x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Destine regale

0
Autor: Tudor Cires 10 Mai 2006 - 00:00
Destine regale
MARIOARA SI ALEXANDRU - cina 21 februarie 1922
La data de 8 iunie 1922, principesa Marioara (Mignon) se casatorea cu regele Alexandru I al Iugoslaviei, dupa o logodna care durase doar cu putin mai mult de trei luni. Era inceputul unor ani frumosi pentru tanara pereche, care - spun martorii vremii - era una dintre cele mai potrivite de la curtile europene.

NUNTA. Alaiul regal a pornit de la Bucuresti la 6 iunie, imbarcandu-se pe iahtul "Stefan cel Mare". La Dobrovita, viitorii miri au fost intampinati de un alt iaht pe care fusesera imbarcate 600 de fecioare, sarbii incercand sa aduca astfel un omagiu viitoarei lor stapane. Nunta s-a celebrat la Belgrad doua zile mai tarziu, intr-o atmosfera de sarbatoare, iar imaginile vremii ni-i infatiseaza pe sarbi in costume populare, umpland strazile capitalei lor si aducand buchete imense de flori cuplului regal. Si pentru ca la nunta a plouat, s-a spus ca viata celor doi miri va fi plina de bucurie si de noroc. Intr-o oarecare masura asa a si fost, daca ne gandim ca, dintre toate fiicele Mariei si ale lui Ferdinand, Marioara a avut cea mai fericita casnicie. Asta pana in 1934, cand Alexandru a fost asasinat la Marsilia, in timpul unei vizite oficiale in Franta.

Lui Alexandru I al Iugoslaviei i s-a mai spus si Alexandru Unificatorul. Dupa ce urcase pe tron in 1921 ca rege al Serbiei, Croatiei si Sloveniei, in 1929 fondeaza Regatul Iugoslaviei, care se va numi astfel pana dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand Iugoslavia devine republica.

URMASII. Alexandru I si Maria a Iugoslaviei au avut impreuna trei fii: Petru, Tomlin si Andrei. Succesorul sau, Petru, devine rege la numai 11 ani si avea sa ramana pe tron pana in 1945, cand preda prerogativele puterii unui consiliu de regenta prezidat de Iosif Broz Tito, care in 1947 aboleste monarhia. Petru moare la 47 de ani, fiind singurul fost monarh european ingropat pe pamant american.

In prezent, dinastia Karagiorgevici este condusa de printul de coroana Alexandru, a carui familie s-a mutat incepand cu 31 ianuarie 2002 la Belgrad, in fostul Palat Regal.

Ca si in alte tari europene, foste monarhii, urmasii caselor regale se intorc in patrie, insa numai ca simpli cetateni, si nu in calitate de conducatori ai tarii.

21 FEBRUARIE 1922 - CINA, PALATUL COTROCENI
  • Consomme Carmen Sylva/Supa Carmen Sylva
  • Filet de Sandre Venetienne/Fileu de salau venetian
  • Dinde à la Godard/Curca à la Godard
  • Truffes en surprise/Trufe-surpriza
  • Agneau de lait rôti/Friptura de miel de lapte
  • Salade Astoria/Salata Astoria
  • Asperges en Branche Sauce SuprÃşme/Sparanghel fiert cu sos SuprÃşme
  • Parfait aux Fraises/Parfe cu fragi
  • Duchesses au Chester/Ducese cu branza Chester
  • Dessert/Desert
  • PETRU AL II-LEA, UN REGE IN EXIL
    Fiul cel mare al regelui Alexandru I al Iugoslaviei si al principesei Maria de Romania si Hohenzollern, Petru al II-lea, s-a nascut la 6 septembrie 1923 si a murit in 1970. Dupa asasinarea tatalui sau in 1934, Petru este ultimul vlastar domnitor din dinastia Karagiorgevicilor. La numai 11 ani se urca pe tronul de la Belgrad, regenta fiind asigurata de varul tatalui sau, printul Pavel. In 1944 se casatoreste la Londra cu principesa Alexandra a Greciei, iar in anul urmator se naste fiul lor, Alexandru. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, este fortat sa plece in exil. Moare 25 de ani mai tarziu, in Denver, Colorado, fara a abdica insa vreodata.

    FILET DE SANDRE VENITIENNE / Fileu de salau à la Venitienne

    Salaul se spala, se curata, se fileteaza, iar fileurile se poseaza in apa cu sare si piper. Se aduce la masa cu crutoane de paine prajita in unt topit si cu sos venetian. Sosul venetian este un sos de vin alb cu unt, cu putin din zeama in care a fiert pestele si ierburi aromate, fiert pana se ingroasa (se reduce). Apoi sosul de vin se inverzeste cu tarhon, asmatui tocat si spanac oparit, batut la piua si trecut prin sita (prin etamina se trecea pe vremuri), subtiat cu zeama de lamaie.

    CONSOMME CARMEN SYLVA / Supa Carmen Sylva

    Este o supa velute ("veloute", in franceza, insemnand "catifelata"), obtinuta din orez fiert si rosii, toate pasate foarte fin. Se asezoneaza cu sare si piper alb macinat. Este o supa mai subtire decat supa-crema obisnuita si are ca garnitura cuburi de rosii, ardei gras taiat julien si orez, toate fierte separat.

    ASPERGES EN BRANCHE SAUCE SUPRÊME / Sparanghel fiert cu sos Suprem

    Pentru arta culinara, sosul Suprem marcheaza desavarsirea pe care o poate atinge sosul cunoscut sub numele de "sos veloute" sau "sos alb gras". De altfel, sosul velute este considerat doar o baza pentru alte preparate si se pregateste din 80 g faina alba, 65 g unt si un litru de fond alb (zeama sau supa de pasare limpede). Se topeste untul, se amesteca apoi cu faina, avand grija sa nu se formeze cocoloase, si se lasa pe foc moale, fara insa ca faina sa se rumeneasca. Dupa ce se racoreste putin, se toarna supa de pasare, care la randul ei trebuie sa fie calduta. Se amesteca bine pana cand se obtine un sos omogen. Se lasa sa mai fiarba putin, la foc mic, pe coltul plitei. Mai departe, pentru obtinerea sosului Suprem, la un litru de sos veloute se adauga un litru de fond alb si 200 ml esenta de ciuperci. Se pune pe foc si se invarte intruna cu o spatula pana cand sosul se reduce la jumatate din cantitatea initiala. Atunci se adauga 300 ml smantana si se continua reductia pe foc mic pana cand sosul sta pe spatula. Se strecoara si, in ultimul moment, inainte de a fi adus la masa, se mai adauga 100 g unt. In cazul acesta, sosul se foloseste alaturi de sparanghel, care se fierbe si se trage in unt.

    DUCHESSES AU CHESTER / Prajiturele Duchesse cu branza Chester

    Pentru prepararea duceselor se folosesc 100 g zahar, doua pliculete cu zahar vanilinat sau o lingurita cu esenta de vanilie, 300 g migdale macinate, 300 g alune coapte si apoi macinate, 30 g faina, 30 g unt, 3 albusuri de ou. Se bat albusurile spuma, se incorporeaza lingura cu lingura zaharul amestecat cu zaharul vanilinat, migdalele si alunele, faina, amestecand bine sa se omogenizeze, iar la sfarsit se adauga untul topit. Cu acest aluat se umplu mici forme ovale pentru galete (prajiturele), forme care au fost in prealabil unse cu unt si faina, si se formeaza cu degetul un gol in mijloc, unde se va pune ulterior umplutura. Se dau la cuptor si se coc, apoi se unesc doua cate doua, umplandu-se cu o crema obtinuta din branza Chester.

    DINDE À LA GODARD / Curca à la Godard

    Curca se curata, se portioneaza, se sareaza si se pipereaza, apoi se pune intr-o tava mai adanca si se brezeaza (se prepara la cuptor, in suc propriu) timp de o ora. Daca este nevoie, se mai adauga putina apa. Se aduce la masa cu garnitura Godard si sos Godard. Garnitura Godard se prepara din mici galuste din carne tocata de pasare, fierte, din felii de trufe sau din trufe mici intregi, din ciuperci mici intregi, rinichi de cocos, momite de miel. Sosul Godard este obtinut dintr-un sos demiglas, cu reductie de sampanie, esenta de ciuperci si sunca tocata.
    Citeşte mai multe despre:   alex,   sosul,   godard

     

    Ştiri din .ro




    Mai multe titluri din categorie

    (P) Sportul devine parte din viața ta, cu Art Sport Total

    (P) Sportul devine parte din viața ta, cu Art Sport Total
    Anotimpul rece, dar mai ales perioada pandemiei, a determinat tot mai mulți români să stea în case, respectând regulile de distanțare socială. Unii s-au apucat de gătit, alții s-au abandonat în fața...

    Cum să rămâi în siguranță atunci când pleci la drum lung

    Cum să rămâi în siguranță atunci când pleci la drum lung
    Atunci când pleci la drum lung, trebuie sa fii pregătit din toate punctele de vedere și să iei in calcul orice scenariu care poate apărea pe carosabil. Iar ca să rămâi în siguranță, să ai parte de o...

    Activitățile relaxante în aer liber pe care să le faci primăvara

    Activitățile relaxante în aer liber pe care să le faci primăvara
    Odată cu venirea primăverii, când ziua se mărește, iar temperaturile cresc, e timpul să te bucuri din nou de căldură și de natură. De aceea, trebuie să profiți la maximum de orice zi în care soarele te...

    Sfaturi utile pentru o curăţenie de primăvară de nota 10

    Sfaturi utile pentru o curăţenie de primăvară de nota 10
    Curăţenia de primăvară este o tradiţie în toate casele din România. Chiar dacă nu au prea mult timp la dispoziţie, gospodinele fac tot ce pot pentru a da casei un aer proaspăt. Dacă şi tu eşti contra...

    Activitățile care îi ajută pe oameni să treacă peste neplăcerile din timpul pandemiei

    Activitățile care îi ajută pe oameni să treacă peste neplăcerile din timpul pandemiei
    Pandemia a schimbat viața multor persoane. Lockdown-urile i-au forțat pe mulți adulți să lucreze de acasă, iar pe copii să facă școală online. Chiar și în perioadele în care se putea ieși din casă,...

    (P) La mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, vă urează cu drag DiAmanti.ro

    (P) La mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, vă urează cu drag DiAmanti.ro
    Specializat în comercializarea unora dintre cele mai apreciate cadouri pentru doamnele din viața noastră - bijuterii, poșete și încălțăminte, magazinul online DiAmanti.ro are bucuria de a ura La mulți ani...

    (P) Orsini.ro vă urează la mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii

    (P) Orsini.ro vă urează la mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii
    Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei. Iar bijuteriile cu diamante de la Orsini sunt prietene pe viață ale femeilor din România și din întreaga lume. Cu o tradiție de peste 50 de ani și o...

    Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite

    Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite
    Galerie Foto Duminică, de la ora 20.00, chefii se întorc cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Liviu Chiolpec este cel care le va juriza în această ediție...

    Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

    Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
        Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

    Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

    Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
    Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

    Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

    Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
    Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
    Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
    Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...
    Serviciul de email marketing furnizat de