x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Datini de Sfăntul Nicolae

0
05 Dec 2007 - 00:00

Sfăntul Nicolae este sărbătorit la data de 6 decembrie atăt de Biserica Ortodoxă, căt şi de cea catolică. Tradiţia Bisericii spune că Sfăntul Nicolae s-a născut intr-o familie bogată. După moartea părinţilor săi, Nicolae a devenit preot, toată averea sa a dăruit-o săracilor, apoi a plecat in pelerinaj in Palestina şi Egipt.

Sfăntul Nicolae este sărbătorit la data de 6 decembrie atăt de Biserica Ortodoxă, căt şi de cea catolică. Tradiţia Bisericii spune că Sfăntul Nicolae s-a născut intr-o familie bogată. După moartea părinţilor săi, Nicolae a devenit preot, toată averea sa a dăruit-o săracilor, apoi a plecat in pelerinaj in Palestina şi Egipt.

Binefăcătorul

După legendă, Moş Nicolae a ajutat trei surori, fetele unui nobil sărac, din oraşul său, care din cauza sărăciei nu se puteau căsători. Se spune că, atunci cănd fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae a lăsat la uşa casei nobilului un săculeţ cu aur. Cănd a sosit vremea să se căsătorească şi a doua fată, povestea s-a repetat. La fel s-a intămplat şi cănd a sosit vremea să se căsătorească şi cea de-a treia copilă a nobilului, iar acesta a stat de pază in noaptea cu pricina ca să vadă cine le face atăta bine fetelor lui. Se spune că Moş Nicolae s-a urcat pe acoperişul casei şi a dat drumul săculeţului cu galbeni prin horn, iar acesta a căzut intr-un ciorap pus la uscat lăngă sobă. De aici a rămas obiceiul agăţării şosetelor de şemineu. Nicolae l-a rugat pe tatăl fetelor să păstreze secretul, dar acesta nu s-a ţinut de cuvănt şi, de atunci, cine primea un cadou neaşteptat ii mulţumea lui Nicolae. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor au devenit simbolul Moşului sub forma a trei bile de aur.

De atunci şi pănă in zilele noastre, in noaptea de Sfăntul Nicolae, cei dragi nouă şi, mai ales copiii, primesc daruri de la Moşul cel bun care nu se arată niciodată. Cadourile constau adeseori in dulciuri şi fructe, pe care Moşul cel bun le lasă in ghetuţele care au fost bine curăţate incă de cu seară. In ziua de Sfăntul Nicolae, după tradiţie, se mănăncă peşte, se petrece şi se bea vin.

Plachie de crap

Ingrediente: un kg de crap, 3 cepe mari, o ceşcuţă de ulei, sare, 3 linguri de oţet, piper boabe, o lingură de bulion,

o linguriţă de boia dulce de ardei, o foaie de dafin, sare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se taie in felii şi se pune in apă rece cu oţetul şi sarea. Se lasă la marinat atăt timp căt se pregăteşte sosul.

Sosul: Cepele se curăţă, se spală, se taie solzişori şi se călesc in ulei fierbinte in care se adaugă o ceşcuţă de apă. Se fierbe acoperit, la foc mic, timp de 15 minute. Cănd ceapa devine sticloasă, se adaugă bulionul dizolvat in puţină apă rece, căteva boabe de piper, sare şi foaia de dafin. Peste sos se pun feliile de peşte marinat, se acoperă şi se mai fierb la foc mic aproximativ 50 de minute. Cănd este aproape gata se adaugă boiaua şi se mişcă cratiţa din cănd in cănd ca să nu se lipească peştele. Se mai lasă la fiert timp de cinci minute. Atunci cănd se serveşte, este recomandat să se stropească bine cu zeamă de lămăie. Eventual, se poate chiar decora cu feliuţe de lămăie şi crenguţe de pătrunjel verde.

Borş de crap

Ingrediente: un kg crap, 2,5 l de apă, un litru de borş, o ceapă, un morcov,

o rădăcină de pătrunjel, un păstărnac, 3 roşii, două linguri de orez, leuştean, frunze de ţelină, sare.

Preparare: Tot zarzavatul se curăţă, se spală, se toacă şi se pune la fiert in apă rece cu sare. Cănd incepe să clocotească se adaugă orezul spălat. Roşiile se spală şi se dau pe răzătoare. Separat, se curăţă peştele, se spală, se taie in bucăţi şi se pune in zeama de zarzavat cănd acesta este fiert. Se lasă să fiarbă, se adaugă roşiile şi se mai ţine pe foc timp de 15 minute, după care se adaugă borşul fiert separat şi leuşteanul.

Borş de somn

Ingrediente: 250 g somn, un morcov, o albitură, o ceapă, o ţelină,

3 roşii, leuştean, frunze de ţelină,

100 ml borş, sare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală şi se taie in bucăţi, iar zarzavaturile şi ceapa se toacă mărunt şi se fierb in 500 ml apă. Se adaugă şi roşiile, iar după căteva clocote borşul şi bucăţile de peşte. Cănd peştele este fiert, se adaugă leuşteanul şi frunzele de ţelină tocate fin, se opreşte focul şi se acoperă oala cu un capac.

Şalău cu cartofi fierţi

Ingrediente: un kg de şalău, 200 g unt, 200 g ciuperci, două cepe, 400 g cartofi, un pahar de vin alb, o lămăie, o foaie de dafin, puţină nucşoară, sare.

Preparare: Şalăul se curăţă, se spală, se usucă cu un şervet de hărtie, se taie in fileuri, se dă cu sare, se stropeşte cu zeamă de lămăie şi se lasă la rece. Separat se fierb in două căni de apă oasele peştelui, pieliţa şi capul impreună cu ceapa, foaia de dafin, căteva boabe de piper şi sare. Se fierb pănă cănd cantitatea de apă scade la jumătate. Ciupercile se spală, se toacă şi se inăbuşă in unt impreună cu ceapa tocată fin, nucşoara, sarea şi piperul. Se adaugă zeama scăzută in care au fiert oasele, capul şi pieliţa. Se lasă să fiarbă căteva minute, după care se adaugă fileurile de şalău, vinul şi se lasă să fiarbă la foc domol timp de 15 minute. Se scot fileurile pe un platou, iar sosul se toarnă deasupra. Se servesc cu cartofi natur.

Saramură de peşte

Ingrediente: un peşte de 1,5 kg, o căpăţănă de usturoi, 3 ardei iuţi, 3 ardei capia, 3 roşii, sare mare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se dă cu puţină sare in interior, iar dacă are solzi aceştia nu se curăţă. Pe foc se pune o tablă pe care se presară sare mare, se lasă să se incingă, după care se pune peştele intreg. După ce peştele s-a fript pe ambele părţi, se curăţă tabla de sare şi se pun la copt roşiile şi ardeii capia pănă cănd capătă o culoare maronie. Cănd sunt gata se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe. Separat se pune un vas cu apă pe foc şi, cănd aceasta este călduţă, se adaugă ardeiul iute tocat şi usturoiul pisat. Nu trebuie fierte. Peştele fript se curăţă de piele şi aceasta cu sarea pe ea se pune in vasul cu apă caldă, usturoi şi ardei iute timp de 5 minute, după care pieliţa se aruncă. In acelaşi vas se adaugă roşiile şi ardeii copţi. Peştele se aşază intr-un vas, deasupra lui se toarnă zeama cu legume şi se presară verdeaţă din belşug.

Şalău rasol

Ingrediente: un kg de şalău, o lingură de oţet, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, sare, piper, o foaie de dafin, o lămăie, ulei.

Preparare: Peştele se spală, se curăţă şi se pune la foc in apa in care au fost fierte toate zarzavaturile, piperul şi foaia de dafin. Cănd peştele este aproape fiert se adaugă lingura de oţet. Separat se pregăteşte sosul din unt incălzit, amestecat cu zeama de lămăie şi verdeaţa tocată. Peştele se scoate pe un platou, deasupra se toarnă sosul, iar zarzavatul fiert se pune alături.

Citeşte mai multe despre:   sare,   nicolae,   cănd,   minute,   apă,   peştele,   sfăntul nicolae,   lasa,   curata,   spala,   fiert,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...
Serviciul de email marketing furnizat de