x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Desertul optimist

Desertul optimist

07 Iun 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • DICTIONAR GASTRONOMIC
  • Ciocolata este un produs alimentar obtinut din boabele fermentate, prajite si macinate ale copacului tropical "Theobroma cacao". In compozitia ciocolatei se mai adauga zahar, lapte, alune, migdale, stafide etc. Sunt trei tipuri de boabe de cacao. Criollo sunt cele mai valoroase (mult mai aromate decat altele), mai rare si mai costisitoare. Nu e de mirare ca numai 10% din ciocolata se prepara din astfel de boabe. In mod obisnuit se folosesc boabele Forastero, mult mai ieftine si cu o aroma mult mai putin patrunzatoare.

    "XOCOATL". Aztecii au fost mari amatori de ciocolata lichida neindulcita, un adevarat afrodiziac, numita in acea vreme "xocoatl". Pe langa boabele de cacao se adauga vanilie, chilli si paprica. Cristofor Columb este cel care a adus, pentru prima data in Lumea Veche, cateva boabe de cacao. In secolul al XVII-lea, a devenit bautura preferata a aristocratiei. De aceasta data era dulce, intrucat europenii au adaugat zahar si au scos, din ingrediente, ardeiul iute. In 1847, Joseph Fry inventeaza batonul de ciocolata. Iar cativa ani mai tarziu (mai exact in anul 1857), elvetianul Daniel Peter experimenteaza noi formule, adaugand ingrediente noi. Astfel a luat nastere ciocolata cu lapte.

    REMEDIU. De ce este indicata consumarea ciocolatei? In principal datorita continutului ridicat de antioxidanti. Ciocolata neagra previne aparitia cancerului si a bolilor de inima, numai in cazul in care este consumata intr-o cantitate moderata. De asemenea, ciocolata contine seratonina, substanta responsabila pentru starea sufleteasca a fiecaruia. Putina ciocolata si va veti simti mult mai fericiti si mai linistiti.

    PRAJITURA DE CIOCOLATA
  • INGREDIENTE: Blat: 10 albusuri, 300 g nuci, 150 g zahar, 100 g faina, un pahar cu lapte, coaja de lamaie, rom; crema: 200 g zahar, 10 galbenusuri, o lingura cu faina, 250 g unt, doua linguri cu cacao, un pahar cu lapte, rom.
  • PREPARARE: Albusurile se bat bine, adaugandu-se apoi restul ingredientelor folosite pentru blat. Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina, apoi se asaza compozitia. Tava se introduce in cuptor, iar cand s-a copt, blatul se taie in trei foi, iar apoi fiecare foaie, in patratele sau romburi. La sfarsit se stropesc cu rom. Pentru a prepara crema, se amesteca toate ingredientele intr-o tigaie si se fierb la foc iute, pana cand se ingroasa. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu untul frecat spuma. Doua patrate sau romburi se suprapun, dupa ce in prealabil partea interioara a fost unsa cu crema. Deasupra se pot presara nuci sau alune tocate.
  • RASOL
    tip de carne de vita sau de porc, provenita din regiunea gambei; fel de mancare avand ca ingredient principal rasolul de vita sau porc, fiert in apa cu sare.

    RAVAC
    mustul care curge din teasc, fara ca strugurii sa fi fost in prealabil presati; vin obtinut din diverse fructe de munte; miere limpede care se scurge din fagurii lasati la soare.

    RAZACHIE
    soi de vita-de-vie cu struguri avand boabe mari, usor alungite si foarte carnoase.

    RAVAR
    bat cu care ciobanii framanta urda sau casul, oala (de cele mai multe ori din lut), avand fundul gaurit si care este folosita pentru strecurarea legumelor.

    RASCOV
    ciuperca comestibila, intalnita mai ales in padurile de brad si de fag, avand palarioara de culoare portocalie si piciorusul galben.

    REGIM
    consumarea unor anumite alimente sau bauturi in functie de starea de sanatate a fiecarei persoane.

    RENET
    soi de mere, de culoare galbena-portocalie, cu un gust deosebit.
    ×
    Subiecte în articol: ciocolata