BUCATARIA COPIILOR
La Berca, acasa la Ecaterina Sandru. O bunica tanara si trei nepoti. "Mi-a dat lista nepotica mea ce bucate sa-i pregatesc", ne spune doamna Ecaterina, in vreme ce ne poarta prin casa mare si luminoasa, plina de flori si tablouri. "Prajitura cu ness, sarmalute, salata boeuf si pui la gratar." Un meniu echilibrat, remarcam. Si, fiindca vine din partea unui copil, firesc e ca in capul listei sa se afle⦠dulcele.
Bunica este experta in prajitura asta. O recunoaste si nora-sa, care este absolventa a unei scoli de alimentatie publica si angajata ca bucatareasa la seminarul Manastirii Ratesti. Nu ca ea nu s-ar picepe. De altfel, reteta ne-o da Alina, nora. In vreme ce o intreaba din priviri pe mama soacra daca indicatiile sunt cele exacte. Cand vine insa vorba despre sucul de soc, sanatos si parfumat, pe care copiii nu l-ar inlocui cu cine stie ce bautura carbogazoasa de pe piata, Alina ii cedeaza locul. "Mama stie mai bine!"
Cata vreme am stat de vorba cu Alina despre specificul muncii ei de la seminar ("Se gateste dupa regula manastirii, nu e ca la o cantina de scoala. Se tin posturile si nu se mananca nici macar cu ulei decat in zilele de dezlegare la untdelemn. Se mananca si carne, in zilele de dulce. Nu pregatim totusi decat mancaruri simple si hranitoare, ceva special elevele de la seminar mananca atunci cand merg acasa.") bunica Ecaterina termina de preparat gustoasa prajitura cu ness, pe care ne-o si aduce spre degustare.
Pufoasa, plina de o crema delicioasa si cu bezeaua usor crocanta deasupra, suntem siguri ca va trece cu brio "testul" impus de cei trei nepotei. Iar paharul de socata, usor piscator la limba, ii completeaza in chip rafinat gustul.
| ||
PRAJITURA CU NESS
|
Suc de soc
Ai nevoie de 10 litri de apa, drojdie cat o nuca, 12 flori de soc, un kg de zahar, o lamaie. Apa se fierbe cu zaharul, iar dupa ce a dat in fiert se opreste focul si se pun florile de soc. Se da deoparte si se acopera. A doua zi se pune drojdia. Lamaia se da pe razatoare, apoi se stoarce si se adauga in oala coaja rasa si sucul stors. Se lasa la macerat doua zile, dupa care se strecoara si se toarna in sticle. Se pastreaza in camari racoroase, iar odata deschisa o sticla, se pune la frigider pana se consuma complet.
Citește pe Antena3.ro