Tînăr şi entuziast, Marius Gabriel Nechifor a ajuns în bucătărie
printr-un joc al sorţii. Pasiunea pentru gastronomie s-a născut o dată cu
descoperirea bucătăriei franceze. După ce ne-a pregătit un foie gras, de primă
clasă, a acceptat să împărtăşească cititorilor “Jurnalului de bucătărie” o
parte din experienţa sa.
Tînăr şi entuziast, Marius Gabriel Nechifor a ajuns în bucătărie printr-un joc al sorţii. Pasiunea pentru gastronomie s-a născut o dată cu descoperirea bucătăriei franceze. După ce ne-a pregătit un foie gras, de primă clasă, a acceptat să împărtăşească cititorilor “Jurnalului de bucătărie” o parte din experienţa sa.
Cum se vede, prin ochii unui profesionist, bucătăria franceză? Mîncărurile franţuzeşti sînt, în primul rînd, delicioase. Bucătăria este variată şi sofisticată. Este o adevărată artă să pregăteşti o mîncare autentică franţuzească. Oamenii ăştia sînt foarte deschişi la nou. Poţi combina ingredientele într-o infinitate de feluri. Deşi ei preferă raţa şi vita, sosurile complexe definesc un preparat de clasă.
Taine
Ce face diferenţa între un foie gras bun şi unul de o calitate îndoielnică? În primul rînd, ingredientele de calitate fac diferenţa. Dacă ficatul este prea gras, după ce e pregătit devine fărîmicios sau chiar se poate strica pe foc. Atunci cînd intră furculiţa în el, trebuie să rămînă compact, iar ceea ce are lîngă el îi completează şi potenţează gustul. Sosul puţin acid este potrivit ficatului de raţă.
Cum se pregăteşte o mîncare delicioasă? Tehnica este extrem de importantă. Cît de tare se încinge grătarul, cît ulei se pune şi mai ales cînd, cu ce se amestecă ingredientele. Toate acestea sînt lucruri de detaliu, care fac diferenţa! La fel, temperatura cuptorului poate transforma un preparat oarecare într-unul delicios. Foarte importante sînt şi condimentele folosite. Piperul, sarea de mare şi rozmarinul dau note complexe, în special sosurilor.
Napoléon de foie gras, panepist şi tartă de mere
Ingrediente: 230 g ficat de raţă, 300 ml oţet balsamic, untură de raţă; pentru “panepist”: 150 g fructe confiate, 400 g făină, bicarbonat stins, 250 ml apă, 150 g miere, 100 g zahăr, scorţişoară, nucşoară, cardamon, anason şi 30 ml pastis (lichior din plante aromate); pentru decor: o tartă de mere, zmeură şi oţet balsamic.
Preparare: Ficatul de raţă se face la tigaie (în puţină untură de raţă). Separat se pregăteşte “panepistul” din făina amestecată cu fructele confiate şi bicarbonatul. Într-o altă tigaie se fierbe apă şi se adaugă scorţişoara, nucşoara, cardamonul, anasonul, cuişoarele şi pastisul. Cînd se răceşte apa aromată, se amestecă bine cu celelalte ingrediente, iar compoziţia rezultată se pune în forme de terină şi se bagă la cuptor. Se aşază pe platou, împreună cu ficatul de gîscă şi tarta de mere. Se ornează cu zmeură şi oţet balsamic.