x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De garda la Castel

De garda la Castel

de Anna Borca    |    24 Aug 2005   •   00:00
De garda la Castel

24 IUNIE 1914
Din volumul de Marturisiri al generalului Radu Rosetti am selectat cateva fragmente care se refera la ritualul mesei la Peles.
24 IUNIE 1914
Din volumul de Marturisiri al generalului Radu Rosetti am selectat cateva fragmente care se refera la ritualul mesei la Peles: "O alta latura a serviciului era aceea de garda la castelul Peles, un serviciu placut in timpul caruia erai dator sa ramai 24 ore, in mare tinuta, in corpul de garda, unde puteai citi in liniste sau privi la lumea care trecea prin fata corpului de garda...

Cand erai de garda luai parte la masa familiei regale, atat la pranz, cat si seara. Inainte de pranz trebuia sa te prezinti adjutantului de serviciu. (...)

Dupa prezentare treceai in sala maura, unde personalul Curtii si invitatii se asezau in forma de potcoava, doamnele la dreapta, iar domnii la stanga, ofiterul de garda tocmai la capat, intre domni si doamne. La ora precisa (13 pentru dejun si 20 pentru pranz) se deschideau usile din sala de biliard si adjutantul de serviciu anunta:
Maiestatile Lor. Regele si Regina, cu membrii familiei sau cu oaspetii princiari inaintau si, dupa ce salutau pe toti cei din fata, convorbeau cu fiecare din cei aflati in sala maura, Regele incepand cu barbatii, iar Regina cu doamnele... ori de cate ori eram de garda, amandoi aveau cuvinte amabile pentru mine, iar Regina ma retinea de obicei seara spre a asculta muzica sau a dansa, mai ales cand erau si doamne tinere sau domnisoare....

Cu prilejul meselor de la Peles am vazut bineinteles multa lume. In afara de personalul Curtei ca doamna Olga Mavrogheny, marea doamna de onoare, apareau deseori Al. Steriadi directorul resedintelor regale, (...) diplomati, printul si printesa Benhard De Saxa-Meiningen prieteni ambii ai Regelui Carol si bucurandu-se de increderea Lui si altii. Acolo cunoscui si auzii intai pe G. Enescu, genialul muzicant, pe atunci un tanar de 18-19 ani si de o grozava timiditate..."

"Cat despre Printul Ferdinand, plecam cu parerea ca era un om al datoriei, un om foarte bun, foarte cult - numai chipul cu care lua o carte in mana, cum iti arata vreo editie rara, alintand-o cu degetele lui lungi si fine, te facea sa vezi in El pe iubitorul de carti - foarte constiincios si mare admirator al naturii..."
Radu R. Rosetti, General

MORCOVI CA LA VICHY


"Minestra/Petits souffles au fromage/ Pintades braisee à la russe/Nouilles au beurre/Carottes à la Vichy/Flan aux abricôts/ Fromage/Dessert." Probabil, una dintre ultimele mese linistite la Peles. In iulie se declanseaza primul razboi mondial, iar, o luna mai tarziu, Consiliul Coroanei se intruneste la Peles pentru a hotari neutralitatea Romaniei, hotarare respectata pana in 1916. (S.L.)

MINESTRA


(Supa Minestrone)

Este o supa traditionala corsicana. Se prepara din crutoane de slanina, praz si ceapa trase in untura si fierte cu zeama de carne. Ca garnitura se folosesc legume (varza si praz) taiate la cutit, rosii taiate, macaroane taiate, orez, putin usturoi si busuioc. Se serveste cu parmezan ras alaturi. In unele case ne atrage atentia "Calauza bucatariei franceze", minestra se prepara cu "piure de tomate" (pasta de rosii) si "se pune burta taiata inauntru". De asemenea, ca legume se mai pot folosi: morcovi, telina, zucchini (un soi de dovlecel), papadie, in functie de anotimp.

PETITS SOUFFLES AU FROMAGE


(Sufleuri cu branza)

Intr-o caserola amestecati la foc scazut o nuca de unt si trei linguri de faina pana devin o pasta spumoasa. Adaugati un pahar cu lapte rece, tot dintr-o data. Sarati, piperati in timp ce continuati sa amestecati inca cinci minute. Trageti vasul deoparte si incorporati in sosul bechamel 75 g de branza framantata, patru galbenusuri de ou si, delicat, albusurile batute spuma cu un praf de sare. Ungeti cu unt formele pentru sufleu si turnati in ele din compozitia obtinuta pana le umpleti trei sferturi. Atunci cand cuptorul are temperatura dorita, introduceti formele la copt pentru 25-30 de minute, fara sa deschideti usa cuptorului. Serviti sufleul imediat ce l-ati terminat de preparat, fiindca altfel se lasa si nu mai are un aspect placut.

NOUILLES AU BEURRE


(Taitei cu unt)

Nouilles este un consomme clar (limpede) cu taitei. Pentru a prepara aceasta supa aveti nevoie de 250 g de faina, o nuca de unt, doua oua, o lingurita de sare, trei linguri de lapte rece. Amestecati si framantati, apoi lasati aluatul la rece. Intindeti o foaie foarte subtire de aluat, pe care o impaturiti apoi de cat mai multe ori si cu un cutit bine ascutit taiati fasii subtiri. Taiteii astfel obtinuti se presara in ploaie intr-un vas cu supa strecurata de legume sau de carne, adusa la punctul de fierbere. Lasati sa fiarba impreuna 2-3 minute, apoi potriviti gustul cu sare si piper. Cand aduceti la masa, puteti adauga verdeata tocata si/sau branza rasa.

CAROTTES À LA VICHY


(Morcovi à la Vichy)

Taiati foarte fin cativa morcovi foarte sanatosi si dulci si cu o culoare intensa. Puneti-i pe foc intr-un vas impreuna cu o bucata de unt proaspat, putina sare, o lingura de zahar si apa cat sa-i acopere. Aduceti la punctul de fierbere, fara sa acoperiti vasul. Lasati pe foc pana se evapora toata apa si morcovii se rumenesc in untul ramas. Serviti cu patrunjel verde tocat.

FLAN AUX ABRICÔTS


(Flanc cu caise)

Mixati 125 g de branza dulce cu 3 oua, 3 linguri de faina, 3 linguri de zahar pudra, 100 g miez de caise macinat, cateva picaturi de lichior de caise (sau esenta). Faceti un aluat pe care il lasati la rece. Intindeti o foaie si taiati forme rotunde, puneti-le pe o tava unsa cu unt si dati-le la cuptor. Cand le scoateti din cuptor, lasati-le sa se racoreasca si ungeti fiecare flanc cu putina marmelada. Puneti deasupra jumatati de caisa si stropiti cu sirop concentrat de fructe.
×
Subiecte în articol: garda