x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicatese cu clesti

Delicatese cu clesti

20 Apr 2005   •   00:00

O privire prin marile magazine alimentare ne poate da o multime de idei de preparate deosebite pentru ziua de Florii. Cum se mananca peste, noi va recomandam racii.



  • de CRISTINA ANDREEA CATANA

  • SFAT. Pregatiti crustaceele cat sunt vii
    Sa gatesti o portie dintr-un preparat care contine raci, iti poate lua 40 de minute. Pentru acea singura portie aveti nevoie de 4 raci, iar dupa curatarea lor veti ramane cu aproximativ 150 g de carne. Insa efortul merita, pentru ca rezultatul va fi pe masura muncii.

    Racii pot fi cumparati proaspeti sau in forma de semipreparate. Cel mai indicat este, insa, sa ii achizitionati cat sunt inca vii si proaspeti. In cazul in care ii cumparati intregi, asigurati-va ca inca mai traiesc, deoarece carnea racilor morti se descompune foarte repede, transformandu-se intr-un fel de pasta. Ca sa gatiti racii vii, trebuie doar sa ii puneti intr-o oala cu apa clocotita si sa ii lasati sa fiarba. Daca vreti sa va asigurati ca sunt foarte curati si ca nu mai exista nici o urma de impuritati, inainte de a-i pune la fiert, tineti-i pentru cateva ore in apa cu sare.

    PREPARARE. Exista cateva reguli general acceptate privind timpul necesar pentru fierberea acestor crustacee. Daca vreti sa preparati o supa crema de raci, nu trebuie sa fierbeti racii mai mult de 5 minute, insa daca vreti sa ii consumati fierti cu o garnitura alaturi, au nevoie de 10 minute de fierbere. Insa, la final, atunci cand carnea lor este pregatita pentru consum, racii trebuie sa fie rosii.

    Cartofii, boabele de porumb dulce si ceapa sunt cele mai potrivite garnituri pentru preparatele din raci. Acestea se pot fierbe in acelasi timp, pentru ca gustul lor sa se intrepatrunda cu cel al crustaceelor. Pentru ca mancarea sa fie cat mai aromata, in apa in care fierbeti racii este bine sa puneti coaja de la o lamaie, ceapa, usturoi, boia de ardei rosu sau sare. Exista in comert si combinatii de condimente special pregatite pentru micutele crustacee.

    Cand carnea de rac s-a fiert, devine frageda si capata un gust usor dulceag. Daca ar fi sa comparam gustul racilor cu al altor crustacee, acesta este o combinatie intre creveti si homar. Din punct de vedere al continutului nutritiv, carnea de rac contine proteine si cea mai mare cantitate de fosfor dintre toate tipurile de carne de peste. Deoarece racii se hranesc cu plante marine si cu alti pesti morti, este foarte important sa consumam raci crescuti in ape nepoluate.

    CURATAREA. Cea mai grea operatiunea este scoaterea carnii din coada. Primul sfat este sa va apucati de treaba imediat ce ati luat racii de pe foc. Separati coada de cap prin rasucire. Cand s-a desprins, capul trebuie aruncat. Tineti coada intre degetul mare si cel aratator si strangeti pana ce auziti coaja ca se crapa. Apucati primele trei segmente ale cozii si trageti carnea afara.

    Pentru ca se aseamana foarte mult la gust cu carnea de homar, racii pot fi foarte usor inlocuiti cu acestia, in aproape orice fel de reteta.

    RECORDURI. Cei mai mari consumatori de raci din lume sunt Statele Unite ale Americii. De aceea, Suedia, cel mai mare producator mondial de raci, exporta anual peste ocean nu mai putin de 2.500 de tone de raci. Orasul Breaux Bridge, din Louissiana, este cunoscut drept "capitala mondiala a consumatorilor de raci". In aceste conditii, nu este de mirare ca persoana care detine recordul la consum de raci este un cetatean din acest stat. Chris Hendrix a mancat 331 de raci in numai 12 minute.

    SUPA

    Ingrediente: 2 tulpini de praz, o ceapa, 2 morcovi, 4 rosii, 500 g raci, 100 g orez, ulei, sare, dafin.

    PREPARARE: Racii se prajesc 5 minute. Se separa carnea de restul carapacei. In alt recipient se pun la calit, prazul si ceapa taiate marunt, morcovii taiati, rosiile, orezul si foaia de dafin. Resturile de carapace de la raci nu se arunca, ci se piseaza si se adauga la amestecul de legume de pe foc. Se adauga apa si se lasa la foc mic. Dupa ce a fiert, se trece prin mixer si apoi prin sita. Carnea de rac se toaca marunt si se pune peste crema din farfurie.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie carnea răci racii