x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Desertul suav al Italiei

0
Autor: Cristina Andreea Catana 05 Apr 2006 - 00:00
Desertul suav al Italiei
GURMANDUL IN BUCATE
Un desert international, doua istorii. Amandoua isi au originea in insorita Italie. Crema zabaglione, caci despre ea este vorba, este un desert simplu preparat din galbenus de ou, zahar si vin de Marsala, servit cald.

ISTORII. Pornind in cautarea povestii adevarate a acestui desert atat de suav, am gasit doua istorii. Una dintre ele spune ca zabaglione a fost preparat pentru prima data in secolul al XVI-lea, in Florenta. Bucatarul de la curtea familiei de Medici este creditat cu acest succes. In acea vreme, desertul a fost clasificat mai degraba drept o bautura calda, si nu ca o crema-desert. A existat si o versiune preparata inainte de secolul al XVI-lea, aceasta fiind pur si simplu o bautura preparata din vin si ingrosata cu ou.

Cealalta poveste spune ca zabaglione este originara din Venetia. La inceput aceasta crema a fost preparata din vin dulce de origine cipriota, insa contextul istoric a dus la renuntarea la acest ingredient. S-a folosit apoi vinul de Marsala. O alta schimbare a fost folosirea zaharului in loc de miere. Astazi, din cauza pericolului de imbolnavire cu salmonela, nu mai sunt folosite galbenusuri de oua proaspete, ci pregatite la bain-marie.

Giovani Baglioni, un conducator de trupe, al carui nume a fost tradus, dupa dialectul local, in "Zvan Bajoun", este cel care din intamplare a inventat reteta acestui desert. El a ajuns in regiunea Reggio Emilia si a campat acolo. Cum nu avea ce sa le dea sa manance soldatilor sai, a trimis emisari sa caute hrana. Acestia s-au intors cu oua, miere, vin alb si ierburi aromate, culese de pe dealuri. Neavand alta alternativa, Zvan a amestecat toate aceste ingrediente si le-a servit compozitia soldatilor drept supa. Acestia au fost incantati de mancare, la fel ca si comandantul lor. De aceea, "supa" a continuat sa fie preparata, iar astazi zabaglione a ajuns in meniurile celor mai mari restaurante din lume.

TRUCURI. Crema zabaglione se prepara din galbenusuri de oua batute foarte bine si amestecate cu sampanie sau vin deasupra unui vas in care fierbe apa. Aceasta operatiune se face pana ce compozitia se subtiaza si creste in volum. Crema nu trebuie sa se incalzeasca foarte tare, pentru ca in caz contrar, va deveni grunjoasa. Daca se intampla sa depaseasca temperatura corpului, se ia vasul de pe foc si se bate pana ce se mai raceste. Zabaglione se serveste cald.

De cele mai multe ori se poate servi ca atare, dar i se poate adauga si alcool sau poate constitui baza unor amestecuri de creme. Poate fi, de asemenea, utilizat drept glazura pentru prajituri. Pentru ca aceasta crema sa aiba stabilitate, i se poate adauga un pic de malai.

Daca vreti sa obtineti un zabaglione rece, luati vasul cu crema de pe foc si asezati-l intr-un vas in care puneti cuburi de gheata. Pentru a decora crema zabaglione se folosesc biscuiti si piscoturi. De asemenea, se pot utiliza si felii de fructe: piersici, nectarine, pere, fructe de padure, portocale. Francezii il folosesc ca pe un sos. Exista si variante de crema zabaglione rece sau cu adaos de albus de ou, pentru a da luminozitate preparatului.

PORTOCALE


Exploratorii portughezi, spanioli, arabi si olandezi au plantat seminte de portocali de-a lungul rutelor comerciale, pentru ca aceste fructe preveneau imbolnavirea de scorbut. In 1499, Cristofor Columb a dus portocalii in Haiti si in Caraibe. In Statele Unite ale Americii, au fost adusi de exploratorul spaniol Juan Ponce de Leon in anul 1513, iar in Hawaii in 1792.

SAMPANIE
Un pas important in consumarea sampaniei este alegerea paharului. Exista doua tipuri de pahare potrivite pentru aceasta bautura: cupa si pahare lungi. Specialistii recomanda folosirea celui de-al doilea tip, pentru ca are un design care permite ca bulele sampaniei sa se distribuie uniform. De asemenea, trebuie sa se tina seama si de faptul ca, pentru spalarea paharelor de sampanie, nu se foloseste nici un fel de detergent.
TRIPLU SEC
Triplul sec reprezinta o bautura foarte tare, distilata de trei ori. A fost preparat pentru prima oara de francezii Adolphe si Edouard-Jean Cointreau, in anul 1849. Triplu sec are un gust dulce si nu are culoare. Se obtine din coji uscate de portocale culese din Insula Curacao, pentru ca acestea sunt mult mai amare decat alte tipuri de portocale. Triplu sec este foarte folosit ca ingredient in coctailuri, pentru ca are o aroma foarte puternica.
ZABAGLIONE
  • INGREDIENTE: doua galbenusuri de ou, 30 g zahar pudra cu aroma de vanilie, 50 ml sampanie de fructe, 20 ml triplu sec, 100 g portocale
  • PREPARARE: Galbenusurile se pun intr-o tigaie cu zaharul si sampania. Se pun la foc mic si se amesteca cu un tel pana ce se ingroasa. Se adauga coniacul triplu sec si se lasa deoparte. Intr-o cupa de sampanie se pune pulpa de portocale si se adauga crema. Se decoreaza cu julien de coaja de portocala. Se poate servi si rece, si calda.
  • Citeşte mai multe despre:   crema,   zabaglione

     



    Mai multe titluri din categorie

    Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

    Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
    Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

    Escapadă în București

    Escapadă în București
    Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

    Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

    Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
    Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

    Circuite de vară, în inima României

    Circuite de vară, în inima României
    Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

    Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

    Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
    Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

    Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

    Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
    Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

    UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

    UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
    Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

    Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

    Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
    Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

    Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

    Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
    Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

    Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

    Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
    Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

    Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

    Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
    Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

    Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

    Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
    Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

    Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

    Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
    Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

    Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

    Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
    Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

    Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

    Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
    Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...
    Serviciul de email marketing furnizat de