x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De la San’ Andrei la San’ Nicolae

De la San’ Andrei la San’ Nicolae

de Simona Chiriac    |    30 Noi 2005   •   00:00
De la San’ Andrei la San’ Nicolae
CALENDAR GASTRONOMIC
Odinioara, la inceput de iarna, satele frematau. Se desfasurau ritualuri cu caracter magic si se respectau cu strictete o serie de interdictii. Si totul pentru a-i proteja pe cei dragi, dar si agoniseala de o viata.

La 30 noiembrie credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Andrei. Traditia populara spune ca in aceasta noapte se deschid portile lumii de dincolo, iar duhurile necurate tulbura odihna romanilor. Pentru a se feri de ei, oamenii ung locurile de comunicare cu exteriorul (usi, ferestre, hornuri) cu usturoi si nu ies afara in timpul noptii.

In zilele de 4 si 5 decembrie se poate preveni varsatul (numit si bubatul). De ce era atat de temuta aceasta boala? Explicatia poate pleca de la frica oamenilor fata de tot ceea ce nu se incadra in limitele firescului si ale umanului. Multe dintre boli desfigurau chipul si trupul bolnavului, il dezumanizau. Era ca si cum Dumnezeu si-ar fi intors fata de la el.

In prima zi este cinstita Sfanta Varvara, protectoarea copiilor, a tinerelor si a mamelor. Se spune despre ea ca este sora Sfantului Nicolae. Si la fel ca si acesta din urma, ea poate sa aduca alinare celor suferinzi sau aflati la nevoie. Marea ei putere este sa-i apere pe oameni de varsat sau de bubat. Cu o singura conditie: nu ai voie sa cosi in aceasta zi si nici sa mananci fasole, seminte de dovleac sau orice alte boabe. Tot acum exista obiceiul de a plamadi turte dulci, unse cu miere. Atunci cand bubatul va trece prin acel loc, se va opri sa manance turta si apoi va cruta familia de boala. Un alt obicei este de a unge copiii cu miere pe obraz, pe piept si pe frunte, facand semnul crucii. Daca se vor imbolnavi de varsat, bubele lor vor fi dulci ca mierea si nu-i vor necaji prea tare.

Sfanta Varvara este si protectoarea minerilor. O legenda populara povesteste ca ea sta inchisa intr-un carbune intreg anul si numai in aceasta zi reuseste sa vada lumina zilei. Din acest motiv, la 4 decembrie nu se mai lucreaza in mina si toata lumea petrece.

A doua zi, la 5 decembrie, este celebrat Sfantul Sava. In mod ciudat, exista variante conform carora este vorba fie de un barbat, fie de o femeie. Uneori, Sfantul Sava este fratele cel mic al Sfantului Nicolae, care se praznuieste a doua zi. In alte cazuri, in popor se spune ca Sava este o femeie ce poarta in spate un sac plin cu bube. Cine nu o cinsteste cum se cuvine se imbolnaveste de varsat. Prin contrast cu aceste prime zile de decembrie, data de 6 este una a bucuriei. Sfantul Nicolae este ocrotitorul copiilor si al celor sarmani. In dimineata acestei zile copiii gasesc in ghete dulciuri si fructe.

30 NOIEMBRIE - 6 DECEMBRIE
Sfanta Mare Mucenita Varvara

  • 30 M †) Sf. Apostol Andrei cel Intai chemat - ocrotitorul Romaniei; Sf. Frumentie, Episcopul Indiei
  • 1 J Sf. Proroc Naum; Cuviosul Filaret Milostivul
  • 2 V Sf. Proroc Avacum; Sf. Mc. Miropa
  • 3 S Sfantul Proroc Sofonie; Sfantul Sfintit Mucenic Teodor, Ahiepiscopul Alexandriei (Dezlegare la peste)
  • 4 D †Sf. Mare Mucenita Varvara; Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la peste)
  • 5 L †Sf. Sava cel Sfintit; Sf. Mc. Anastasie; Cuviosul Nectarie
  • 6 M †) Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei (Dezlegare la peste)
  • ×