x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Desertul suav al Italiei

Desertul suav al Italiei

de Cristina Andreea Catana    |    05 Apr 2006   •   00:00
Desertul suav al Italiei
GURMANDUL IN BUCATE
Un desert international, doua istorii. Amandoua isi au originea in insorita Italie. Crema zabaglione, caci despre ea este vorba, este un desert simplu preparat din galbenus de ou, zahar si vin de Marsala, servit cald.

ISTORII. Pornind in cautarea povestii adevarate a acestui desert atat de suav, am gasit doua istorii. Una dintre ele spune ca zabaglione a fost preparat pentru prima data in secolul al XVI-lea, in Florenta. Bucatarul de la curtea familiei de Medici este creditat cu acest succes. In acea vreme, desertul a fost clasificat mai degraba drept o bautura calda, si nu ca o crema-desert. A existat si o versiune preparata inainte de secolul al XVI-lea, aceasta fiind pur si simplu o bautura preparata din vin si ingrosata cu ou.

Cealalta poveste spune ca zabaglione este originara din Venetia. La inceput aceasta crema a fost preparata din vin dulce de origine cipriota, insa contextul istoric a dus la renuntarea la acest ingredient. S-a folosit apoi vinul de Marsala. O alta schimbare a fost folosirea zaharului in loc de miere. Astazi, din cauza pericolului de imbolnavire cu salmonela, nu mai sunt folosite galbenusuri de oua proaspete, ci pregatite la bain-marie.

Giovani Baglioni, un conducator de trupe, al carui nume a fost tradus, dupa dialectul local, in "Zvan Bajoun", este cel care din intamplare a inventat reteta acestui desert. El a ajuns in regiunea Reggio Emilia si a campat acolo. Cum nu avea ce sa le dea sa manance soldatilor sai, a trimis emisari sa caute hrana. Acestia s-au intors cu oua, miere, vin alb si ierburi aromate, culese de pe dealuri. Neavand alta alternativa, Zvan a amestecat toate aceste ingrediente si le-a servit compozitia soldatilor drept supa. Acestia au fost incantati de mancare, la fel ca si comandantul lor. De aceea, "supa" a continuat sa fie preparata, iar astazi zabaglione a ajuns in meniurile celor mai mari restaurante din lume.

TRUCURI. Crema zabaglione se prepara din galbenusuri de oua batute foarte bine si amestecate cu sampanie sau vin deasupra unui vas in care fierbe apa. Aceasta operatiune se face pana ce compozitia se subtiaza si creste in volum. Crema nu trebuie sa se incalzeasca foarte tare, pentru ca in caz contrar, va deveni grunjoasa. Daca se intampla sa depaseasca temperatura corpului, se ia vasul de pe foc si se bate pana ce se mai raceste. Zabaglione se serveste cald.

De cele mai multe ori se poate servi ca atare, dar i se poate adauga si alcool sau poate constitui baza unor amestecuri de creme. Poate fi, de asemenea, utilizat drept glazura pentru prajituri. Pentru ca aceasta crema sa aiba stabilitate, i se poate adauga un pic de malai.

Daca vreti sa obtineti un zabaglione rece, luati vasul cu crema de pe foc si asezati-l intr-un vas in care puneti cuburi de gheata. Pentru a decora crema zabaglione se folosesc biscuiti si piscoturi. De asemenea, se pot utiliza si felii de fructe: piersici, nectarine, pere, fructe de padure, portocale. Francezii il folosesc ca pe un sos. Exista si variante de crema zabaglione rece sau cu adaos de albus de ou, pentru a da luminozitate preparatului.

PORTOCALE


Exploratorii portughezi, spanioli, arabi si olandezi au plantat seminte de portocali de-a lungul rutelor comerciale, pentru ca aceste fructe preveneau imbolnavirea de scorbut. In 1499, Cristofor Columb a dus portocalii in Haiti si in Caraibe. In Statele Unite ale Americii, au fost adusi de exploratorul spaniol Juan Ponce de Leon in anul 1513, iar in Hawaii in 1792.

SAMPANIE
Un pas important in consumarea sampaniei este alegerea paharului. Exista doua tipuri de pahare potrivite pentru aceasta bautura: cupa si pahare lungi. Specialistii recomanda folosirea celui de-al doilea tip, pentru ca are un design care permite ca bulele sampaniei sa se distribuie uniform. De asemenea, trebuie sa se tina seama si de faptul ca, pentru spalarea paharelor de sampanie, nu se foloseste nici un fel de detergent.
TRIPLU SEC
Triplul sec reprezinta o bautura foarte tare, distilata de trei ori. A fost preparat pentru prima oara de francezii Adolphe si Edouard-Jean Cointreau, in anul 1849. Triplu sec are un gust dulce si nu are culoare. Se obtine din coji uscate de portocale culese din Insula Curacao, pentru ca acestea sunt mult mai amare decat alte tipuri de portocale. Triplu sec este foarte folosit ca ingredient in coctailuri, pentru ca are o aroma foarte puternica.
ZABAGLIONE
  • INGREDIENTE:
  • doua galbenusuri de ou, 30 g zahar pudra cu aroma de vanilie, 50 ml sampanie de fructe, 20 ml triplu sec, 100 g portocale
  • PREPARARE: Galbenusurile se pun intr-o tigaie cu zaharul si sampania. Se pun la foc mic si se amesteca cu un tel pana ce se ingroasa. Se adauga coniacul triplu sec si se lasa deoparte. Intr-o cupa de sampanie se pune pulpa de portocale si se adauga crema. Se decoreaza cu julien de coaja de portocala. Se poate servi si rece, si calda.
  • ×
    Subiecte în articol: crema zabaglione