De obicei, ziua de 8 martie cade în Postul Mare al Paştelui. Că nu lipseşte martie din post!..., zice o vorbă veche. Iar dacă sărbătorita noastră – ori oaspeţii ei – ţine la datinile creştine, atunci va trebui să găsească soluţii pentru ca masa să fie plină, însă cu bucate care să nu fie nicicum "de dulce"…
Dacă vi se pare greu să vă ţineţi de această regulă, daţi-mi voie să vă liniştesc: se pot realiza meniuri delicioase, cu fast mai mult ori mai puţin (căci şi fălirea, mândria, în post, pot fi considerate păcate), folosindu-ne numai de ingredientele "admise": în primul rând, legumele, zarzavaturile şi fructele de tot felul şi, în al doilea rând, fructele… de mare (căci Biserica Ortodoxă Română consideră fructele de mare ca fiind "de post"). Masa poate începe cu o salată de crudităţi stropită cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie sau cu un aperitiv cald – precum prazul cu măsline. Poate continua cu paste cu ciuperci de pădure sau cu fructe de mare, gătite simplu sau sofisticat. Ca fel de bază, se poate pregăti ceva pe bază de soia (avem nevoie şi de proteine, nu?), iar la desert: un cocteil de fructe crude, cu miere de albine.
Paste cu ciuperci
O ceapă tocată fin, un morcov dat pe răzătoare, nişte rădăcină de ţelină rasă şi doi căţei de usturoi zdrobiţi se călesc în trei linguri de ulei de măsline. Se adaugă ciupercile de pădure (ghebe, gălbiori, bureţi sau creasta cocoşului) sau ciuperci din conservă, puţină boia, oregano, piper, o lingură de pastă de tomate, sare după gust şi se fierbe până ce sosul capătă consistenţa dorită. Pastele (fără ou, în post) se fierb conform indicaţiilor producătorului, se scurg, se clătesc şi se amestecă apoi cu sosul de ciuperci. La servire se decorează cu câteva măsline.
Fructe de mare în stil catalan
O ceapă, un morcov, nişte rădăcină de ţelină şi un ardei gras verde se taie julien, apoi se călesc în ulei de măsline. Fructele de mare decongelate (500 g) se sortează şi se pun la călit cu legumele, întâi caracatiţa şi calamarul, după 3 minute scoicile şi creveţii şi numai la sfârşit bucăţile de surimi. Se adaugă sare, piper, o lingură de oţet bun şi o linguriţă de zahăr. După trei clocote, se pot servi cu orez fiert în supă de legume amestecat cu susan prăjit.
Praz cu măsline
Se taie bucăţi de circa 3 cm partea albă de la trei fire frumoase de praz şi se înăbuşă în ulei şi sare.
Într-un vas pentru cuptor se pun prazul, un pumn de măsline negre, conţinutul unei conserve de pulpă de roşii, piper, dafin, un păhărel de vin alb, puţin zahăr şi încă puţin ulei. Se dă la cuptor 30 minute. Dacă se doreşte să fie mai consistentă, se mai pot adăuga şi alte legume înăbuşite (morcov, ţelină sau cartofi). Se serveşte cald sau rece, cu verdeaţă tocată deasupra şi cu pâine neagră (de preferinţă).
Cocteil de fructe cu miere
Un măr, o portocală (sau două mandarine) şi două kiwi se curăţă, se taie mărunt şi se amestecă într-un bol cu câteva cristale de sare şi miere de tei. Se presară deasupra pudră de scorţişoară şi se dă la rece. Un desert ideal!
Chifteluţe de soia
Conţinutul unui pacheţel de soia granulată se fierbe timp de 15 minute în supă de legume. Separat, se călesc o ceapă tocată, un morcov ras şi rădăcină de ţelină rasă (o cantitate egală cu cea de morcov), la care se adaugă soia scursă şi nişte griş menit să absoarbă lichidele şi să îngroaşe compoziţia. Se lasă la răcit, se potriveşte de sare şi se parfumează cu usturoi zdrobit, piper şi frunze de mentă proaspătă tocate. Se formează chifteluţele, se tăvălesc prin făină şi susan şi se prăjesc uşor în puţin ulei de palmier. Se servesc cu diferite garnituri "de post".
Meniu propus şi realizat de Florin Ştefan Varga, administrator la Pensiunea "Casa Matei", Berca, judeţul Buzău
Citește pe Antena3.ro