x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dansul aromelor

0
Autor: Monica Andronescu 13 Iul 2005 - 00:00
Dansul aromelor

PLACINTE CU FRUCTE
Poftiti la placinte, tarte, prajituri, aluaturi, foitaje si cate si mai cate... Cu mure, cu capsuni, cu visine, cirese, caise, piersici, afine, ananas, mere, cu gem, cu dulceata, cu gust de vanilie, de rom, de lamaie, cu frisca sau fara, gustoase si parfumate, proaspete si aromate.

PLACINTE CU FRUCTE
Dar nu trecu mult timp si Alice descoperi sub masa o cutiuta. In cutiuta era o prajitura pe care era scris, cu litere din zahar: "Mananca-ma!". Alice manca prajitura si simti cum creste. Crescu atat de inalta, incat ajunse cu capul in tavan.
Lewis Carol - "Alice in tara minunilor"

Poftiti la placinte, tarte, prajituri, aluaturi, foitaje si cate si mai cate... Cu mure, cu capsuni, cu visine, cirese, caise, piersici, afine, ananas, mere, cu gem, cu dulceata, cu gust de vanilie, de rom, de lamaie, cu frisca sau fara, gustoase si parfumate, proaspete si aromate. E saptamana fructelor, savurati-le cu totii! Priviti-le cat sunt de minunate, adulmecati-le si incercati sa le simtiti aroma, incumetati-va sa le gustati! N-o sa va para rau.

TARTE. Priviti numai la tarta asta cu cirese si cu dulceata de afine! O minune pentru desfatarea simturilor, facuta dintr-un aluat care se topeste in gura, dulceag si parfumat cu putintica vanilie, atat cat sa nu strice gustul fructelor, ci sa le sporeasca aroma. Sau taina... Si pe urma crema. Facuta din lapte proaspat, si ea tot cu aroma de vanilie, caci cu cine se insoteste mai bine gustul usor acrisor al fructelor daca nu cu vanilia? Inchizi ochii si ai vrea sa strigi, precum Faust, "Opreste, Doamne, clipa!". Si asta tocmai acum, inainte de partea cea mai frumoasa! Urmeaza amestecul savuros de cireasa si dulceata de afine. Un tablou perfect pentru toate simturile.

Gustati, va rog, si din prajitura asta minunata, imbracata in frisca alba si impodobita de nu mai stie de capul ei, cu toate fructele de toate natiile. Blaturi "ambetate" de culoare si de rom, cirese confiate, ananas zemos, coacaze acrisoare si multe alte surprize la fata locului...

PLACINTE. Lume, lume, nu va indopati cu prajituri, ca nici n-ati ajuns la placinte si rulade! Pastrati loc si pentru bunatatile astea din aluaturi dospite si foitaje. Ia uitati-va la rulourile umplute cu mere si cu scortisoara! Fragede si parfumate cu unt, pline cu fructe calite in zahar, stropite cu lamaie si date la cuptor, numai cat sa prinda o crusta imbietoare si frumos rumenita. Mancati voiniceste si nu va mai ganditi la legile lui Murphy! O data intr-un an merita incalcate. Rulada asta cu gem de fructe de padure nu tine cont de nici o alta lege decat cea a "bunului-gust". Salbatica si apetisanta precum murele si afinele crescute in inima padurii. Si aluatul cu arome de miere din floare de salcam.

Nu se poate sa va opriti tocmai acum. Triunghiul cu branza si stafide si imbracat cu dulceata de afine si coacaze nu e cu nimic mai prejos. "Cei din urma vor fi cei dintai." Incercati numai si veti vedea ca are un gust unic. Aluat de cozonac umplut cu branza dulce, amestecata cu o lingura mare cu miere, cu stafide si putina smantana, cu o lingurita cu coaja rasa de lamaie si bucatele de coaja de portocala tinute la macerat. Dat la cuptor si uns cu galbenus de ou. Iar deasupra... dulceata cea imbatatoare.

Poftiti, dar, la sarbatoarea fructelor...

POVESTEA PLACINTEI


Arta de a prepara placinte este veche de cand lumea, dar de-a lungul timpului modalitatile de pregatire a aluatului sau a umpluturilor s-au diversificat. La inceput, placinta avea in mijloc carne sau branza. Dar secolele au trecut si gusturile s-au rafinat... ceea ce a dus, la inceputul secolului al XIX-lea, la aparitia primelor placinte umplute cu fructe. Fiind un produs extrem de apreciat (initial, doar de clasa burgheziei) si comercializat de cele mai multe ori de vanzatori ambulanti la colt de strada, placinta a reusit sa se impuna prin savoarea ei desavarsita, in toate combinatiile posibile.

ISTORIA TARTEI


In Evul Mediu, tarta nu era considerata doar un simplu preparat culinar, ci o adevarata opera de arta, datorita culorilor care puteau intra in combinatie. De asemenea, tarta nu se facea doar din fructe, spanacul, ceapa sau branza regasindu-se adesea printre ingrediente. In epoca elisabetana, pe vremea lui Shakespeare, unul dintre cele mai apreciate preparate la mesele celor bogati, pentru ca numai ei isi puteau permite aceste fructe importate, era tarta cu mere, pere si portocale. Tot de atunci dateaza si primele retete de tarte cu fructe.

CAIET DE RETETE

PLACINTA CU MERE


  • Ingrediente: un kg de faina, 30 g drojdie, 50 ml ulei, un ou, un praf de sare, 500 g mere, 100 g zahar, scortisoara, 3 pliculete cu zahar vanilinat, o lingura cu esenta de rom
  • Preparare: Se framanta un aluat din faina cu drojdie, in care se adauga oul, sarea si putina apa calduta. Se lasa sa se odihneasca si se intinde o foaie groasa care se unge cu ulei, se cresteaza si apoi se impatureste si se lasa iar sa se odihneasca. Se intinde apoi pentru a doua oara o foaie extrem de subtire, iar separat se prepara o compozitie pentru umplut. Merele curatate se dau pe razatoare, se calesc impreuna cu zaharul, se adauga scortisoara, zaharul vanilinat si esenta de rom. Cand s-a racit, se umple foaia intinsa, se ruleaza si se da la cuptor intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.

    CORNURI CU GEM DE MURE


  • Ingrediente: 500 g zahar, faina cat cuprinde, 12 oua, 3 pliculete cu zahar vanilinat, o lamaie, 100 g unt, un borcan cu gem de mure
  • Preparare: Se freaca 10 galbenusuri cu jumatate din cantitatea de zahar, adaugandu-se patru linguri cu apa calda. Separat, se bat 10 albusuri cu restul de zahar pana cand devin o spuma si se toarna peste galbenusuri amestecand de jos in sus, apoi se adauga zaharul vanilinat, coaja rasa de lamaie si faina in ploaie, astfel incat sa se formeze un aluat numai bun. Se lasa un timp sa se odihneasca, iar apoi se intinde cu sucitorul si se taie bucati potrivite pe care se asaza un strat de unt si apoi se adauga gemul de mure. Se impacheteaza si se ung cu galbenusul de la ouale ramase si se dau la cuptor pana se rumenesc.

    TRIUNGHI CU GEM DE AFINE


  • Ingrediente: aluatul: un kg de faina, 50 g de drojdie, 500 ml lapte, 200 g unt, 5 oua, 200 g zahar, o lamaie, esenta de vanilie, un praf de sare; umplutura: 500 g branza dulce, 5-6 linguri cu smantana, un ou, 100 g stafide, coaja de portocala tinuta in zahar, 50 g zahar, un borcan cu gem de afine
  • Preparare: Se face un aluat ca pentru cozonac, avand grija sa framantati bine, in asa fel incat sa se desprinda de pe mana. Cand e gata, se lasa putin la dospit undeva la cald, iar apoi se intinde cu sucitorul si se taie patrate. Separat se pregateste un amestec din branza dulce, oul, zaharul si smantana, in care se adauga stafidele si bucatelele de coaja de portocala. Se ia cu lingura si se asaza pe fiecare dintre patratele de aluat si apoi se impacheteaza in asa fel, incat sa ia forma de triunghi. Se dau la cuptor si cand sunt aproape gata se adauga deasupra gemul de afine si se mai dau la cuptor cateva minute.
  • Citeşte mai multe despre:   zahăr,   fructe,   afine

     



    Mai multe titluri din categorie

    Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9 Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate: „Am nevoie de medic”

    Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9  Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate:  „Am nevoie de medic”
    Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite un prim câștig în echipa albastră, condusă de chef Florin Dumitrescu: ”Mă bucur foarte mult pentru echipa albastră, pentru că am reușit să câștigăm pentru...

    Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților

    Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților
    După o îndelungă așteptare, Asia Express, cel mai dur reality show din România pregătește un nou sezon. De data aceasta vedetele vor porni pe Drumul Împăraților, rută ce va începe în Turcia, va continua cu...

    O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers

    O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers
    Miss Univers 2021. Andrea Meza, Miss Mexic, a fost încoronată Miss Univers la cea de-a 69-a ediție a concursului anual, care a fost amânată anul trecut din cauza Covid-19, anunță CNN. „MÉXICO ESTO ES PARA...

     Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”

     Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1.  Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”
    Galerie Foto Talent show-ul Next Star, prezentat de Dan Negru, revine sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, cu un nou sezon şi cu o nouă generaţie de copii talentaţi şi curajoşi.  În fiecare sâmbătă seara, Dan Negr...

    Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

    Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
    Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

    Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

    Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
    Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

    3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

    3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
    Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

    Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

    Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
    Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

    Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

    Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
    Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

    Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

    Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
    Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

    (P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

    (P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
    Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

    Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

    Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
    Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

    Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

    Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
    Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

    (P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

    (P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
    O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

    Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

    Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
    Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...
    Serviciul de email marketing furnizat de