27 octombrie 2004
Afina
Fructul comestibil al afinului are forma de bobita neagra-albastruie, brumata, cu gust acrisor. Poate fi folosita la prepararea dulcetii, a sucurilor sau a unei bauturi alcoolice.
Ardeiul
Fruct carnos, bogat in vitamine, cu gust dulce sau iute, produs al plantei cu acelasi nume. De culoare verde, rosie sau galbena, va da savoare mancarii dumneavoastra.
Chimenul
Planta cu frunze penate si flori mici ale carei seminte aromatice sunt folosite ca mirodenii in gastronomie.
Citește pe Antena3.ro
Coacaza
Fructul comestibil al coacazului, in forma de bobite rosii, cu gust acrisor, dispuse in ciorchini. Se prepara din ea dulceturi si un vin cu proprietati terapeutice.
Gulia
Planta legumicola, cu frunze mari, dintate si cu tulpina ingrosata, sferoidala si comestibila. In unele regiuni i se mai spune nap porcesc.
Hribul
Ciuperca de padure, comestibila, cu piciorul alb, gros si cu palaria brun-galbuie. Mai este cunoscut si sub numele de manatarca sau, regional, burete.
Loboda
Planta care creste pe marginea drumului sau este cultivata, cu frunze de culoare galbena sau rosie, comestibile. I se mai spune si spanac salbatic.
Maslina
Fructul comestibil al maslinului, de culoare brun-verzuie, extrem de bogat in ulei. Este cunoscut pentru proprietatile sale atat culinare, cat si medicinale.
Sparanghelul
Planta leguminoasa, cu radacini carnoase si frunze nedezvoltate, asemanatoare unor solzisori, cultivata pentru lastarii ei tineri, foarte gustosi.
Paste
|
PASTE NAPOLITANE
INGREDIENTE: 1 pachet de paste, 300 gr sunca sau jambon, bacon, costita, 200 gr smantana, 3 oua, unt pentru uns forma, sare, piper.PREPARARE: Pastele se fierb. Se scot intr-o sita, se limpezesc cu apa rece si se lasa sa se scurga. Intr-un vas se amesteca pastele cu sunca taiata in fasii subtiri, sarea si piperul dupa gust, smantana si ouale batute spuma. Se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si se tine in cuptor la foc potrivit circa 30 de minute. Se servesc cu ketchup si branza rasa.
PASTE BOLOGNEZE
INGREDIENTE: 1 pachet de paste, 300 gr carne tocata, o ceapa, doi catei de usturoi, un ardei gras, un morcov, 400 gr bulion, frunze de busuioc si dafin, piper, ulei de masline.PREPARARE: Pastele se fierb. Se toaca ceapa, usturoiul, ardeiul si morcovul. Impreuna cu carnea tocata se calesc in ulei cam 5 minute. Se adauga bulionul, busuiocul, dafinul, piperul si sarea, putina apa si se lasa sa fiarba 20 minute. Pastele se servesc combinate cu sos. (Simona Chiriac)
SUMAR - GOGOSARUL - Personalitate acra (Jurnalul de bucatarie - 27 octombrie 2004)
Reteta de suflet
Farmecul si bucuria gusturilor de odinioara
Personalitate acra
Placeri in pauza de masa
Griji de mama Sucuri de legume Meniuri cu timbru RETETE : Preparate din carne, preparate din peste, preparate din legume si preparate dulci Sfantul Tamaduitor Cartea de bucate a Sfintilor Oblomov si gustul Rusiei
Operatiunea Monstrul
Stralucire furata naturii
Mexic - Legenda si exotism
Dictionar gastronomic