ROMANIA CULINARA - COMUNITATEA AROMANA
"Zburaste, feata musata, zburasteâ¦" Pe ulitele largi din Cogealac, vorba armaneasca e dulce. "Vorbeste, fata frumoasa, vorbeste", ii spune junele machidon codanei imbracate in costumul traditional, pastrat in lada de zestre a bunicii. La Cogealac e sarbatoare si satul intreg s-a strans in piata cea mare, unde sunt veniti oaspeti din Dobrogea, din tot Baraganul si chiar din tinutul grecesc al Macedoniei.
La ceasul acesta rasfatat de lumina suntem musafiri in casa familiei Culicea. Timpul e numai potrivit: in cuptorul de pamant, de-i zice "cireap", se coc pitele. Placintele macedonesti. "De praji, de branza, de vearza, de urzici ori de stevie. Dar de praji e cea mai bunaâ¦", ne spune tanti Constanda. De fata o chema Belu si s-a nascut in Grecia, la Paticina. Mai are si-acuâ rude pe-acolo, la Katerini sunt mai multi nepoti. Intr-o zi poate apuca sa-i mai vada. "Dar ei nu-s curiosi sa ne stieâ¦" Drama familiilor raspandite in patru vanturi.
BRANZA. Constantin, barbatu-sau, s-a nascut in Grecia, ai lui au trecut in Bulgaria, de unde au venit in Baragan, in â40, apoi au ajuns in Dobrogea. A fost intai cioban la stapan. Dupa aceea, la Colectiva. "Dupa ce s-a stricat Colectiva, am luat oi. Acuma am 130. Oaia aduce venit mare. Ca-i iai mielul, laptele, si ea ramane si-ti da si lana de pe ea. Oaia, daca-i dai sa manance, iti da si ea. Daca nu, nu-ti da. Eu le hranesc bine, puteti sa vedeti, is late cat masa. Avem si capre. Capra da mai mult lapte ca oaia si-i mai gras. Insa capra-i tot dupa pom si face stricaciune." Nu stie sa faca altceva in viata. Si-apoi, ei, machidonii, ciobani sunt din tata in fiu. Cel putin asa era la vremea tineretii lui⦠"Tata ingrijea oile si-n Grecia. Le duceam pe islaz, unde aveam o coliba. Stateam acolo cu el si ne aduceau de acasa de mancare. Branza o faceau femeile. Cum? Apoi, iaca asa. O oaie da jumaâ de litru. O mulgem de doua ori pe zi, la 5 dimineata si la 6 seara. S-aduce laptele, se strecura, il incalzim numai cat rezista mana sa numeri pana la zece. Dupa aia aruncam cheagul intransul. Il acoperim si dupa o ora jumate e gata pregatit. Il strecuram la tejghea si zarul il dam la animale. Branza o strangem bine, o scurgem, o taiem felii, dupa aia o punem la saramura si la doua zile o trecem in bidoane. Casul ii foarte bun, dar mai mult facem telemea, putin sarataâ¦"
Citește pe Antena3.ro
FOARFECA DE PLACINTA
|
Dupa ce tanti Constanda a scos pitele din cuptor, a venit randul Doinei, fiica-sa, sa taie placintele. Pentru asta, mai intai a stropit pita cu putina apa, sa se inmoaie coaja. Apoi a luat de la locul stiut foarfeca mare pentru taiat pita. Au adus-o demult, sunt zeci de ani de atunci, din Grecia, cand au fost la rude. Si de atunci, in fiecare sambata taie cu ea bucati generoase din pita armaneasca.
|