x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Darul apelor pe farfurie

0
Autor: Simona Chiriac 22 Mar 2006 - 00:00
Darul apelor pe farfurie
CAIET DE RETETE
Pe durata intregului Post al Pastilor se consuma in special mancaruri de legume fierte sau inabusite, salate dintre cele mai variate si, nu in ultimul rand, fructe.
Dupa cateva saptamani de post am putea spune ca se instaleaza rutina. Au fost gustate toate combinatiile de legume si nu a mai ramas nici o reteta neincercata. Dar noroc ca exista doua zile cu dezlegare la peste! Prima chiar de Buna Vestire (la 25 martie, deci peste cateva zile), iar urmatoarea de Florii. Pare putin neobisnuita aceasta abatere de la strictete.

SIMBOL. Se stie ca in perioada postului este interzisa consumarea carnii sau a produselor de natura animala. Si atunci, de ce pestele este permis? Explicatia nu este chiar atat de simpla. La inceputuri, pestele era considerat un aliment cu un pronuntat caracter simbolic. Una dintre minunile infaptuite de Iisus a fost inmultirea pestilor si a painii in pustiu. Iar imediat dupa Inviere, atunci cand s-a aratat ucenicilor, Iisus a cerut peste. Aceasta ar fi una dintre explicatii, daca abordam problema din perspectiva religioasa. O a doua explicatie este legata mai mult de medicina. Organismul uman, slabit in perioada postului, are nevoie de un plus de energie. Se stie ca pestele este unul dintre alimentele deosebit de sanatoase pentru organismul uman. Si in plus ne face mai inteligenti!

RETETE. Asadar, de Buna Vestire este momentul potrivit sa ne delectam cu mancaruri delicioase de peste! Putem alege pesti de apa dulce agili si cu carnea frageda. Sau putem savura bucate cu pesti misteriosi din abisuri cu apa sarata. Crapi, carasi, somni, stiuci, salai, scrumbii, macrouri sau pastravi. Fripti pe gratar, tavaliti prin malai sau faina si prajiti in ulei sfaraind, fierti in apa cu mirodenii, inabusiti in sos si asezati pe pat de legume sau pur si simplu afumati. O singura zi si atatea optiuni!

Si ca sa nu mai aveti nici o scapare, va ademenim si noi cu alte retete, evident, tot cu peste. Noroc la pescuit (daca este cazul) si pofta buna!

ROSII UMPLUTE


  • INGREDIENTE: 100 g peste (de preferat caras), 4 rosii, o ceapa, o lamaie, 50 g orez fiert, sare, piper, ulei, doi catei de usturoi, patrunjel verde.
  • PREPARARE: Rosiile se spala, li se decupeaza capacelele si li se scoate miezul. Carnea de peste se pune la fiert intr-o oala cu apa si sare. Dupa ce a fiert, se desprinde carnea de pe oase si se marunteste. Intr-un vas se amesteca ceapa tocata marunt impreuna cu carnea de peste, miezul rosiilor, usturoiul pisat, orezul fiert, sarea, piperul si putin ulei. Se amesteca foarte bine pana cand se obtine o pasta omogena. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile si se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Se lasa in cuptor timp de aproximativ un sfert de ora. Se servesc cu frunze de patrunjel, felii sau zeama de lamaie.

    CHIFTELUTE DE PESTE


  • INGREDIENTE: 150 g carne de peste, o felie de paine, sare, faina, verdeata, supa de peste, legume.
  • PREPARARE: Carnea de peste se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce a fiert, se desprinde de pe oase si se marunteste (se poate da prin masina de tocat carne). Felia de paine se inmoaie in apa, se stoarce si se da si ea prin masina de tocat. Intr-un vas se amesteca painea inmuiata impreuna cu carnea de peste, faina, verdeata si sarea. Se formeaza chiftelute si se pun la fiert intr-un vas cu supa de peste timp de cateva minute. La fel de bine se pot praji in ulei. Se servesc cu legume inabusite (broccoli, conopida, varza de Bruxelles, morcovi) sau cartofi natur.

    MACROU LA GRATAR


  • INGREDIENTE: 4 bucati de macrou, 4 ardei grasi rosii, 4 rosii, doi morcovi, 50 g masline, doua capatani de usturoi, condimente (delikat, cimbru, oregano, rozmarin), o legatura de patrunjel, sare, piper, o lamaie.
  • PREPARARE: Se curata pestele, se eviscereaza si se spala foarte bine. Pe o folie de aluminiu se asaza un strat de ardei, rosii, masline, usturoi si morcovi taiati rondele subtiri. Deasupra se pune pestele, se presara condimente, sare si piper, si se stropeste cu zeama de lamaie. Ultimul strat va fi tot de legume rondele. Se infasoara foarte bine folia de aluminiu si se strange la capete. Se frige pe gratar sau in cuptor. Se serveste cu suc de lamaie din abundenta si patrunjel.

    SALATA DE PESTE


  • INGREDIENTE: un macrou afumat, 3 cartofi, o ceapa rosie, 3 castraveti murati (sau 3 gogosari murati), 50 g masline negre, 4 ridichi, otet, ulei, sare, piper, salata verde.
  • PREPARARE: Cartofii se pun la fiert si apoi se curata si se taie cubulete. Macroul se marunteste, iar ceapa, castravetii (gogosarii) murati se taie rondele. Intr-un vas se amesteca macroul impreuna cu ceapa, cartofii, castravetii, maslinele negre, ridichile rondele si salata verde taiata fasii. Se adauga otet, ulei, sare si piper dupa gust.

    PLACHIE DE COD


  • INGREDIENTE: un cod, 3 ardei grasi (verde, rosu, galben), 3 cepe, suc de rosii, 3 catei de usturoi, sare, piper, busuioc, cimbru, ulei. PREPARARE: Pestele se curata, se eviscereaza, se taie pe jumatate si se condimenteaza. Ardeii grasi se taie felioare, iar ceapa si usturoiul rondele. Intr-un vas se pune ulei, se asaza pestele si de jur-imprejur legumele. Se toarna suc de rosii din belsug. Se sareaza si se pipereaza, apoi se acopera vasul cu o folie de aluminiu. Se introduce in cuptor si se serveste cu mamaliguta calda.

    PESTE LA CUPTOR


  • INGREDIENTE: un peste mai mare, doi ardei grasi, 4 cartofi, 4 rosii, o ceapa, 3 catei de usturoi, doi morcovi, doua buchetele de broccoli sau conopida, 500 ml vin alb, ulei, suc de rosii, o legatura de patrunjel, piper boabe, sare, cimbru, busuioc.
  • PREPARARE: Pestele se curata, se eviscereaza, se spala foarte bine si apoi se lasa la scurs. Ardeii grasi se taie felioare, morcovii rondele, rosiile cubulete, iar ceapa se taie solzisori. Cartofii se curata si se taie in sferturi. Intr-un vas Jena uns cu ulei se asaza un strat de legume, inclusiv usturoi, iar deasupra pestele. Se toarna vinul si se condimenteaza. Se introduce vasul in cuptor. Cand vinul a scazut la jumatate, se toarna sucul de rosii. Pestele se serveste pe un platou cu verdeata deasupra.

    BORS CU PERISOARE


  • INGREDIENTE: un kg de peste (de preferat crap), doi ardei grasi, doi morcovi, doua cepe, o felie de paine, faina, doi l bors, o lingura cu bulion, sare, piper, patrunjel.
  • PREPARARE: Pestele se curata, se eviscereaza si se indeparteaza capul. Apoi se pune la fiert intr-o oala cu doi litri de apa si sare. Dupa ce a fiert, se strecoara zeama si se desprinde carnea pestelui de pe oase. In zeama de peste se pun la fiert legumele tocate. Intre timp se fac perisoarele. Carnea de peste se toaca si se amesteca bine cu felia de paine inmuiata in apa si stoarsa, sarea, piperul, faina si verdeata tocata. Perisoarele se pun la fiert in oala cu zeama de peste. Se adauga borsul si bulionul. Se presara verdeata.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   carnea,   ulei,   piper,   peştele,   ceapa,   roşii,   legume,   ingrediente,   taie,   fiert,   preparare

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei

    Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei
    Galerie Foto Capitala României devenise, la finalul anului trecut, destinația de city-break preferată de europeni. Promovarea evenimentelor și a turismului de business a fost un mare succes al Companiei Municipale Turistica...

    Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 

    Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 
    Galerie Foto Până anul trecut, Capitala României nu a fost niciodată o reală destinație de „city-break”, în ciuda tuturor declarațiilor specialiștilor în turism care au încercat să o ridice la acest statut....

    Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

    Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
    Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

    Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

    Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
    Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

    Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

    Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
    Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

    Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

    Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
    Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

    Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

    Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
    Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

    Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

    Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
    Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

    Antena 3, lider de audiență în ziua votului

    Antena 3, lider de audiență în ziua votului
    Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

    Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

    Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
    Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...

    Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...

    X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

    X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
    Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

    Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

    Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
    Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

    Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

    Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
    Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

    Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

    Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
    Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...
    Serviciul de email marketing furnizat de