x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dansul aromelor

Dansul aromelor

de Monica Andronescu    |    13 Iul 2005   •   00:00
Dansul aromelor

PLACINTE CU FRUCTE
Poftiti la placinte, tarte, prajituri, aluaturi, foitaje si cate si mai cate... Cu mure, cu capsuni, cu visine, cirese, caise, piersici, afine, ananas, mere, cu gem, cu dulceata, cu gust de vanilie, de rom, de lamaie, cu frisca sau fara, gustoase si parfumate, proaspete si aromate.
PLACINTE CU FRUCTE
Dar nu trecu mult timp si Alice descoperi sub masa o cutiuta. In cutiuta era o prajitura pe care era scris, cu litere din zahar: "Mananca-ma!". Alice manca prajitura si simti cum creste. Crescu atat de inalta, incat ajunse cu capul in tavan.
Lewis Carol - "Alice in tara minunilor"

Poftiti la placinte, tarte, prajituri, aluaturi, foitaje si cate si mai cate... Cu mure, cu capsuni, cu visine, cirese, caise, piersici, afine, ananas, mere, cu gem, cu dulceata, cu gust de vanilie, de rom, de lamaie, cu frisca sau fara, gustoase si parfumate, proaspete si aromate. E saptamana fructelor, savurati-le cu totii! Priviti-le cat sunt de minunate, adulmecati-le si incercati sa le simtiti aroma, incumetati-va sa le gustati! N-o sa va para rau.

TARTE. Priviti numai la tarta asta cu cirese si cu dulceata de afine! O minune pentru desfatarea simturilor, facuta dintr-un aluat care se topeste in gura, dulceag si parfumat cu putintica vanilie, atat cat sa nu strice gustul fructelor, ci sa le sporeasca aroma. Sau taina... Si pe urma crema. Facuta din lapte proaspat, si ea tot cu aroma de vanilie, caci cu cine se insoteste mai bine gustul usor acrisor al fructelor daca nu cu vanilia? Inchizi ochii si ai vrea sa strigi, precum Faust, "Opreste, Doamne, clipa!". Si asta tocmai acum, inainte de partea cea mai frumoasa! Urmeaza amestecul savuros de cireasa si dulceata de afine. Un tablou perfect pentru toate simturile.

Gustati, va rog, si din prajitura asta minunata, imbracata in frisca alba si impodobita de nu mai stie de capul ei, cu toate fructele de toate natiile. Blaturi "ambetate" de culoare si de rom, cirese confiate, ananas zemos, coacaze acrisoare si multe alte surprize la fata locului...

PLACINTE. Lume, lume, nu va indopati cu prajituri, ca nici n-ati ajuns la placinte si rulade! Pastrati loc si pentru bunatatile astea din aluaturi dospite si foitaje. Ia uitati-va la rulourile umplute cu mere si cu scortisoara! Fragede si parfumate cu unt, pline cu fructe calite in zahar, stropite cu lamaie si date la cuptor, numai cat sa prinda o crusta imbietoare si frumos rumenita. Mancati voiniceste si nu va mai ganditi la legile lui Murphy! O data intr-un an merita incalcate. Rulada asta cu gem de fructe de padure nu tine cont de nici o alta lege decat cea a "bunului-gust". Salbatica si apetisanta precum murele si afinele crescute in inima padurii. Si aluatul cu arome de miere din floare de salcam.

Nu se poate sa va opriti tocmai acum. Triunghiul cu branza si stafide si imbracat cu dulceata de afine si coacaze nu e cu nimic mai prejos. "Cei din urma vor fi cei dintai." Incercati numai si veti vedea ca are un gust unic. Aluat de cozonac umplut cu branza dulce, amestecata cu o lingura mare cu miere, cu stafide si putina smantana, cu o lingurita cu coaja rasa de lamaie si bucatele de coaja de portocala tinute la macerat. Dat la cuptor si uns cu galbenus de ou. Iar deasupra... dulceata cea imbatatoare.

Poftiti, dar, la sarbatoarea fructelor...

POVESTEA PLACINTEI


Arta de a prepara placinte este veche de cand lumea, dar de-a lungul timpului modalitatile de pregatire a aluatului sau a umpluturilor s-au diversificat. La inceput, placinta avea in mijloc carne sau branza. Dar secolele au trecut si gusturile s-au rafinat... ceea ce a dus, la inceputul secolului al XIX-lea, la aparitia primelor placinte umplute cu fructe. Fiind un produs extrem de apreciat (initial, doar de clasa burgheziei) si comercializat de cele mai multe ori de vanzatori ambulanti la colt de strada, placinta a reusit sa se impuna prin savoarea ei desavarsita, in toate combinatiile posibile.

ISTORIA TARTEI


In Evul Mediu, tarta nu era considerata doar un simplu preparat culinar, ci o adevarata opera de arta, datorita culorilor care puteau intra in combinatie. De asemenea, tarta nu se facea doar din fructe, spanacul, ceapa sau branza regasindu-se adesea printre ingrediente. In epoca elisabetana, pe vremea lui Shakespeare, unul dintre cele mai apreciate preparate la mesele celor bogati, pentru ca numai ei isi puteau permite aceste fructe importate, era tarta cu mere, pere si portocale. Tot de atunci dateaza si primele retete de tarte cu fructe.

CAIET DE RETETE

PLACINTA CU MERE


  • Ingrediente: un kg de faina, 30 g drojdie, 50 ml ulei, un ou, un praf de sare, 500 g mere, 100 g zahar, scortisoara, 3 pliculete cu zahar vanilinat, o lingura cu esenta de rom
  • Preparare: Se framanta un aluat din faina cu drojdie, in care se adauga oul, sarea si putina apa calduta. Se lasa sa se odihneasca si se intinde o foaie groasa care se unge cu ulei, se cresteaza si apoi se impatureste si se lasa iar sa se odihneasca. Se intinde apoi pentru a doua oara o foaie extrem de subtire, iar separat se prepara o compozitie pentru umplut. Merele curatate se dau pe razatoare, se calesc impreuna cu zaharul, se adauga scortisoara, zaharul vanilinat si esenta de rom. Cand s-a racit, se umple foaia intinsa, se ruleaza si se da la cuptor intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.

    CORNURI CU GEM DE MURE


  • Ingrediente: 500 g zahar, faina cat cuprinde, 12 oua, 3 pliculete cu zahar vanilinat, o lamaie, 100 g unt, un borcan cu gem de mure
  • Preparare: Se freaca 10 galbenusuri cu jumatate din cantitatea de zahar, adaugandu-se patru linguri cu apa calda. Separat, se bat 10 albusuri cu restul de zahar pana cand devin o spuma si se toarna peste galbenusuri amestecand de jos in sus, apoi se adauga zaharul vanilinat, coaja rasa de lamaie si faina in ploaie, astfel incat sa se formeze un aluat numai bun. Se lasa un timp sa se odihneasca, iar apoi se intinde cu sucitorul si se taie bucati potrivite pe care se asaza un strat de unt si apoi se adauga gemul de mure. Se impacheteaza si se ung cu galbenusul de la ouale ramase si se dau la cuptor pana se rumenesc.

    TRIUNGHI CU GEM DE AFINE


  • Ingrediente: aluatul: un kg de faina, 50 g de drojdie, 500 ml lapte, 200 g unt, 5 oua, 200 g zahar, o lamaie, esenta de vanilie, un praf de sare; umplutura: 500 g branza dulce, 5-6 linguri cu smantana, un ou, 100 g stafide, coaja de portocala tinuta in zahar, 50 g zahar, un borcan cu gem de afine
  • Preparare: Se face un aluat ca pentru cozonac, avand grija sa framantati bine, in asa fel incat sa se desprinda de pe mana. Cand e gata, se lasa putin la dospit undeva la cald, iar apoi se intinde cu sucitorul si se taie patrate. Separat se pregateste un amestec din branza dulce, oul, zaharul si smantana, in care se adauga stafidele si bucatelele de coaja de portocala. Se ia cu lingura si se asaza pe fiecare dintre patratele de aluat si apoi se impacheteaza in asa fel, incat sa ia forma de triunghi. Se dau la cuptor si cand sunt aproape gata se adauga deasupra gemul de afine si se mai dau la cuptor cateva minute.
  • ×
    Subiecte în articol: zahăr fructe afine