x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

0
Autor: Diana Scarlat 31 Mar 2020 - 11:10
Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Vezi galeria foto

Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi, storceacul are mai multe variante și se poate găti acasă, cu mai multe tipuri de pește, chiar dacă rețeta originală e cu sturion. Este un bun prilej de a trece mai ușor de perioada de carantină, exersând rețetele cele mai gustoase și ale căror secrete ies abia acum la lumină, după ce au fost păstrate mult timp. După această perioadă, se pot încerca rețetele chiar în Deltă, în gospodăriile localnicilor sau în restaurante, dar din perspectiva cunoscătorului.

 

Istoria storceacului începe cu obiceiurile culinare ale unor mici comunități de ucraineni din Delta Dunării. „Storceacul este o ciorbă de sturion specifică localității Sfântu Gheorghe. O combinație între o ciorbă ucraineană dulce și o ciorbă ardelenească sau una rădăuțeană. Adaosul a fost produs pe vremea când aici au început să vină ciobanii, cu oile și cu obiceiurile lor culinare”, explică Eduard Acsente, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din Delta Dunării, originar din Sfântu Gheorghe. Inițial, storceacul se prepara ca o ciorbă dulce, din mai multe tipuri de sturion, pe vremea când era foarte mult, iar localnicii îl pescuiau zilnic. „Pentru preparare este nevoie de pește și legume: ceapă, ardei gras, țelină, pătrunjel, păstârnac, morcovi, cartofi și varză, la care se adaugă 1 kg zer de brânză, smântână și leuștean”, explică Edi Acsente. Storceacul se făcea inițial numai din bucăți de morun. „Morun este foarte greu de găsit acum, iar pe piață se găsește foarte ușor păstruga. Ulterior s-a făcut și cu păstrugă. Sunt adaptări făcute în funcție de situație, iar aceeași ciorbă se poate face la fel și cu somn, în general pește destul de gras, care să-i dea savoarea similară cu cea a sturionului. Morunul era un pește foarte gras și cu o savoare deosebită. Acum folosim ce avem”, explică Edi.

 

Explicații, pas cu pas, de la cunoscător

 

Cei care vor să încerce rețeta acasă trebuie să se asigure că au cum să procure ingredientele, de la magazinele care încă au pește, chiar dacă nu e sturion. Orice pește gras poate fi folosit. Există și posibilitatea de a cumpăra sturion de crescătorie. Iar povestea lui Edi este edificatoare pentru a putea face acasă un storceac autentic. „În primul rând, trebuie să ai pește suficient. Un alt secret al storceacului este ceapa. Noi avem o vorbă: ceapa dă gust mâncării și se pune generos la orice mâncare. La o oală de cinci litri punem patru-cinci cepe de mărime medie, apoi un morcov mai mare, 150-200 de grame de țelină, un păstârnac și pătrunjel, toate tăiate cubulețe. Peștele se taie și se dă cu un praf de sare, nu foarte multă, ca să se întărească puțin, dar să fie și foarte gustos. Când legumele sunt aproape gata, se taie varza – vreo 200-300 de grame – felii subțiri, ca pentru salată, iar când e aproape gata fiertura, cu toate legumele, inclusiv cu varza și cartofii, se sărează ciorba, după gust, apoi se pune peștele. Legumele fierb 15-20 de minute, apoi se pune varza, mai fierb împreună circa 10 minute, apoi cartofii, pentru încă 5-7 minute, iar la urmă, peștele, circa 10 minute. Când peștele a-nceput să fiarbă, se pune zerul, care trebuie să fie de vacă”, spune localnicul din Sfântu Gheorghe.

 

Zerul de vacă este un secret al ciorbei

 

Culoarea storceacului era dată, inițial, de zerul folosit pentru a o acri. Acum se folosește și zeamă de lămâie, iar unele rețete sunt și cu mujdei. Dar zerul este un ingredient de bază în rețeta originală. „Noi preparăm zerul altfel decât în alte regiuni. Se pune laptele de vacă la acrit, apoi, când se acrește, se încălzește puțin. Bunica și mama îl puneau în ulcele de pământ, speciale pentru acrit laptele. Iaurtul întărit se vărsa într-o pânză și se lăsa la scurs, iar astfel se obținea zerul. După ce se adaugă zerul și mai dă o dată în fiert, se adaugă leușteanul și e gata storceacul”, explică Edi Acsente. Rețetele mai noi au adăugat smânntână. „Pe vremuri, pescarii noștri și gospodinele nu foloseau smântână. Noi aveam pește din abundență, dar nu aveam suficientă smântână. Mai târziu, când oamenii au început să aibă bani, au dres cu smântână, iar unii dreg ciorba chiar și cu ou. Fiecare și-a lăsat amprenta pe această rețetă. La noi, bucățile de pește, pe vremuri, când aveam morun, erau destul de mari. Puneam în farfurie două bucăți mari de pește și puțină zeamă albă. Acum facem din păstrugă, fiind singurul pește care se mai poate cumpăra de la producătorii de sturion de acvacultură. Nisetrul și morunul sunt destul de pretențioși pentru a fi crescuți în captivitate”, mai explică Edi. Există și rețeta de storceac de post, fără zer, în care se pune sfeclă roșie și se acrește cu oțet.

 

Secretul este fierberea legumelor înainte, circa 40 de minute, apoi adăugarea restului ingredientelor. Cartofii se adaugă după ce au fiert celelalte legume, pentru a mai fierbe circa 10 minute, apoi se pune peștele, care nu trebuie să fiarbă mai mult de 10 minute. La final se pune zerul și leușteanul.

Eduard Acsente, ghid de turism

 


 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...
Serviciul de email marketing furnizat de