x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la spanacul lui Popeye la iepurele maltez

0
Autor: Simona Lazar 24 Aug 2012 - 21:00
De la spanacul lui Popeye la iepurele maltez
Vezi galeria foto
Dupa ceasurile petrecute in "Satul lui Popeye Marinarul', in Mellieha (Malta), punct inedit de atractie – mai ales pentru pici – amenajat pe fostul platou de filmare al produtiei cinematografice "Popeye' (cu Robin Williams si Shelley Duval), dupa ce palavragisem, pe romaneste, cu Olive (care s-a dovedit a fi o romancuta de-a noastra!), am cautat locul potrivit pentru cina (mai ales ca refuzasem, de cateva ori, cutia cu spanac oferita de consortul lui Ollie). Si l-am gasit, nu departe de plaja, la Seabank, unde povestea lui Roderick Cutajar avea sa ma ia nitel prin surprindere. Incepe prin a-mi spune, zambind si asteptand curios reactia mea: "Mama copilului meu e romanca'… Si, ca sa inteleg cat de mica e lumea, trimitem impreuna sms-uri la Bucuresti, cumnatei lui si sotului acesteia, colegi de-ai mei, jurnalisti. (N-o sa va devoalez numele lor, desi… si azi ma intreb daca nu cumva ei sunt motivul pentru care in seara aceea, deosebit de tot grupul, mie mi s-a adus la masa, pe gustul meu, o portie de iepure maltez, mancare traditionala, la prepararea careia am avut si privilegiul sa asist.)

Roderick – despre care aflu ca a cochetat o vreme cu televiziunea – ia microfonul reportofonului si imi prezinta totul teatral, alert, ca si cum camerele de filmare ar fi toate atintite asupra lui… si a bucatarului, Alfred.

"Alfred ne va arata, desigur, reteta perfecta, conform traditiei malteze. Pentru inceput, incalzim uleiul in tigaie. Ingredientele pentru aceasta reteta sunt: iepure - proaspat, intotdeauna - usturoi taiat, felii de ceapa, mazare, vin rosu si putina supa de pui si vita. E foarte important ca uleiul sa fie foarte incins, pentru ca asa culoarea carnii de iepure devine foarte rosie, chiar spre brun. Iepurele poate fi gatit fie prajit, asa cum facem acum, fie tocanita, cu sos de tomate, ceapa, usturoi, vin rosu si alte legume, precum cartofi si morcovi. Timpul perfect pentru produsul finit este intre 15 si 20 de minute, la prajire, intr-o tigaie cu uleiul foarte foarte incins, aproape clocotind. De obicei, servim iepurele cu cartofi copti , cu cartofi prajiti ori legume. Frunza de dafin este estentiala cand prajim iepurele, o folosim de asemenea si la tocanita. Iepurele, in Malta, este mereu proapat, pentru ca avem o multime de ferme care cresc iepuri. Avem restaurante specializate care au in meniu o selectie de preparate din iepure'.

Cat Alfred lucreaza, aflu despre Roderick ca si-a inceput cariera ca bartender. Acum e unul dintre managerii de la Seabank, in zona de "food & beverage'. Nu e timp insa pentru prea multe detalii personale, daca vrem sa nu se arda "iepurasul'. "Acum bucatarul va scoate uleiul si va continua sa gateasca iepurele cu usturoi , mazare, ceapa toacata si un pahar de vin rosu. Dupa ce inlatura uleiul, Alfredo prajeste iepurele doar cu ceapa si usturoi. Apoi va adauga mazarea, care se pune mai la sfarsit, pentru a ramane mai tare. Va adauga si condimente, pentru a spori aroma: coriandru, cimbru, paprica, chimen. Odata adaugat vinul rosu, acesta va fi baza pentru sos; se va face o reductie. Iepurele poate fi servit fie impreuna cu sosul, fie iepurele pe o farfurie si sosul separat, pentru ca fiecare sa-si ia cat sos doreste.' Iepurele continua sa fiarba, mocnit, in vin, 5-10 minute. Sosul incepe sa se ingroase si, dinspre plita, vine miros de vin fiert si ierburi...

Il intreb pe Roderick daca reteta la prepararea careia asist e aceeasi cu cea folosita de gospodine, acasa? "Azi, femeia malteza gateste iepure, cred, de doua ori sau chiar de trei ori pe luna', imi raspunde. "Cu un singur iepure de, sa spunem, doua kilograme, poti hrani patru oameni. Iepurele il poti cumpara de la un macelar obisnuit, dar cei mai multi dintre maltezi au propriul lor furnizor, la una dintre fermele locale. Un lucru care nu trebuie omis este acela ca din iepure se pregateste de obicei un fel principal, dar in Malta poti manca spaghete cu sos de iepure, ca aperitiv. E traditional! Toate restaurantele care pregatesc iepure servesc si spaghete cu sos de iepure. Se folosesc intotdeauna spaghete, si nu un alt tip de paste. De obicei, cand se gateste iepurele, in special la restaurante, dar si acasa, se face ceva mai mult sos, pentru ca acesta sa poata fi amestecat cu pastele.'

Alfredo tocmai a terminat de gatit si asaza mancarea in farfurie. Parca pentru a ma convinge sa ma intorc la Mellieha, in Malta, pentru o alta provocare culinara, Roderick abandoneaza povestea iepurelui maltez, pentru a-mi vorbi despre... caracatita. In stil maltez, fireste! "Cea mai buna varianta nu este sa o pregatesti imediat ce ai prins-o. Cel mai bine este sa o congelezi o saptamana sau doua, dupa care o tai, o pui la abur, apoi o prajesti. E un proces lung. Cateodata, chiar si in Malta, mergi in restaurante si simti ca nu a fost pastrata suficient la congelator. Si astfel este mai greu de mestecat, mai... gumata. In Malta sunt doua feluri de a gati caracatita: caracatita in usturoi, prajita, dar folosim vin alb, nu rosu. Deci vin alb, usturoi si ceapa si nimic altceva. Nu se punem condimente sau ierburi prea multe, pentru a nu se pierde din gust. Caracatita, in Malta, mai este servita si cu spaghete. Pot fi cu sos de rosii, usturoi si vin alb sau pot fi "in bianco'. Aceasta este reteta preferata a tatalui meu. El merge si-si prinde singur caracatitele pentru masa. A... si inca nu ti-am spus tot despre gastronomia noastra... Uite, ce-ar fi sa vorbim despre Supa vaduvelor, care e traditionala la noi?' Stop! Stop, Roderick! Promit sa ma intorc in Malta, cu un caiet gros si un manunchi de creioane, si scriem toate retetele pe care le stii!

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

De 1 Decembrie, Antena 1, lider incontestabil de audienţă, întreaga zi şi în Prime Time, pe toate targeturile

De 1 Decembrie, Antena 1, lider incontestabil de audienţă, întreaga zi şi în  Prime Time, pe toate targeturile
Galerie Foto De 1 Decembrie, telespectatorii au preferat programele speciale ale Antenei 1, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Antena 1 conduce detaşat topul audienţelor, atât în Prime Time,...

Jocuri românești pentru această iarnă

Jocuri românești pentru această iarnă
Cum iarna aceasta probabil vom sta mai mult pe acasă, nu cu prieteni sau familia extinsă, m-am gândit că ne-ar prinde bine niște idei de umplut timpul. Și am ales câteva jocuri create de români, pe lângă clasic...

Singapore aprobă comercializarea cărnii de pui crescută în laborator

Singapore aprobă comercializarea cărnii de pui crescută în laborator
Unul  dintre cele mai dezvoltate state ale lumii, Singapore, a aprobat comercializarea cărnii de pui crescută în laborator. Este prima aprobare la nivel mondial de către o țară, a vânzării a ceea ce se nume

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1
Galerie Foto Edițiile speciale de sărbătoare continuă astăzi, de Ziua Națională a României, de la ora 17.00, la Antena 1 într-o ediție cu totul specială atât pentru jurați, cât și pentru cei de acasă! Delia, Cheloo...

Agențiile speră să revină în forță rezervările timpurii

Unele agenții de turism din România au înregistrat o ușoară creștere a vânzărilor în regim „early booking”, după ce a fost anunțată campania de vaccinare împotriva COVID-19. Schimbarea de comportament a...

Vacanța pe pârtie 

Vacanța pe pârtie 
Galerie Foto Deși unele localități intră în carantină, de la o zi la alta, românii nu renunță la vacanțele de iarnă. Cele mai căutate destinații sunt stațiunile montane în care se pot practica și sporturi pe...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă
Galerie Foto Luni seara telespectatorii au fost cu ochii pe confruntarea de la  Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul...

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă
Galerie Foto Gala-maraton Ajut eu! a revenit ieri, în zi de sărbătoare, cu o nouă ediţie care le dă șansă românilor de pretutindeni să schimbe destine şi să trăiască din nou emoţia binelui. Timp de 5 ore,...

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice
Magazinul online gourmetGIFT.ro a extins în ultima perioadă categoria de bauturi alcoolice și a introdus pe website tot mai multe pachete de băuturi, kituri la prețuri foarte convenabile. Toate produsele sunt...

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...
Serviciul de email marketing furnizat de