x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Decalogul lui David Contant, fermierul de Conţeşti

0
Autor: Tudor Cires 23 Iun 2012 - 21:00
Decalogul lui David Contant, fermierul de Conţeşti
Vezi galeria foto

A vrut sa se faca bucatar inca de la sapte ani. L-au stimulat mancarurilor bunicii, ale caror arome le pastreaza si acum memoria olfactiva. La 18 ani, meseria de bucatar i-a permis sa descopere lumea: Thailanda, India, Africa... Dar intr-o zi s-a hotarat sa-si cumpere o ferma si sa ramana in Romania.

Cand ma pregateam sa scriu acest articol despre David Contant, am aflat de aparitia altor doua materiale de presa dedicate carismaticului chef francez, a carui experienta (neobisnuita) in Romania continua sa ne uimeasca. Recunosc, nu le-am citit, din instinct de conservare a propriei opinii critice. Sper sa-l pot dezvalui, in cele ce urmeaza, pe David Contant cel simplu si fara prejudecati. Candva, am avut ocazia sa-l vad gatind, la 'Heritage', restaurant care, in ciuda stradaniilor, n-a reusit sa aduca o stea Michelin in Romania. Apoi, a plecat de acolo, a trecut prin mai multe 'provocari' romanesti, iar azi il gasim, uneori, gatind intr-un original bistro-sufragerie tinut de George Butunoiu. Acesta a avut intuitie (in lumea afacerilor e cunoscut, de altfel, ca un excelent head-hunter) pastrandu-l pe David pentru sine si pentru prietenii care se intalnesc la masa, o data sau de doua ori pe zi. Asa se face ca francezul gateste, acolo, meniuri sugerate (si, uneori, un pic alcatuite) chiar de clienti.

Stiu ce mananc?
In dimineata cand m-am intalnit cu David Contant, tocmai daduse caldura. David era racit si tusea din varful plamanilor, usor inecat. Omul de vreo 40 de ani, zvelt, tuns scurt, cu fata smeada si ochi expresivi, pare un personaj din 'Le Grand Bleu' (aveam sa aflu ca el chiar se pricepe la scufundari marine). Vorbim amandoi si primul lucru pe care mi-l spune e ca stelele Michelin nu se inghesuie sa vina in Romania. Desi, constat impreuna cu el, nu ne lipseste una din laturile succesului: avem produse naturale, de ferma, neindustrializate. Bucataria de maine, crede David, presupune sa ai ferma ta, unde sa-ti cultivi legumele si sa-ti cresti animalele; sa-ti faci uleiul si vinul tau dupa regulile tale, avand control total asupra productiei. In acest mecanism transparent, bucatarul este cel care poate ajunge pana la sursa primara. 'E altceva decat sa alegi produsele de baza din supermarket. Asa, te duci la fema si te inspiri. Vezi un peste mare si frumos si stii, deja, cum il vei gati. Bucataria e inspiratie. Dar inspiratia vine o data cu libertatea de a alege.'

David Contant nu mai poate lucra, ca acum 10 ani, meniuri in serie, dupa retetar. Simte nevoia sa fie diferit, de la o zi la alta fiindca, pentru el, adevarata bucatarie e simpla, vocationala si inspirata. 'Am invatat, in ultimii ani, ca in bucatarie nu exista limite de creatie. Ca si in muzica sau in pictura. Doar ca arta culinara e efemera...'
In deceniul petrecut in Romania, si-a creat o noua filosofie despre mancare. In sinteza, el cere bucatarului sa gandeasca meniuri naturale, fara conservanti, hormonide, amfetamine si E-uri. Idealul lui a devenit ferma de la Contesti, nu departe de Capitala, unde creste pasari si animale, cultiva legume si pomi fructiferi, face ulei.

'A fost fascinant, pentru mine, sa incerc aceasta varianta de restaurant in care eu produc totul. La 40 de ani, mi-am pus intrebarea: Stiu ce mananc? Si mi-am raspuns: Nu, pentru ca accept ce-mi furnizeaza producatorul, fara niciun control. Mi-a placut, cand am venit la Contesti, ca natura nu era poluata si ca puteam sa controlez recolta, de la samanta pana la produsul final. M-a impresionat ca are foarte multe berze, ceea ce m-a dus cu gandul la copilaria mea, de la tara. La noi, era neobisnuit sa vedem atatea berze intr-un singur loc. Si-atunci, m-am hotarat sa-mi schimb viata si sa raman in Romania.'

'Cele 10 porunci'
Pentru David Contant, bucataria inseamna o lume guvernata de propria ei biblie, cu propriul ei decalog. 'Prima Porunca' este respectul pentru produsul de baza. Animal sau planta, nu trebuie sa sufere, nu trebuie chimizate ori scoase din teritoriul lor, din anotimpul ori din varsta lor optima; nu trebuie fortate sa creasca mai repede ori sa arate mai frumos decat permite natura lor proprie. 'A doua Porunca' este respectul pentru client; nu trebuie mintit in legatura cu originea si calitatea unui produs; intre bucatar si client exista o legatura de incredere subtila care, o data rupta, se pierde pentru totdeauna. 'A treia Porunca': sa fii simplu. Pentru unii, a fi simplu e cel mai complicat. O mancare simpla e o reusita, una simplista ­ un esec.

'A patra Porunca' este capacitatea de a comunica; de a transmite si altora experientele pozitive, descoperirile din lumea gastronomiei. 'A cincea Porunca' e perspicacitatea. Adica acea calitate de a se adapta la situatii diverse, de anticipare a unui un conflict si de aplanare a lui. 'A sasea Porunca' cere ca bucatarul sa fie drept cu personalul din subordine. Ultima decizie ii apartine si de aceea poarta intreaga responsabilitate fata de echipa cu care lucreaza. 'A saptea Porunca' se refera la calitatile de artist, de creator ale bucatarului. Calitati care ii permit sa compuna 'farfuria ideala'. Pe urma, 'A opta Porunca' ii cere bucatarului sa tina cont de tara in care se afla; sa foloseasca produsele locale si sa inteleaga spiritul bucatariei nationale.

'A noua Porunca' e despre rigoare in meserie, despre atentia pe care bucatarul trebuie s-o dea fiecarui amanunt, iar 'A zecea Porunca' e despre carisma. Bucatarul-sef trebuie sa fie carismatic. Sa poata chiar convinge ca o greseala nu schimba raportul dintre client si bucatar. Sa stie sa comunice si sa recomande clientilor un meniu. Sa le castige increderea.

Incerc, la capatul acestui decalog, sa evaluez daca mi-a reusit sa dezvalui o parte din personalitatea complexa a francezului David Contant. Un bucatar cu glorie. Desemnat, intr-un an, cel mai bun bucatar din Romania. Un personaj carismatic, despre care se vorbeste. Ma gandesc, insa, si la bucatarii fara glorie. La cel care se trezeste primul, dimineata si se culca ultimul, seara. La cel care traieste si munceste in bucatarie ca intr-un submarin. Si-mi spun ca, totusi, si acela are gloria lui, chiar daca lumea nu-i vede fotografia in ziare, iar clientul il gratuleaza, de cele mai multe ori, la sfarsitul mesei, printr-o formula simpla: 'Ce bun a fost!'.

Fermierul David de Contesti
La Contesti, David Contant are o livada de nuci si o moara de ulei. Uleiul de nuci e foarte pretios in Franta: 'Romanii, spune el, nu-si dau seama ce bogatie naturala e in jurul lor, iar eu nu inteleg indiferenta celor care ignora darul acesta de la Dumnezeu'. El vrea sa dezvolte si un proiect turistic, avand la baza rulotele reconstituite dupa modele de acum 100 de ani. Turistii ar urma sa fie luati de la Bucuresti, suiti in rulote, la Contesti, si plimbati la obiective din Brasov si Prahova, timp de cateva zile. Calatoria s-ar desfasura in aceleasi conditii ca acum 100 de ani. Francezul crede ca acest proiect poate demara peste un an. Contestiul va deveni, astfel, marca de turism inregistrata, la fel ca reteta desertului propriu pe baza de nuca servit viitorilor turisti.


 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...
Serviciul de email marketing furnizat de