x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

0
Autor: Diana Scarlat 31 Mar 2020 - 11:10
Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Vezi galeria foto

Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi, storceacul are mai multe variante și se poate găti acasă, cu mai multe tipuri de pește, chiar dacă rețeta originală e cu sturion. Este un bun prilej de a trece mai ușor de perioada de carantină, exersând rețetele cele mai gustoase și ale căror secrete ies abia acum la lumină, după ce au fost păstrate mult timp. După această perioadă, se pot încerca rețetele chiar în Deltă, în gospodăriile localnicilor sau în restaurante, dar din perspectiva cunoscătorului.

 

Istoria storceacului începe cu obiceiurile culinare ale unor mici comunități de ucraineni din Delta Dunării. „Storceacul este o ciorbă de sturion specifică localității Sfântu Gheorghe. O combinație între o ciorbă ucraineană dulce și o ciorbă ardelenească sau una rădăuțeană. Adaosul a fost produs pe vremea când aici au început să vină ciobanii, cu oile și cu obiceiurile lor culinare”, explică Eduard Acsente, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din Delta Dunării, originar din Sfântu Gheorghe. Inițial, storceacul se prepara ca o ciorbă dulce, din mai multe tipuri de sturion, pe vremea când era foarte mult, iar localnicii îl pescuiau zilnic. „Pentru preparare este nevoie de pește și legume: ceapă, ardei gras, țelină, pătrunjel, păstârnac, morcovi, cartofi și varză, la care se adaugă 1 kg zer de brânză, smântână și leuștean”, explică Edi Acsente. Storceacul se făcea inițial numai din bucăți de morun. „Morun este foarte greu de găsit acum, iar pe piață se găsește foarte ușor păstruga. Ulterior s-a făcut și cu păstrugă. Sunt adaptări făcute în funcție de situație, iar aceeași ciorbă se poate face la fel și cu somn, în general pește destul de gras, care să-i dea savoarea similară cu cea a sturionului. Morunul era un pește foarte gras și cu o savoare deosebită. Acum folosim ce avem”, explică Edi.

 

Explicații, pas cu pas, de la cunoscător

 

Cei care vor să încerce rețeta acasă trebuie să se asigure că au cum să procure ingredientele, de la magazinele care încă au pește, chiar dacă nu e sturion. Orice pește gras poate fi folosit. Există și posibilitatea de a cumpăra sturion de crescătorie. Iar povestea lui Edi este edificatoare pentru a putea face acasă un storceac autentic. „În primul rând, trebuie să ai pește suficient. Un alt secret al storceacului este ceapa. Noi avem o vorbă: ceapa dă gust mâncării și se pune generos la orice mâncare. La o oală de cinci litri punem patru-cinci cepe de mărime medie, apoi un morcov mai mare, 150-200 de grame de țelină, un păstârnac și pătrunjel, toate tăiate cubulețe. Peștele se taie și se dă cu un praf de sare, nu foarte multă, ca să se întărească puțin, dar să fie și foarte gustos. Când legumele sunt aproape gata, se taie varza – vreo 200-300 de grame – felii subțiri, ca pentru salată, iar când e aproape gata fiertura, cu toate legumele, inclusiv cu varza și cartofii, se sărează ciorba, după gust, apoi se pune peștele. Legumele fierb 15-20 de minute, apoi se pune varza, mai fierb împreună circa 10 minute, apoi cartofii, pentru încă 5-7 minute, iar la urmă, peștele, circa 10 minute. Când peștele a-nceput să fiarbă, se pune zerul, care trebuie să fie de vacă”, spune localnicul din Sfântu Gheorghe.

 

Zerul de vacă este un secret al ciorbei

 

Culoarea storceacului era dată, inițial, de zerul folosit pentru a o acri. Acum se folosește și zeamă de lămâie, iar unele rețete sunt și cu mujdei. Dar zerul este un ingredient de bază în rețeta originală. „Noi preparăm zerul altfel decât în alte regiuni. Se pune laptele de vacă la acrit, apoi, când se acrește, se încălzește puțin. Bunica și mama îl puneau în ulcele de pământ, speciale pentru acrit laptele. Iaurtul întărit se vărsa într-o pânză și se lăsa la scurs, iar astfel se obținea zerul. După ce se adaugă zerul și mai dă o dată în fiert, se adaugă leușteanul și e gata storceacul”, explică Edi Acsente. Rețetele mai noi au adăugat smânntână. „Pe vremuri, pescarii noștri și gospodinele nu foloseau smântână. Noi aveam pește din abundență, dar nu aveam suficientă smântână. Mai târziu, când oamenii au început să aibă bani, au dres cu smântână, iar unii dreg ciorba chiar și cu ou. Fiecare și-a lăsat amprenta pe această rețetă. La noi, bucățile de pește, pe vremuri, când aveam morun, erau destul de mari. Puneam în farfurie două bucăți mari de pește și puțină zeamă albă. Acum facem din păstrugă, fiind singurul pește care se mai poate cumpăra de la producătorii de sturion de acvacultură. Nisetrul și morunul sunt destul de pretențioși pentru a fi crescuți în captivitate”, mai explică Edi. Există și rețeta de storceac de post, fără zer, în care se pune sfeclă roșie și se acrește cu oțet.

 

Secretul este fierberea legumelor înainte, circa 40 de minute, apoi adăugarea restului ingredientelor. Cartofii se adaugă după ce au fiert celelalte legume, pentru a mai fierbe circa 10 minute, apoi se pune peștele, care nu trebuie să fiarbă mai mult de 10 minute. La final se pune zerul și leușteanul.

Eduard Acsente, ghid de turism

 


 



Mai multe titluri din categorie

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră
Indiferent că vorbim despre propriile locuințe, despre spatiile de lucru, instituții publice și așa mai departe, dăunătorii de orice fel, fie că discutăm despre rozătoare sau despre insecte, acestea nu trebuie...

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !
Utilizată în mod special în mediul exterior balustrada a început să fie integrată din ce în ce mai mult în procesul de amenajare interioară. Această situație a apărut ca urmare a faptului că balustrada...

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat
În viața fiecărei femei, momentul cumpărării unei case este cu adevărat foarte important, un moment de tranziție care presupune schimbări intense și care tocmai din acest motiv merită sărbătorit. Dacă o...

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă
Lista statelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de CNSU. Unele state UE au ajuns în zona galbenă iar altele au trecut în zona roșie.  Prin urmare, Monaco intră în zona roșie,...

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving
Galerie Foto Ziua Recunoștinței este de departe cea mai importantă zi de sărbătoare a americanilor. Fără daruri, fără petrecere și nu seara. Este vorba de o masă de prânz la care participă familia, prietenii apropiați...

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 
Folclorul local din zona Cetății Deva a păstrat foarte multe legende legate de acest loc istoric. Multe povești cu zâne, balauri și alte personaje fantastice, dar și despre niște tuneluri subterane care ar duce s...

Secretele tinereții: îngrijirea pielii după vârsta de 35 ani

Secretele tinereții: îngrijirea pielii după vârsta de 35 ani
Cosmetologii consideră că marcarea indicatorului 35+ pe produsele de îngrijire pentru femei este mai degrabă o convenție: scăderea fermității  pielii și  pierderea clarității ovalului feței se pot...
Serviciul de email marketing furnizat de