CALENDAR GASTRONOMIC
Ne aflam in prima dintre cele doua saptamani de post inainte de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Acest post este la fel de important ca si cel al Pastilor, fiind interzisa consumarea anumitor alimente: carne, oua, lapte si produse lactate. Se pare insa ca, odinioara, Postul Pastilor se intindea pe parcursul a noua saptamani. Pentru ca oamenii erau sleiti de puteri dupa ce respectau toate interdictiile si nu mai puteau sa se ocupe asa cum trebuie de muncile campului (arat si semanat), s-a hotarat scurtarea Postului cu doua saptamani. Acestea au fost asezate inaintea sarbatorii Adormirii Maicii Domnului (15 august), pentru a-i curati si pregati pe crestini pentru recoltele toamnei.
Pe 6 august, la sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului (numita si Obrejenie, Probrejeni, Probrejenie), sunt hotarate doua dezlegari. Una instituita de canoanele bisericesti, dezlegarea la peste; si alta impusa o data cu trecerea timpului de catre cutumele traditionale, o dezlegare la struguri. Cu siguranta, luna august sta sub dominatia simtului gustativ, motiv pentru care a fost denumita luna lui Gustar.
Pana in aceasta zi nu ne este ingaduit sa mancam nici un strugure. Si mai inainte de a gusta, trebuie sa ii duci la biserica pentru a fi sfintite. In caz contrar, batranii spun ca ti se "afurisesc matele". Interesant este ca boabele de struguri sfintite se numesc in aceasta zi "coliva de struguri". Prima boaba se manca numai dupa ce era rostita o formula ritualica: "Boaba noua in gura veche!".
O alta traditie spune ca de Obrejenie se racesc apele si nimeni nu mai are voie sa se scalde. Nici femeile nu mai pot sa spele rufele sau lana in apa raului, deoarece a fost spurcata de cerb. Nici pe cap nu e bine sa te speli in aceasta zi, pentru ca, asa cum nu mai creste iarba in august, tot asa nu-ti va mai creste nici tie parul. Dar acestea nu sunt singurele interdictii. E de rau-augur sa pleci intr-o calatorie. Sunt foarte mari sansele sa nu te mai intorci acasa, la fel cum berzele pleaca in tarile calde si nu se mai intorc pana primavara. Fereste-te de dureri de cap! Daca suferi de ele in aceasta zi, la fel vei pati tot anul. Incearca sa fii prietenos cu cei din jur si alunga cearta, ca sa nu fii innegurat tot anul.
Despre zmei
Poate v-ati intrebat vreodata cum au aparut zmeii si balaurii cu sapte sau noua capete din basmele romanesti? Ei bine, explicatia se leaga tot de aceasta zi de 6 august. S-a observat ca aceasta este perioada in care serpii, soparlele sau insectele incep sa se ascunda in pamant, pentru a supravietui frigului iernii. Traditia spune ca trebuie sa omori sarpele care-ti iese in cale. Daca dai gres, acesta se va transforma cu siguranta intr-un zmeu. In cazul in care sarpele iese in calea unei femei si aceasta nu-l va ucide, el tot va muri pana cand se termina anul.Citește pe Antena3.ro
3 - 9 august
| ||
|