi borcane cu gura mai strâmtă pentru că legumele nu sunt foarte mari. În schimb gogonele și gogoșarii au nevoie de recipiente care să-ți permită să le pui la murat întregi. Totodată, dacă vrei să obții o cantitate însemnată de murături îți vor fi de ajutor borcanele mai mari.

Alege în mod corect volumul borcanelor

Trebuie să te gândești foarte bine la ce fel de murături vei pregăti ca să poți opta pentru o dimensiune corectă a borcanelor. De exemplu, nu poți pune fructe ori legume la murat într-un recipient care are mai puțin de 150 ml. În general, ai posibilitatea de a opta pentru borcane mici dacă și alimentele au dimensiuni reduse, cum ar fi ardeii bulgărești sau cei iuți, usturoiul ori bamele. În caz contrar, cele mai voluminoase sunt perfecte pentru murăturile întregi, asortate și tăiate în bucăți.

Gândește-te la forma optimă a borcanelor

Chiar dacă pare un lucru nesemnificativ, aspectul joacă un rol esențial în alegerea unor borcane. De ce? Pentru că o formă mai rotunjită sau mai pătrată ocupă un spațiu diferit pe rafturi ori în tava în care accesoriile vor fi băgate la cuptor pentru sterilizare. În plus, poți utiliza borcanele de diferite forme, culori și dimensiuni ca să diferențiezi mai ușor murăturile, în funcție de tipul lor.

Verifică închiderea etanșă a borcanelor

Detaliile cheie ce pot însoți aceste articole sunt capacul și inelul din silicon. De regulă, ele permit închiderea pentru ca în interiorul borcanelor să nu pătrundă aer, care poate altera conținutul. Inelul din silicon nu este foarte des întâlnit, însă capacul are o importanță uriașă când vine vorba de sterilizarea borcanelor cu murături. Așadar, în momentul achiziționării anumitor recipiente asigură-te că iei și capacele potrivite, ca să se închidă etanș.

 

Borcanele sunt extrem de populare și versatile. Acestea își găsesc utilitatea în aproape orice casă și sunt recipientele preferate pentru depozitarea alimentelor și prepararea conservelor. În comerț există numeroase tipuri de borcane, fiecare cu particularitățile sale. Însă, atunci când vrei să le găsești pe cele potrivite pentru murături, ai grijă să ții cont de aspectele prezentate dacă îți dorești ca alimentele să rămână într-o stare optimă cât mai mult timp.

×