x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De la bicicleta la salata de fructe

De la bicicleta la salata de fructe

17 Mai 2005   •   00:00

  • de MONICA STEFANIA VELICU
  • OCHIUL SOACREI
  • Mai tineti minte cand va spuneam c-o prind eu odata pe nora-mea la cotitura? Ca o veni vremea sa se ingrase putin si ea? Mai tineti minte ca pe bietul fiu-meu il pusese la cura de slabit? Ei bine, minunea s-a-ntamplat. Nora-mea s-a ingrasat. Vreo cinci kilograme. Va spun sincer ca incepusem sa cred ca ma fac bunica. Dar de unde? A mancat cam mult cozonac din ala "prefacut" in tort. Si tone de ciocolata. Iar acum nu mai stie ce sa faca.

    Sa va spun ce-am descoperit la ei in dormitor cand am fost zilele trecute... O bicicleta de slabit. De-aia cum vedem prin filme. Care cica iti arata cate calorii "ai ars". Sclifoseli, asta e. Ia sa stea mai mult la bucatarie, ia sa faca mai des curat in casa si sa vezi cum slabeste. Si cum prinde un minutel liber, tup pe bicicleta. Dar, in schimb, mananca pana nu mai poate si bea sucuri acidulate. Eu i-am spus ca apa curata si ceaiul sunt cele mai bune, ca eu asa am slabit cand eram mai tinerica. Cum mi-era foame, beam o cana mare cu ceai fierbinte si gata. Puneam mana si faceam un compot de fructe, dar fara zahar, de visine, de ce se gasea prin gradina si uite-asa reuseam sa slabesc. Unde mai pui ca ardeam la calorii in timp ce culegeam fructele, le spalam si le puneam la fiert… Iar daca aveam pofta de ceva dulce, nu ma repezeam la tort si la ciocolata. Imi faceam o salata de fructe. Fara zahar, fara frisca, doar cu un strop de rom. O minunatie. Vitamine pe tava. I-am si zis. "Uite, mai fata, acum a venit primavara, mai fa si tu un drum pana la piata, cumpara fructe, tot ce vezi in fata ochilor si apoi fa o salata din ele. Mananci asa vreo cateva zile si sa vezi cum slabesti." Eu am vorbit, eu am auzit. Mi-a zis ca stie ea mai bine cum e cu dietele. Am lasat-o sa faca cum stia. Si ce credeti? A venit cu o cutie de frisca, un compot de ananas, unul de piersici, fructe confiate, ciocolata, banane... A facut o salata pe cinste, n-am ce zice. A pus si capsuni, si kiwi, si portocale, a pus pana si mango. Foarte buna, recunosc, dar ingrasa aia sa mori. "Nu-i nimic, mi-a zis, fac un calcul, adun toate caloriile de la frisca, de la compoturi si de la restul si, dupa ce mananc, ma urc pe bicicleta si le dau jos."

    Cum s-ar zice: "Ce-am avut si ce-am pierdut!".

    SUFLEU DE BANANE
  • Ingrediente: sufleu: 10 banane, 60 gr unt, doua linguri cu faina, 4 oua, o lingurita cu scortisoara, o lingura cu zahar pudra; sos: 250 gr ciocolata, 1 1/2 ceasca de apa, o cana cu lapte, 200 gr zahar, 3 linguri cu cafea
  • Preparare: Se zdrobesc bananele cu furculita, se adauga untul frecat, faina, ouale si se bate aceasta compozitie pana cand devine spumoasa. Se unge cu unt o forma, se toarna compozitia, se presara pe deasupra scortisoara pisata si zahar pudra si se da la cuptor pentru jumatate de ora. Sufleul se serveste cu un sos de ciocolata: se topesc tabletele de ciocolata in foarte putina apa si se adauga laptele fierbinte si indulcit, apoi cafeaua.
  • POVETE
    ROMUL. Orice salata de fructe va avea un gust mult mai bun daca veti adauga in ea cativa stropi de esenta de rom, dar nu prea mult, pentru ca altfel va capata un gust amarui.

    FRISCA. Nu amestecati niciodata in salata de fructe frisca, pentru ca se va transforma intr-un fel de lapte, iar aspectul ei va lasa de dorit. Puneti frisca deasupra exact inainte de a servi salata si, eventual, asezati deasupra o bucatica de ciocolata.

    STAFIDELE. Puneti un pumn de stafide in salata de fructe si veti observa ca nu mai e nevoie de nici un fel de indulcitor, pentru ca stafidele vor contrabalansa gustul acrisor al portocalelor.

    MARUL. Marul pe care-l puneti in salate este bine sa fie curatat, pentru ca altfel coaja va oxida, si oricum aceasta nu este tocmai sanatoasa pentru stomac.

    CIOCOLATA. Puteti adauga in salata cateva cubulete de ciocolata, dar e de preferat sa fie o ciocolata amaruie, in nici un caz ciocolata alba.
    ×
    Subiecte în articol: ciocolata fructe salata