x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dictionar gastronomic

Dictionar gastronomic

27 Oct 2004   •   00:00

27 octombrie 2004

Afina

Fructul comestibil al afinului are forma de bobita neagra-albastruie, brumata, cu gust acrisor. Poate fi folosita la prepararea dulcetii, a sucurilor sau a unei bauturi alcoolice.

Ardeiul

Fruct carnos, bogat in vitamine, cu gust dulce sau iute, produs al plantei cu acelasi nume. De culoare verde, rosie sau galbena, va da savoare mancarii dumneavoastra.

Chimenul

Planta cu frunze penate si flori mici ale carei seminte aromatice sunt folosite ca mirodenii in gastronomie.

Coacaza

Fructul comestibil al coacazului, in forma de bobite rosii, cu gust acrisor, dispuse in ciorchini. Se prepara din ea dulceturi si un vin cu proprietati terapeutice.

Gulia

Planta legumicola, cu frunze mari, dintate si cu tulpina ingrosata, sferoidala si comestibila. In unele regiuni i se mai spune nap porcesc.

Hribul

Ciuperca de padure, comestibila, cu piciorul alb, gros si cu palaria brun-galbuie. Mai este cunoscut si sub numele de manatarca sau, regional, burete.

Loboda

Planta care creste pe marginea drumului sau este cultivata, cu frunze de culoare galbena sau rosie, comestibile. I se mai spune si spanac salbatic.

Maslina

Fructul comestibil al maslinului, de culoare brun-verzuie, extrem de bogat in ulei. Este cunoscut pentru proprietatile sale atat culinare, cat si medicinale.

Sparanghelul

Planta leguminoasa, cu radacini carnoase si frunze nedezvoltate, asemanatoare unor solzisori, cultivata pentru lastarii ei tineri, foarte gustosi.

Paste

Click pentru a mari imaginea
Produse obtinute din aluat nedospit (faina si apa). Pot avea consistenta moale, medie si tare si in functie de aceasta se stabileste timpul de fierbere. Pot fi de mai multe feluri: melcisori, cochilii, tuburi, spirale, rotite, macaronete, melci ondulati, elice, taitei, fidea. Cand te gandesti la Italia nu se poate sa nu-ti treaca prin fata ochilor imaginea unei farfurii aburinde si pline ochi cu paste. E suficient sa te faca sa te gandesti in mod serios sa prepari si tu. Daca vrei sa fie formidabile, trebuie neaparat sa le gatesti precum italienii. Insa de vrei sa fie si perfecte, e musai sa fii italian! (Nu prea e corect!) Pastele servite in Italia nu vor putea fi niciodata egalate de cele preparate in alta parte a lumii. Ele au stralucirea Romei, farmecul Venetiei si vioiciunea napolitanilor. Pastele constituie primul fel de mancare (numit de italieni "primo").

PASTE NAPOLITANE

INGREDIENTE: 1 pachet de paste, 300 gr sunca sau jambon, bacon, costita, 200 gr smantana, 3 oua, unt pentru uns forma, sare, piper.

PREPARARE: Pastele se fierb. Se scot intr-o sita, se limpezesc cu apa rece si se lasa sa se scurga. Intr-un vas se amesteca pastele cu sunca taiata in fasii subtiri, sarea si piperul dupa gust, smantana si ouale batute spuma. Se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si se tine in cuptor la foc potrivit circa 30 de minute. Se servesc cu ketchup si branza rasa.

PASTE BOLOGNEZE

INGREDIENTE: 1 pachet de paste, 300 gr carne tocata, o ceapa, doi catei de usturoi, un ardei gras, un morcov, 400 gr bulion, frunze de busuioc si dafin, piper, ulei de masline.

PREPARARE: Pastele se fierb. Se toaca ceapa, usturoiul, ardeiul si morcovul. Impreuna cu carnea tocata se calesc in ulei cam 5 minute. Se adauga bulionul, busuiocul, dafinul, piperul si sarea, putina apa si se lasa sa fiarba 20 minute. Pastele se servesc combinate cu sos. (Simona Chiriac)

SUMAR - GOGOSARUL - Personalitate acra (Jurnalul de bucatarie - 27 octombrie 2004)

Reteta de suflet

Farmecul si bucuria gusturilor de odinioara

Personalitate acra

Placeri in pauza de masa

Griji de mama

Sucuri de legume

Meniuri cu timbru

RETETE : Preparate din carne, preparate din peste, preparate din legume si preparate dulci

Sfantul Tamaduitor

Cartea de bucate a Sfintilor

Oblomov si gustul Rusiei

Operatiunea Monstrul

Stralucire furata naturii

Mexic - Legenda si exotism

Dictionar gastronomic
×