x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum prepari rapid cel mai bun pate de ton, perfect pentru sandvișuri

Cum prepari rapid cel mai bun pate de ton, perfect pentru sandvișuri

de Redacția Jurnalul    |    30 Iul 2025   •   23:00
Cum prepari rapid cel mai bun pate de ton, perfect pentru sandvișuri
Sursa foto: observator.tv

Pateul de ton se prepară rapid și ușor, în doar 15 minute. Are un gust echilibrat, astfel că poate fi consumat într-o varietate de combinații. 

Este perfect pentru aperitive, tartine ori alte gustări rapide, potrivindu-se pe felii de pâine, crackers sau ca umplutură pentru legume și ouă.

Rețetă de pate de ton

Ingrediente:

1 conservă de ton bine scursă

-2–3 linguri brânză cremoasă (sau unt moale)

-1 linguriță muștar

-1 linguriță zeamă de lămâie

-Sare și piper după gust

-½ ceapă mică roșie, tocată mărunt

-1 lingură capere tocate sau castraveți murați fin

-1 lingură pătrunjel tocat

-1 lingură iaurt pentru untuozitate

-Câteva picături de sos Worcestershire sau Tabasco 

Mod de preparare:

Desfă conserva de ton și scurge bine lichidul. Pune tonul într-un bol sau în recipientul unui blender.

Adaugă brânza cremoasă, muștarul, zeama de lămâie și condimentele (sare, piper). Mixează cu blenderul vertical până obții o pastă fină. Pentru o textură rustică, poți zdrobi tonul cu furculița.

Integrează ceapa, caperele sau castraveții murați și pătrunjelul tocat, apoi asezonează după gust.

Pune pateul la rece pentru 20–30 de minute, astfel aromele se vor combina și pasta va căpăta o textură mai fermă.

Cum se consumă

Servește-l pe pâine prăjită, crackers sau biscuiți sărați. Poate deveni vedeta mini-tartelor, cupele din foietaj sau umplutura cremoasă pentru ouă umplute și rulouri din legume (dovlecei, vinete, ardei copți).

Este ideal pentru sandvișuri cu verdețuri proaspete.

Adaugă măsline tocate pentru un gust mediteranean intens.

Încorporează puțin hrean ras pentru o notă ușor picantă.

Înlocuiește muștarul cu pastă de avocado pentru o variantă fresh.

Pentru o rețetă vegană, folosește ton vegetal (de soia sau năut) și margarină vegetală sau avocado în loc de brânză.

Păstrează pateul la frigider, în recipient închis ermetic, maximum 2-3 zile. Înainte de servire, scoate-l cu 10 minute pentru a-l readuce la textura cremoasă, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: pate ton sandvis