x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cumpatarea de dupa post

Cumpatarea de dupa post

03 Mai 2005   •   00:00

  • INVATATURILE MATUSII
  • Dragii mei, iata ca am iesit din post. Sper ca ati fost cumpatati si nu v-ati imbuibat cu cate de-ale gurii de dulce ati gasit! Eu am fost de Pasti la niste nepoti care au tinut neaparat sa petreaca Invierea cu tusa. Ce puteam sa le zic, mai ales ca imi sunt tare dragi! Sunt amandoi asa de tineri si de frumosi, ca imi este greu sa le refuz o astfel de invitatie. Am zis sa ma duc si eu cu ceva pregatit de mine. Acum, ce sa le faca tusa nepoteilor? O friptura cu garnitura de legume, m-am gandit eu ca este foarte bine venita.

    Am ales carnea de pui, pentru ca nepotilor mei nu prea le place carnea de miel. Asa ca am luat un pui mai marisor, ca sunt patru persoane, un pahar de lapte batut, doua linguri cu pesmet, doua de seminte de susan si ceva condimente. Nu va ganditi ca am pus cine stie ce mirodenii. Piper, sare, cimbru, boia iute. Puiul l-am taiat in bucati mai mari. Apoi intr-un bol am amestecat o lingurita cu seminte de susan, alta de cimbru tocat fin, putina boia iute si pesmetul. Intr-un alt bol am turnat laptele batut. Apoi am trecut pe rand bucatile de pui prin cele doua boluri, mai intai prin cel cu lapte si apoi prin cel cu condimente. Cand toate au fost pregatite, le-am pus pe o tava in cuptor, pana cand s-au rumenit frumos. Si ca aspectul sa fie si mai ademenitor, cam pe la jumatatea timpului de rumenire am uns bucatile de pui cu vreo doua linguri cu ulei de mi-era mai mare dragul sa ma uit la ele. Langa bucatile de pui atat de crocante am pus niste legume fierte la abur, iar deasupra lor cateva cubulete de unt. Mai, mai ca era sa il mananc eu singura, asa de bine arata!

    Si m-am suit in tren, si m-am dus la nepotei, ca tare imi mai era dor de ei. Cu o asa de mare familie, de-abia ai timp sa ii vizitezi pe toti intr-un an. Si unde mai pui ca se mai si supara daca de Pasti sau la alte sarbatori mai mari te duci la altii. Dar, cum puiul a avut mare succes, am sa fac pentru fiecare nepot cate unul si am sa le trimit. (Matusa Elvira)

    POVETE
    GUSTOS. Inainte de a pune la fript pe gratar sau in tigaie o bucata de carne, aceasta se unge cu un pic de mustar. Asa veti face friptura mai picanta.

    FRAGEZIME. Daca vreti sa aveti o friptura frageda, inainte de a o baga la cuptor, tamponati-o bine cu un servet de bumbac curat.

    PROASPAT. Carnea macra, inainte de a fi pusa in congelator, se va unge cu ulei, apoi se va portiona si se va pune in pungi de plastic.

    CONIAC. Pentru a fi mai frageda, inainte de a se fierbe sau praji, carnea se poate stropi cu putin coniac.

    AROMA. Daca vreti sa pregatiti un pui intreg, pentru mai mult gust puneti-i in cosul pieptului un mar ionatan, cateva frunze de menta si o lingurita cu unt.

    HRANITOR. Pentru a pastra calitatile nutritive ale carnii, aceasta trebuie fiarta in vase sub presiune, pentru ca nu intra in contact cu oxigenul si se micsoreaza timpul de fierbere.

    CUPTOR. Carnea macra pregatita la cuptor va avea un gust mai bun si va fi mai frageda, daca in prealabil va fi impanata cu cateva bucati de slanina.
    ×