x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Decalogul lui David Contant, fermierul de Conţeşti

0
Autor: Tudor Cires 23 Iun 2012 - 21:00
Decalogul lui David Contant, fermierul de Conţeşti
Vezi galeria foto

A vrut sa se faca bucatar inca de la sapte ani. L-au stimulat mancarurilor bunicii, ale caror arome le pastreaza si acum memoria olfactiva. La 18 ani, meseria de bucatar i-a permis sa descopere lumea: Thailanda, India, Africa... Dar intr-o zi s-a hotarat sa-si cumpere o ferma si sa ramana in Romania.

Cand ma pregateam sa scriu acest articol despre David Contant, am aflat de aparitia altor doua materiale de presa dedicate carismaticului chef francez, a carui experienta (neobisnuita) in Romania continua sa ne uimeasca. Recunosc, nu le-am citit, din instinct de conservare a propriei opinii critice. Sper sa-l pot dezvalui, in cele ce urmeaza, pe David Contant cel simplu si fara prejudecati. Candva, am avut ocazia sa-l vad gatind, la 'Heritage', restaurant care, in ciuda stradaniilor, n-a reusit sa aduca o stea Michelin in Romania. Apoi, a plecat de acolo, a trecut prin mai multe 'provocari' romanesti, iar azi il gasim, uneori, gatind intr-un original bistro-sufragerie tinut de George Butunoiu. Acesta a avut intuitie (in lumea afacerilor e cunoscut, de altfel, ca un excelent head-hunter) pastrandu-l pe David pentru sine si pentru prietenii care se intalnesc la masa, o data sau de doua ori pe zi. Asa se face ca francezul gateste, acolo, meniuri sugerate (si, uneori, un pic alcatuite) chiar de clienti.

Stiu ce mananc?
In dimineata cand m-am intalnit cu David Contant, tocmai daduse caldura. David era racit si tusea din varful plamanilor, usor inecat. Omul de vreo 40 de ani, zvelt, tuns scurt, cu fata smeada si ochi expresivi, pare un personaj din 'Le Grand Bleu' (aveam sa aflu ca el chiar se pricepe la scufundari marine). Vorbim amandoi si primul lucru pe care mi-l spune e ca stelele Michelin nu se inghesuie sa vina in Romania. Desi, constat impreuna cu el, nu ne lipseste una din laturile succesului: avem produse naturale, de ferma, neindustrializate. Bucataria de maine, crede David, presupune sa ai ferma ta, unde sa-ti cultivi legumele si sa-ti cresti animalele; sa-ti faci uleiul si vinul tau dupa regulile tale, avand control total asupra productiei. In acest mecanism transparent, bucatarul este cel care poate ajunge pana la sursa primara. 'E altceva decat sa alegi produsele de baza din supermarket. Asa, te duci la fema si te inspiri. Vezi un peste mare si frumos si stii, deja, cum il vei gati. Bucataria e inspiratie. Dar inspiratia vine o data cu libertatea de a alege.'

David Contant nu mai poate lucra, ca acum 10 ani, meniuri in serie, dupa retetar. Simte nevoia sa fie diferit, de la o zi la alta fiindca, pentru el, adevarata bucatarie e simpla, vocationala si inspirata. 'Am invatat, in ultimii ani, ca in bucatarie nu exista limite de creatie. Ca si in muzica sau in pictura. Doar ca arta culinara e efemera...'
In deceniul petrecut in Romania, si-a creat o noua filosofie despre mancare. In sinteza, el cere bucatarului sa gandeasca meniuri naturale, fara conservanti, hormonide, amfetamine si E-uri. Idealul lui a devenit ferma de la Contesti, nu departe de Capitala, unde creste pasari si animale, cultiva legume si pomi fructiferi, face ulei.

'A fost fascinant, pentru mine, sa incerc aceasta varianta de restaurant in care eu produc totul. La 40 de ani, mi-am pus intrebarea: Stiu ce mananc? Si mi-am raspuns: Nu, pentru ca accept ce-mi furnizeaza producatorul, fara niciun control. Mi-a placut, cand am venit la Contesti, ca natura nu era poluata si ca puteam sa controlez recolta, de la samanta pana la produsul final. M-a impresionat ca are foarte multe berze, ceea ce m-a dus cu gandul la copilaria mea, de la tara. La noi, era neobisnuit sa vedem atatea berze intr-un singur loc. Si-atunci, m-am hotarat sa-mi schimb viata si sa raman in Romania.'

'Cele 10 porunci'
Pentru David Contant, bucataria inseamna o lume guvernata de propria ei biblie, cu propriul ei decalog. 'Prima Porunca' este respectul pentru produsul de baza. Animal sau planta, nu trebuie sa sufere, nu trebuie chimizate ori scoase din teritoriul lor, din anotimpul ori din varsta lor optima; nu trebuie fortate sa creasca mai repede ori sa arate mai frumos decat permite natura lor proprie. 'A doua Porunca' este respectul pentru client; nu trebuie mintit in legatura cu originea si calitatea unui produs; intre bucatar si client exista o legatura de incredere subtila care, o data rupta, se pierde pentru totdeauna. 'A treia Porunca': sa fii simplu. Pentru unii, a fi simplu e cel mai complicat. O mancare simpla e o reusita, una simplista ­ un esec.

'A patra Porunca' este capacitatea de a comunica; de a transmite si altora experientele pozitive, descoperirile din lumea gastronomiei. 'A cincea Porunca' e perspicacitatea. Adica acea calitate de a se adapta la situatii diverse, de anticipare a unui un conflict si de aplanare a lui. 'A sasea Porunca' cere ca bucatarul sa fie drept cu personalul din subordine. Ultima decizie ii apartine si de aceea poarta intreaga responsabilitate fata de echipa cu care lucreaza. 'A saptea Porunca' se refera la calitatile de artist, de creator ale bucatarului. Calitati care ii permit sa compuna 'farfuria ideala'. Pe urma, 'A opta Porunca' ii cere bucatarului sa tina cont de tara in care se afla; sa foloseasca produsele locale si sa inteleaga spiritul bucatariei nationale.

'A noua Porunca' e despre rigoare in meserie, despre atentia pe care bucatarul trebuie s-o dea fiecarui amanunt, iar 'A zecea Porunca' e despre carisma. Bucatarul-sef trebuie sa fie carismatic. Sa poata chiar convinge ca o greseala nu schimba raportul dintre client si bucatar. Sa stie sa comunice si sa recomande clientilor un meniu. Sa le castige increderea.

Incerc, la capatul acestui decalog, sa evaluez daca mi-a reusit sa dezvalui o parte din personalitatea complexa a francezului David Contant. Un bucatar cu glorie. Desemnat, intr-un an, cel mai bun bucatar din Romania. Un personaj carismatic, despre care se vorbeste. Ma gandesc, insa, si la bucatarii fara glorie. La cel care se trezeste primul, dimineata si se culca ultimul, seara. La cel care traieste si munceste in bucatarie ca intr-un submarin. Si-mi spun ca, totusi, si acela are gloria lui, chiar daca lumea nu-i vede fotografia in ziare, iar clientul il gratuleaza, de cele mai multe ori, la sfarsitul mesei, printr-o formula simpla: 'Ce bun a fost!'.

Fermierul David de Contesti
La Contesti, David Contant are o livada de nuci si o moara de ulei. Uleiul de nuci e foarte pretios in Franta: 'Romanii, spune el, nu-si dau seama ce bogatie naturala e in jurul lor, iar eu nu inteleg indiferenta celor care ignora darul acesta de la Dumnezeu'. El vrea sa dezvolte si un proiect turistic, avand la baza rulotele reconstituite dupa modele de acum 100 de ani. Turistii ar urma sa fie luati de la Bucuresti, suiti in rulote, la Contesti, si plimbati la obiective din Brasov si Prahova, timp de cateva zile. Calatoria s-ar desfasura in aceleasi conditii ca acum 100 de ani. Francezul crede ca acest proiect poate demara peste un an. Contestiul va deveni, astfel, marca de turism inregistrata, la fel ca reteta desertului propriu pe baza de nuca servit viitorilor turisti.


 



Mai multe titluri din categorie

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...

Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”

Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”
Pe 1 decembrie, comedia face istorie, iar Şerban Copoţ şi Dan Badea spun „România, Râzi cu RoaST!”.  Personaje istorice din toate timpurile, al căror nume a rămas prezent în mintea tuturor românilor...
Serviciul de email marketing furnizat de