x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Distractie - Chef fara palinca

Distractie - Chef fara palinca

28 Noi 2004   •   00:00

Casa studentilor a gazduit sambata a treia editie a Serii Maramuresenilor din Dreapta Tisei. Chiar de la intrare te intampina o masa aranjata in stil traditional, care iti ura bun venit. Pe masa, alaturi de traista si clop, erau aranjate primitor o paine mare si rumena, nuci, covrigi, votca, vin basarabean.

VERONICA GUZUN

Click pentru a mari imaginea
BANCHET. Masa traditionala maramureseana
TRADITIONAL. Palinca maramureseana a lipsit. Sa o cumperi de aici e scumpa pentru un grup de studenti care a organizat evenimentul, iar sa o aduci de acasa, din Ucraina, e greu si departe. La paharul cu vin s-a adaugat invartita, dansul popular maramuresean. Acestea impreuna au facut atmosfera evenimentului. Cine nu stia pasul il invata din mers de la baietii si fetele imbracate in port traditional. Cine nu vroia sa riste, batea ritmul in jurul lor.

HALUSTE. Mascota serii a fost un baietel de vreo 7 ani, pe nume Sebastian. El ne-a povestit cu placere care sunt bucatele maramuresene preferate: "Imi plac sorul (soricul), halustele (sarmalele) si tocana (mamaliga) cu branza". Mama baiatului, Mariana Borca, a fost cea care a tradus regionalismele si a descris specificul gastronomic maramuresean: "Halustele la noi se fac cu pasat, carne care nu este tocata, asa cum se face aici, ci e taiata cubulete, se pune mult. Amestecul se infasoara in foi de varza murata. Sarmalele se pun la fiert cu un ciolan afumat". Florin Crebanic, organizatorul evenimentului, student la Facultatea de Medicina, ne-a impartasit ce inseamna o palinca maramureseana de calitate: "Este facuta din prune, pere sau struguri si trebuie sa arda".

ISTORIE. Data la care s-a organizat evenimentul nu a fost aleasa intamplator. In 1918, pe 27 noiembrie, a avut loc Marea Adunare a Maramuresenilor din Dreapta Tisei si s-au votat delegatii care au participat la Marea Unire de la Alba-Iulia din 1 Decembrie.

RETETA CIOBANEASCA - Tocana cu branza
  • 200 gr malai
  • 200 gr cartofi curatati
  • untura
  • branza de oi

    Se fierb cartofii in 500 ml apa. Se tocanesc (se paseaza). Va iesi un piure foarte lichid in care se adauga malaiul. Se fierbe la foc mic amestecand pana se ingroasa. Dupa ce a devenit de consistenta mamaligii, se rastoarna. Un alt ceaun se unge cu untura, se pune un strat de mamaliga, unul de branza data prin razatoare, unul de mamaliga, unul de branza. Se pune la cuptor aproximativ 10 minute, pana se topeste branza. Se serveste cu smantana.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie