x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Datini de Sfăntul Nicolae

0
05 Dec 2007 - 00:00

Sfăntul Nicolae este sărbătorit la data de 6 decembrie atăt de Biserica Ortodoxă, căt şi de cea catolică. Tradiţia Bisericii spune că Sfăntul Nicolae s-a născut intr-o familie bogată. După moartea părinţilor săi, Nicolae a devenit preot, toată averea sa a dăruit-o săracilor, apoi a plecat in pelerinaj in Palestina şi Egipt.

Sfăntul Nicolae este sărbătorit la data de 6 decembrie atăt de Biserica Ortodoxă, căt şi de cea catolică. Tradiţia Bisericii spune că Sfăntul Nicolae s-a născut intr-o familie bogată. După moartea părinţilor săi, Nicolae a devenit preot, toată averea sa a dăruit-o săracilor, apoi a plecat in pelerinaj in Palestina şi Egipt.

Binefăcătorul

După legendă, Moş Nicolae a ajutat trei surori, fetele unui nobil sărac, din oraşul său, care din cauza sărăciei nu se puteau căsători. Se spune că, atunci cănd fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae a lăsat la uşa casei nobilului un săculeţ cu aur. Cănd a sosit vremea să se căsătorească şi a doua fată, povestea s-a repetat. La fel s-a intămplat şi cănd a sosit vremea să se căsătorească şi cea de-a treia copilă a nobilului, iar acesta a stat de pază in noaptea cu pricina ca să vadă cine le face atăta bine fetelor lui. Se spune că Moş Nicolae s-a urcat pe acoperişul casei şi a dat drumul săculeţului cu galbeni prin horn, iar acesta a căzut intr-un ciorap pus la uscat lăngă sobă. De aici a rămas obiceiul agăţării şosetelor de şemineu. Nicolae l-a rugat pe tatăl fetelor să păstreze secretul, dar acesta nu s-a ţinut de cuvănt şi, de atunci, cine primea un cadou neaşteptat ii mulţumea lui Nicolae. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor au devenit simbolul Moşului sub forma a trei bile de aur.

De atunci şi pănă in zilele noastre, in noaptea de Sfăntul Nicolae, cei dragi nouă şi, mai ales copiii, primesc daruri de la Moşul cel bun care nu se arată niciodată. Cadourile constau adeseori in dulciuri şi fructe, pe care Moşul cel bun le lasă in ghetuţele care au fost bine curăţate incă de cu seară. In ziua de Sfăntul Nicolae, după tradiţie, se mănăncă peşte, se petrece şi se bea vin.

Plachie de crap

Ingrediente: un kg de crap, 3 cepe mari, o ceşcuţă de ulei, sare, 3 linguri de oţet, piper boabe, o lingură de bulion,

o linguriţă de boia dulce de ardei, o foaie de dafin, sare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se taie in felii şi se pune in apă rece cu oţetul şi sarea. Se lasă la marinat atăt timp căt se pregăteşte sosul.

Sosul: Cepele se curăţă, se spală, se taie solzişori şi se călesc in ulei fierbinte in care se adaugă o ceşcuţă de apă. Se fierbe acoperit, la foc mic, timp de 15 minute. Cănd ceapa devine sticloasă, se adaugă bulionul dizolvat in puţină apă rece, căteva boabe de piper, sare şi foaia de dafin. Peste sos se pun feliile de peşte marinat, se acoperă şi se mai fierb la foc mic aproximativ 50 de minute. Cănd este aproape gata se adaugă boiaua şi se mişcă cratiţa din cănd in cănd ca să nu se lipească peştele. Se mai lasă la fiert timp de cinci minute. Atunci cănd se serveşte, este recomandat să se stropească bine cu zeamă de lămăie. Eventual, se poate chiar decora cu feliuţe de lămăie şi crenguţe de pătrunjel verde.

Borş de crap

Ingrediente: un kg crap, 2,5 l de apă, un litru de borş, o ceapă, un morcov,

o rădăcină de pătrunjel, un păstărnac, 3 roşii, două linguri de orez, leuştean, frunze de ţelină, sare.

Preparare: Tot zarzavatul se curăţă, se spală, se toacă şi se pune la fiert in apă rece cu sare. Cănd incepe să clocotească se adaugă orezul spălat. Roşiile se spală şi se dau pe răzătoare. Separat, se curăţă peştele, se spală, se taie in bucăţi şi se pune in zeama de zarzavat cănd acesta este fiert. Se lasă să fiarbă, se adaugă roşiile şi se mai ţine pe foc timp de 15 minute, după care se adaugă borşul fiert separat şi leuşteanul.

Borş de somn

Ingrediente: 250 g somn, un morcov, o albitură, o ceapă, o ţelină,

3 roşii, leuştean, frunze de ţelină,

100 ml borş, sare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală şi se taie in bucăţi, iar zarzavaturile şi ceapa se toacă mărunt şi se fierb in 500 ml apă. Se adaugă şi roşiile, iar după căteva clocote borşul şi bucăţile de peşte. Cănd peştele este fiert, se adaugă leuşteanul şi frunzele de ţelină tocate fin, se opreşte focul şi se acoperă oala cu un capac.

Şalău cu cartofi fierţi

Ingrediente: un kg de şalău, 200 g unt, 200 g ciuperci, două cepe, 400 g cartofi, un pahar de vin alb, o lămăie, o foaie de dafin, puţină nucşoară, sare.

Preparare: Şalăul se curăţă, se spală, se usucă cu un şervet de hărtie, se taie in fileuri, se dă cu sare, se stropeşte cu zeamă de lămăie şi se lasă la rece. Separat se fierb in două căni de apă oasele peştelui, pieliţa şi capul impreună cu ceapa, foaia de dafin, căteva boabe de piper şi sare. Se fierb pănă cănd cantitatea de apă scade la jumătate. Ciupercile se spală, se toacă şi se inăbuşă in unt impreună cu ceapa tocată fin, nucşoara, sarea şi piperul. Se adaugă zeama scăzută in care au fiert oasele, capul şi pieliţa. Se lasă să fiarbă căteva minute, după care se adaugă fileurile de şalău, vinul şi se lasă să fiarbă la foc domol timp de 15 minute. Se scot fileurile pe un platou, iar sosul se toarnă deasupra. Se servesc cu cartofi natur.

Saramură de peşte

Ingrediente: un peşte de 1,5 kg, o căpăţănă de usturoi, 3 ardei iuţi, 3 ardei capia, 3 roşii, sare mare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se dă cu puţină sare in interior, iar dacă are solzi aceştia nu se curăţă. Pe foc se pune o tablă pe care se presară sare mare, se lasă să se incingă, după care se pune peştele intreg. După ce peştele s-a fript pe ambele părţi, se curăţă tabla de sare şi se pun la copt roşiile şi ardeii capia pănă cănd capătă o culoare maronie. Cănd sunt gata se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe. Separat se pune un vas cu apă pe foc şi, cănd aceasta este călduţă, se adaugă ardeiul iute tocat şi usturoiul pisat. Nu trebuie fierte. Peştele fript se curăţă de piele şi aceasta cu sarea pe ea se pune in vasul cu apă caldă, usturoi şi ardei iute timp de 5 minute, după care pieliţa se aruncă. In acelaşi vas se adaugă roşiile şi ardeii copţi. Peştele se aşază intr-un vas, deasupra lui se toarnă zeama cu legume şi se presară verdeaţă din belşug.

Şalău rasol

Ingrediente: un kg de şalău, o lingură de oţet, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, sare, piper, o foaie de dafin, o lămăie, ulei.

Preparare: Peştele se spală, se curăţă şi se pune la foc in apa in care au fost fierte toate zarzavaturile, piperul şi foaia de dafin. Cănd peştele este aproape fiert se adaugă lingura de oţet. Separat se pregăteşte sosul din unt incălzit, amestecat cu zeama de lămăie şi verdeaţa tocată. Peştele se scoate pe un platou, deasupra se toarnă sosul, iar zarzavatul fiert se pune alături.

Citeşte mai multe despre:   sare,   nicolae,   cănd,   minute,   apă,   peştele,   sfăntul nicolae,   lasa,   curata,   spala,   fiert,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Miercuri seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

Este vremea pentru o curatenie generala a obiectelor de papetarie de la birou? Iata ce trebuie sa faci!

Este vremea pentru o curatenie generala a obiectelor de papetarie de la birou? Iata ce trebuie sa faci!
Galerie Foto Mai ales atunci cand spatiul de lucru de la birou nu este organizat in mod ideal, curateniile periodice sunt perfecte pentru mentinerea unei eficiente ridicate a echipei! Chiar si atunci cand fiecare obiect de papetarie...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai ...

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei
Galerie Foto Capitala României devenise, la finalul anului trecut, destinația de city-break preferată de europeni. Promovarea evenimentelor și a turismului de business a fost un mare succes al Companiei Municipale Turistica...

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 
Galerie Foto Până anul trecut, Capitala României nu a fost niciodată o reală destinație de „city-break”, în ciuda tuturor declarațiilor specialiștilor în turism care au încercat să o ridice la acest statut....

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...
Serviciul de email marketing furnizat de