x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cura de vitamine

Cura de vitamine

11 Ian 2006   •   00:00
Cura de vitamine
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, a venit momentul sa mai renuntam la atatea mancaruri cu carne, cu sosuri, cu maioneza. Si daca tinem neaparat sa mai mancam din toate aceste bunatati, trebuie sa echilibram intr-un fel balanta.
Putem face acest lucru consumand multe fructe si legume proaspete, care sa curete organismul de grasimile acumulate de Sarbatori. Cum prea multe legume nu avem (sau daca sunt, sunt doar cele de sera, nu atat de hranitoare), avem varianta fructelor. Oferta este foarte variata, mai ales daca mergem in magazinele astea mari care au aparut acum in toate marile orase. Putem gasi aproape orice fructe, numai sa ne tina buzunarul sa cumparam tot ce ne trece prin cap sau tot ce ne face cu ochiul. Si daca nu avem bani suficienti, putem sa cumparam din fiecare fruct cate unul si sa facem o salata de fructe, desert numai bun pentru aceasta perioada.

Ce mi-a venit cu fructele asa deodata? Ma tot suna o nepoata, ba ca se simte obosita, ba ca are caderi de calciu. Problema ei este ca nu voia sa ia vitamine de la farmacie, pentru ca nu a fost obisnuita de mica sa ia medicamente. Atunci mi-a venit ideea cu citricele. Au vitamina C, care ajuta organismul sa lupte cu virusurile si, mai ales acum, dupa Sarbatori, fac adevarate minuni. I-am daruit un storcator de fructe, ca sa se poata apuca de treaba cat mai repede. Dupa doar doua saptamani de cura cu citrice, m-a sunat sa imi spuna ca deja se vad rezultatele. Cand m-am intalnit cu ea era mult mai rosie in obraji, parca prinsese viata. Era si pacat sa nu se foloseasca de ce ne ofera natura. Ca pe vremea mea nu aveam de unde alege. Daca voiam sa facem o cura de vitamine… Ehe, numai vara si primavara aveam posibilitatea! Acum… Exista ce vrei si ce nu vrei!

Dar sa nu mai lungim vorba si sa va spun cum a facut nepoata mea sucul. A cumparat portocale, lamai, mandarine. A pus in storcatorul de fructe cate doua din fiecare fruct. Cand a fost gata, a indulcit sucul cu miere. Eu i-am spus sa nu arunce coaja, ci sa o lase la macerat, in sucul pe care l-a facut ea, vreo doua saptamani. Si aceasta are vitamine, numai ca nu o putem manca pur si simplu. Cea mai buna metoda este sa o punem la macerat cu miere si sucul fructului. Un pahar din acest suc in fiecare dimineata va face minuni pentru cei care au o viata agitata si au nevoie de energie si de vitamine. Eu acum sunt femeie batrana. Nu mai fac sucuri d-astea! Unde sa mai alerg eu? (Matusa Elvira)

POVETE
CEAI. Coaja de lamaie, bine uscata in cuptor si pastrata intr-o cutie inchisa, poate fi folosita la prepararea ceaiurilor.

ZAHARISIRE. Mierea de albine zaharisita, pentru a-si reveni, se tine in baie de aburi pana se dezleaga complet. Apoi se toarna in alt borcan si se acopera cu un capac si cu celofan.

LA MAGAZIN. Atunci cand cumparati portocale, fiti atenti ca suprafata cojii sa fie uniforma, fara asperitati sau pete.

PASTRARE. Citricele pot fi pastrate acasa timp de doua saptamani, cu conditia sa fie tinute in frigider, in partea cea mai de jos a acestuia.
×