x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari piure de cartofi cu ceapă caramelizată

Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari piure de cartofi cu ceapă caramelizată

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2025   •   09:45
Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari piure de cartofi cu ceapă caramelizată
Sursa foto: Cumvaplace.ro

Piureul de cartofi cu ceapa caramelizată este un preparat cremos și delicos. Este de fapt o reinterpretare a unei garnituri clasice.

Ceapa caramelizată oferă profunzime piureului și o tentă ușor afumată datorită procesului lent de gătire.  Piureul se asortează cu preparate consistente, precum legume rumenite la cuptor sau ciuperci sotate. Poate fi savurat și simplu. 

Rețetă de piure de carofi cu ceapă caramelizată

Ingrediente
Piure de cartofi:

500 gr cartofi albi
sare și piper
2 linguri cu ulei de măsline
2 căței de usturoi
1 crenguță de rozmarin.
Ceapă caramelizată:

300 gr ceapă curățată și tocată
1 lingură cu ulei de floarea soarelui
sare și piper
1 lingură zahăr brun
2 linguri oțet balsamic.

Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti ingredientele pentru prepararea piureului de cartofi. Spală bine cartofii și fără a-i descoji pune-i într-o oală și acoperă-i bine cu apă rece. Curăță usturoiul și strivește-l ușor presându-l cu un tocător de lemn.

Pune oala cu cartofi pe flacăra aragazului la intensitate medie. Când apa începe să fiarbă, adaugă o linguriță de sare.

Pune uleiul de măsline la încins într-o tigaie încăpătoare. Adaugă usturoiul strivit și crenguța de rozmarin. Cu o spatulă amestecă ușor cele două ingrediente prin uleiul înfierbântat, pentru aproximativ 2 minute, astfel încât să se aromatizeze uleiul. Apoi scoate-le din ulei.

Când cartofii sunt bine fierți și se pătrund ușor la testul cu furculița scurge-i din apa fierbinte și clătește-i cu apă rece pentru a opri procesul termic. Descojește-i cât sunt fierbinți și adaugă peste ei uleiul aromatizat. Adaugă sare și piper după gust și pasează-i cu ustensila specială până când obțin o pastă cremoasă.

În timp ce cartofii fierb poți prepara ceapa caramelizată. Așază o tigaie pe flacăra aragazului și pune uleiul la încins. Curăță ceapa, toac-o mărunt și adaug-o în tigaia cu ulei. Călește-o ușor, amestecând-o intens prin ulei să nu se ardă. Când devine sticloasă adaugă zahărul și amestecă rapid pentru a se carameliza uniform. Când zahărul este dizolvat stropește ceapa cu oțetul balsamic și las-o să se prepare în sosul caramel pentru maxim 5 minute. Asezoneaz-o cu sare și piper după gust.

Servește piureul cald, cu extra ceapă caramelizată deasupra. Poți presăra pătrunjel proaspăt, potrivit hellotaste.ro.

 

×
Subiecte în articol: piure ceapa