Pe căldurile astea, nu-ţi mai vine să faci nimic. Azi dimineaţă, m-am dus la cumpărături. Nu am avut chef să merg la piaţă. Am vrut să trag puţin chiulul. Aşa că m-am dus prin magazinele din zonă. Mi-am făcut o listă de cumpărături şi doream din tot sufletul să o respect. Am vrut să cumpăr mazăre, ca să fac o mâncărică fără carne, un tacâm de pui ca să fac un pilaf, şi pentru că se mănâncă peşte, să cumpăr ceva, dar nu eram hotărâtă. Astea erau produsele de bază, iar ce avea să se adauge ulterior, aveam să văd.
Deci, am plecat la "vânătoare" şi am intrat imediat la aprozar. Nici nu m-am uitat bine la galantarele cu fructe şi nici la cele cu legume scumpe, adică ardei graşi de toate culorile, ceapă uscată tot de toate culorile, fasole lată albă şi alte alea. Eu m-am dus glonţ la mazăre. Suficient de proaspătă, dar încă scumpă. 4,00 lei kilogramul! Dar socotind că am văzut la alt magazin mazăre mai obosită la 6,00 lei kilogramul, am zis că merită să iau un kilogram şi jumătate şi dau tot atâţia bani. Am cumpărat mazărea, am luat şi şase morcovi cu 3,00 lei kilogramul, pe care am dat 1 leu, şi am ieşit, pentru că verdeaţa era veştejită. Mai departe puţin am găsit o băbuţă care se ascundea, după o instalaţie de climatizare de la vitrina unei cofetării, de Poliţia Comunitară care vâna ambulanţi, şi am cumpărat de la ea două legături de mărar şi două de pătrunjel, pe care am dat 1 leu.La un alt magazin, cu de toate, am cumpărat un pachet de tacâmuri de pui cu aripi, la 3,90 lei kilogramul, pe care am dat 9,60 lei, dar nu mi-a părut rău pentru că erau dolofane. Am trecut pe la peşte şi m-am bucurat ticălos pentru că nu m-am dus la hală. Aici nu erau decât vreo patru sortimente. Cod, trunchi de cod, cod file, şprot şi macrou.
RELAŢIE CUMPĂRĂTOR MARFĂ
Mă dau mai aproape de frigiderul din care mă priveau, prin geamul curat, ochişori de şprot, de cod şi macrou. Macrourile măricele numai că nu-mi săreau în plasă, aşa de frumoase erau! Nici nu ştiam pe care să le iau. Nici nu ştiam câte să iau. Unul avea gura mai ascuţită, altul era mai albăstriu, unul era mai dolofan, altul n-avea coadă! Am ales din ochi şi am căutat vânzătoarea care să mă servească. A venit repede, să nu mă scape din mână, şi mi-am ales cinci bucăţi mari, printre care şi pe cel fără codiţă. Am plătit 12,00 lei. Le-am pus peste punga cu mazăre şi am ieşit. Pe drum, aveam impresia că macrourile dănţuie în pungă. M-am uitat la ele şi am constatat că se aburiseră şi se străduiau să se decongeleze. Le-am rugat în gând să nu facă asta pentru că ajungem curând acasă. Am grăbit pasul. Pe drum am întâlnit o vecină care-şi lămurea obăznicătura de fată, de numai 6 ani, cum că n-are bani pentru prăjitura pe care şi-o dorea. Am salutat-o şi am trecut mai departe deja înfuriată pe obrăznicătură.
De cum am ajuns acasă, am pus macrourile într-un lighenaş, am desfăcut tacâmurile şi le-am pus în alt lighenaş, cu apă, apoi am spălat verdeaţa şi am început să curăţ mazărea. Mergea destul de greu, pentru că-mi stătea mintea numai la peşte, dar tot am dovedit-o. Până acum nu mi-am permis să cumpăr mazăre. Anul trecut am ratat, tot din acest motiv. Dar acum am cumpărat, chiar dacă e destul de scumpă şi de "obosită". Am pus-o în apă rece şi apoi în strecurătoare la scurs. Am preparat-o şi la fel am făcut şi cu pilaful de tacâmuri.
Acum aveam să mă lupt cu macrourile. Între timp s-au decongelat, aşa că le-am curăţat imediat. Le-am spălat, le-am "mângâiat" cu palmele unse cu ulei, le-am pudrat cu sare şi piper peste tot şi le-am montat într-o tavă cu puţin ulei, apoi le-am stors puţină zeamă de lămâie şi le-am dat la coptor, pe care tocmai l-a eliberat orezul care era gata. După 20 de minute, din bucătăria mea mirosea a macrou la cuptor, spre oftica vecinilor.
Acum parcă mă râcâia ceva. Aş fi vrut un dulce şi nu-mi trecea nimic prin cap. Mi-am făcut socoteala la banii cheltuiţi şi am ajuns la concluzia că trebuia să-mi pun pofta în cui. Aşa că încerc să improvizez ceva din ce aveam în cămară.
Cu ochii roată prin rafturi parcă mă îmboldea un necaz. Am zărit borcanul cu macaroane şi mi-am amintit de vremea când le pregăteam la copii macaroane cu pesmet. Şi ce dacă?, îmi zic, încercând să alung gândul întunecat. Sunt gustoase, dacă le pun zahăr vanilinat şi zahăr. Pot să le pun şi esenţă de rom...
MENIU
● Ce-ai cumpărat de la piaţă
Mazăre 1,5 kg x 4,00 lei = 6,00 lei
Morcov 0,500 kg x 3,00 lei = 1,50 lei
Verdeaţă (mărar şi pătrunjel) 4 legături x 0,25 lei = 1,00 lei
Tacâmuri 2,46 kg x 3,90 lei = 9,60 lei
Macrouri 1,350 kg x 8,90 lei = 12,00 lei
Total = 30,10 lei
● Ce foloseşti, din cămară şi din frigider
Ceapă, ulei, lămâie, orez, sare, piper, macaroane, pesmet, zahăr vanilinat, zahăr.
● Reţetele
Macrou la cuptor
Ingrediente: 4 bucăţi macrouri, o jumătate cană de ulei, sare, piper, două foi de dafin, zeama de la o lămâie, apă.
Preparare: Curăţă şi spală bine macrourile, unge-le cu ulei, presară-le cu sare şi piper, apoi toarnă-le puţină zeamă de lămâie şi în interior. Într-o tavă pune o jumătate de cană de ulei, montează macrourile, adaugă o cană cu apă, un praf de sare, piper, apoi foile de dafin şi dă-le la cuptorul încins, la foc potrivit. După 20 minute, scoate vasul şi stropeşte-le cu zeama din tavă. Când sunt rumene stropeşte-le cu zeamă de lămâie şi ulei din tavă. Opreşte focul şi mai lasă-le 10 minute în cuptor. Scoate-le şi montează-le pe un platou, cu feliuţe de lămâie, după imaginaţie. Serveşte-le calde sau reci, cu garnitură de orez, de paste, de cartofi natur.
Macaroane cu pesmet
Ingredinete: un pachet de 200 g macaroane, 500 g pesmet, o jumătate cană ulei, zahăr (după dorinţă), 3 pliculeţe zahăr vanilinat sau esenţă de rom, gem (după dorinţă).
Preparare: Pune apă la fiert, cu un praf de sare. Când clocoteşte adaugă macaroanele, după ce le-ai mai scurtat. Lasă la fiert, la foc potrivit. Când sunt fierte, scurge-le de apă în strecurătoare. Pune într-o cratiţă şi încinge puţin ulei apoi toarnă un strat subţire de pesmet, pune macaroanele, apoi iar pesmet şi amestecă-le cu furculiţa ridicându-le uşor ca să se pudreze toate cu pesmet, mai pune după dorinţă şi dă-le la cuptorul încins, pentru 10 minute. Scoate-le. Se pot servi calde sau reci cu zahăr, nuci, brânză rasă, gem etc. şi aromate după dorinţă cu zahăr vanilinat, esenţă de rom.
Rezervă pentru luni sau marţi
Dai la congelator aripioarele pe care ai să le pui la ceaun cu un sos de ceapă cu usturoi şi zeamă de lămâie, la care vei pune ce garnitură doreşti. Pui tot la congelator carcasa rămasă pentru o ciorbă sau o varză mică.