x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

0
Autor: Diana Scarlat 31 Mar 2020 - 11:10
Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Vezi galeria foto

Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi, storceacul are mai multe variante și se poate găti acasă, cu mai multe tipuri de pește, chiar dacă rețeta originală e cu sturion. Este un bun prilej de a trece mai ușor de perioada de carantină, exersând rețetele cele mai gustoase și ale căror secrete ies abia acum la lumină, după ce au fost păstrate mult timp. După această perioadă, se pot încerca rețetele chiar în Deltă, în gospodăriile localnicilor sau în restaurante, dar din perspectiva cunoscătorului.

 

Istoria storceacului începe cu obiceiurile culinare ale unor mici comunități de ucraineni din Delta Dunării. „Storceacul este o ciorbă de sturion specifică localității Sfântu Gheorghe. O combinație între o ciorbă ucraineană dulce și o ciorbă ardelenească sau una rădăuțeană. Adaosul a fost produs pe vremea când aici au început să vină ciobanii, cu oile și cu obiceiurile lor culinare”, explică Eduard Acsente, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din Delta Dunării, originar din Sfântu Gheorghe. Inițial, storceacul se prepara ca o ciorbă dulce, din mai multe tipuri de sturion, pe vremea când era foarte mult, iar localnicii îl pescuiau zilnic. „Pentru preparare este nevoie de pește și legume: ceapă, ardei gras, țelină, pătrunjel, păstârnac, morcovi, cartofi și varză, la care se adaugă 1 kg zer de brânză, smântână și leuștean”, explică Edi Acsente. Storceacul se făcea inițial numai din bucăți de morun. „Morun este foarte greu de găsit acum, iar pe piață se găsește foarte ușor păstruga. Ulterior s-a făcut și cu păstrugă. Sunt adaptări făcute în funcție de situație, iar aceeași ciorbă se poate face la fel și cu somn, în general pește destul de gras, care să-i dea savoarea similară cu cea a sturionului. Morunul era un pește foarte gras și cu o savoare deosebită. Acum folosim ce avem”, explică Edi.

 

Explicații, pas cu pas, de la cunoscător

 

Cei care vor să încerce rețeta acasă trebuie să se asigure că au cum să procure ingredientele, de la magazinele care încă au pește, chiar dacă nu e sturion. Orice pește gras poate fi folosit. Există și posibilitatea de a cumpăra sturion de crescătorie. Iar povestea lui Edi este edificatoare pentru a putea face acasă un storceac autentic. „În primul rând, trebuie să ai pește suficient. Un alt secret al storceacului este ceapa. Noi avem o vorbă: ceapa dă gust mâncării și se pune generos la orice mâncare. La o oală de cinci litri punem patru-cinci cepe de mărime medie, apoi un morcov mai mare, 150-200 de grame de țelină, un păstârnac și pătrunjel, toate tăiate cubulețe. Peștele se taie și se dă cu un praf de sare, nu foarte multă, ca să se întărească puțin, dar să fie și foarte gustos. Când legumele sunt aproape gata, se taie varza – vreo 200-300 de grame – felii subțiri, ca pentru salată, iar când e aproape gata fiertura, cu toate legumele, inclusiv cu varza și cartofii, se sărează ciorba, după gust, apoi se pune peștele. Legumele fierb 15-20 de minute, apoi se pune varza, mai fierb împreună circa 10 minute, apoi cartofii, pentru încă 5-7 minute, iar la urmă, peștele, circa 10 minute. Când peștele a-nceput să fiarbă, se pune zerul, care trebuie să fie de vacă”, spune localnicul din Sfântu Gheorghe.

 

Zerul de vacă este un secret al ciorbei

 

Culoarea storceacului era dată, inițial, de zerul folosit pentru a o acri. Acum se folosește și zeamă de lămâie, iar unele rețete sunt și cu mujdei. Dar zerul este un ingredient de bază în rețeta originală. „Noi preparăm zerul altfel decât în alte regiuni. Se pune laptele de vacă la acrit, apoi, când se acrește, se încălzește puțin. Bunica și mama îl puneau în ulcele de pământ, speciale pentru acrit laptele. Iaurtul întărit se vărsa într-o pânză și se lăsa la scurs, iar astfel se obținea zerul. După ce se adaugă zerul și mai dă o dată în fiert, se adaugă leușteanul și e gata storceacul”, explică Edi Acsente. Rețetele mai noi au adăugat smânntână. „Pe vremuri, pescarii noștri și gospodinele nu foloseau smântână. Noi aveam pește din abundență, dar nu aveam suficientă smântână. Mai târziu, când oamenii au început să aibă bani, au dres cu smântână, iar unii dreg ciorba chiar și cu ou. Fiecare și-a lăsat amprenta pe această rețetă. La noi, bucățile de pește, pe vremuri, când aveam morun, erau destul de mari. Puneam în farfurie două bucăți mari de pește și puțină zeamă albă. Acum facem din păstrugă, fiind singurul pește care se mai poate cumpăra de la producătorii de sturion de acvacultură. Nisetrul și morunul sunt destul de pretențioși pentru a fi crescuți în captivitate”, mai explică Edi. Există și rețeta de storceac de post, fără zer, în care se pune sfeclă roșie și se acrește cu oțet.

 

Secretul este fierberea legumelor înainte, circa 40 de minute, apoi adăugarea restului ingredientelor. Cartofii se adaugă după ce au fiert celelalte legume, pentru a mai fierbe circa 10 minute, apoi se pune peștele, care nu trebuie să fiarbă mai mult de 10 minute. La final se pune zerul și leușteanul.

Eduard Acsente, ghid de turism

 


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Observator lansează campania Eroul meu de acasă

Observator lansează campania Eroul meu de acasă
Poveștile eroilor din prima linie au fost în atenția tuturor în ultima perioadă. S-a vorbit mult despre cei în halate albe, albastre, în uniforme sau echipament de protecție. Mulți dintre ei nu și-au mai...

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată
Jurnalistul Radu Tudor a declarat că imaginile cu jurnaliștii CNN încătușați în timp ce transmiteau în direct din Minneapolis sunt îngrijorătoare. „Sunt îngrijorătoare imaginile, mai ales că...

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan
Galerie Foto Duminicã, în weekendul special dedicat Zilei Copilului, de la ora 10:00, Antena 1 aduce spiritul Zurli în casele românilor într-o ediţie-eveniment prezentatã de Mirela Retegan. Cum limitãrile impuse de starea de...

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului
Galerie Foto Cea mai îndrăgită emisiune de umor din România se apropie de finalul celui de-al optulea sezon, iar înainte de marea finalã, difuzatã pe 6 iunie, de la 20:00, la Antena 1, juraţii vor alege ultimul finalist în...

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile
Marele Bazar din Istanbul se pregătește de redeschidere. Acesta a fost închis pe 23 martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP. Este una dintre cele mai mari piețe acoperite din lume,...

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie
Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat de săptămâna viitoare, cu respectarea măsurilor sanitare. Acestea au fost închisă în luna martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite...

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19
Actorii francezi Marion Cotillard şi Guillaume Canet au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cotillard a mai trecut o dată printr-o pandemie, însă pe marele ecran, în filmul „Contagion”. Actriţa Marion Cotillard...

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng
Vânzătorii de încălțăminte din piele știu câteva trucuri pentru pantofii prea mici. Încălțămintea confecționată din piele este ușor de remodelat pe propriul picior, cu ajutorul câtorva intervenții...

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București
Galerie Foto Din cele peste 200 de loturi de vin ale Licitației de Vară din 28 mai, poate cel mai special și mai neașteptat este un vin roșu de Margaux ce a făcut parte din meniul trenului transcontinental Orient Expres, unul...

Plajele se redeschid pentru turismul estival

Plajele se redeschid pentru turismul estival
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de europeni, Grecia, a deschis deja peste 500 de plaje, săptămâna trecută. Italia, Cipru și Turcia și-au anunțat, la rândul lor, redeschiderea. La fel și vecinii...

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale
Galerie Foto Călătoriile încep să se reia, timid, cu noi reguli care trebuie să fie respectate, în întreaga lume. Chiar dacă nu am ieșit decât parțial din perioada de restricții, deja putem face drumeții, respectând un...

Premierele revin la TVR 1

Premierele revin la TVR 1
Galerie Foto Din luna mai, revin pe micul ecran programe consacrate ale TVR 1. De asemenea, noi proiecte pentru telespectatori debutează în această perioadă. Documentarul „România construită”, producţie TVR în premieră,...

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani
Amber-Lee Friis, o finalistă a concursului Miss Univers din Noua Zeelandă, a murit subit. Avea 23 de ani. Poliția din această țară a confirmat apelul de urgență din 18 mai. Cauza...

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul
Netflix va începe să întrebe utilizatorii inactivi dacă doresc să îşi păstreze calitatea de membri, iar dacă nu primeşte răspuns, compania va anula automat serviciul. Decizia a fost luată pentru ca oamenii s
Serviciul de email marketing furnizat de