Folosit in gastronomia romaneasca precum si in cea internationala datorita calitatilor deosebite nutritive si terapeutice, dovlecelul este o leguma de culoare verde sau galben deschis, cu o aroma delicata.
Folosit în gastronomia românească precum şi în cea internaţională datorită calităţilor deosebite nutritive şi terapeutice, dovlecelul este o legumă de culoare verde sau galben deschis, cu o aromă delicată. Indiferent de sortiment Zucchini, cel verde; Patison, cel galben, de formă discoidală se consumă de obicei legumele tinere, fiind mai gustoase şi mai uşor de digerat.
Se recomandă în meniurile copiilor, în dieta persoanelor cu probleme digestive sau a celor aflate în convalecenţă. Conţine puţine calorii (100 grame de dovlecel are 15 calorii), de aceea persoanele care ţin cură de slăbire îl preferă.
Dovlecelul conţine de asemenea potasiu, magneziu, hidraţi de carbon, fosfor şi vitaminele A, C şi E.
Contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor, iar datorită conţinutului de magneziu reduce riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale. Este benefic în scăderea tensiunii arteriale datorită prezenţei potasiului şi magneziului. Deoarece conţine fibre, previne cancerul de colon. Are un rol antiinflamator în astm şi osteoartrită.
Dovlecelul poate fi consumat crud, feliat sau ras, în salate şi aperitive. Poate fi copt sau inclus în compoziţia pîinii şi a diverselor mîncăruri – musaca, ghiveci, chifteluţe şi altele. Din dovlecei se mai prepară şi ciorbă, supă, borş, budincă sau dulceaţă.
Vă oferim în continuare cîteva reţete deosebite, care să vă îmbogăţească meniul de vară.
Borş de dovlecei
Ingrediente: un kilogram de dovlecei, un litru de apă, două ceşti de borş, un morcov, un pătrunjel, un păstîrnac, o ceapă, 25 grame de orez, sare, mărar, leuştean, două gălbenuşuri şi două linguri cu smîntînă.Preparare: Curăţăm zarzavatul, îl radem şi îl fierbem cu ceapa tăiată mărunt. Cînd este aproape fiert, adăugăm orezul, apoi dovleceii tăiaţi mărunt. Adaugăm sare. Cînd dovleceii sînt fierţi, adăugăm borşul fierbinte, lăsînd să mai dea în cîteva clocote cu mărarul, leuşteanul şi patrunjelul tocate mărunt. Dregem borşul cu ou şi cu smîntînă.
Dovlecei gratinaţi cu şuncă afumată
Ingrediente: trei dovlecei, două cepe, trei căţei de usturoi, două ouă, 100 grame de şuncă afumată, 200 grame de smîntînă, 100 grame de caşcaval, sare şi piper.Preparare: Curăţaţi dovleceii, tăiaţi-i cubuleţe şi fiebeţi-i în apă sărată timp de 5 minute. Lăsaţi-i să se scurgă foarte bine şi aşezaţi-i într-o cratiţă. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le. Tăiaţi mărunt şi şunca şi căliţi-o împreună cu ceapa şi cu usturoiul. Adăugaţi peste dovlecei, potrivind de sare şi de piper. Bateţi ouăle cu smîntîna şi caşcavalul ras. Turnaţi amestecul peste dovlecei şi şuncă şi da-ţi totul la cuptor pentru 20 de minute. Se serveşte rece sau cald, după preferinţă.
Orez cu dovlecei
Ingrediente: un kilogram de dovlecei, 500 grame roşii opărite, cojite şi tăiate bucăţele, 100 grame de orez cu bobul lung, trei linguri de unt sau margarină, o ceapă verde tăiată mărunt, un căţel de usturoi tocat, o lingură de pastă de tomate, sare şi piper negru măcinat.Preparare: Se spală dovleceii, se îndepărtează capetele şi se taie felii groase de jumătate de centimetru. Se aşază în straturi într-o strecurătoare, se sărează fiecare strat şi se lasă o oră să se scurgă.
Se încinge untul sau margarina într-o cratiţă la foc potrivit şi se călesc ceapa, usturoiul şi roşiile, timp de 5 minute, amestecînd din cînd în cînd.
Se adaugă pasta de tomate, se potriveşte de sare şi de piper, se lasă sosul să dea în clocot, se acoperă cratiţa cu un capac şi se fierb legumele timp de 15 minute, amestecîndu-le uşor.
Se spală dovleceii sub jetul de apă rece şi se lasă să se scurgă bine, după care se amestecă împreună cu sosul de legume şi se fierb împreună încă zece minute.
Se adaugă şi orezul, se amestecă bine, fără să se sfărîme dovleceii, şi se pune la fiert, acoperindu-se cu un capac timp de 25 de minute, pînă ce scade.
Se răstoarnă orezul cu dovlecei într-un castron încălzit şi se serveşte cald.
Chec de dovlecei
Ingrediente: 250 grame de dovlecei, 200 grame de făină, 100 grame de parmezan, 100 grame de brînză emental rasă, 100 ml de ulei de măsline, 100 ml de lapte, 20 grame de unt, trei ouă, un pliculeţ de praf de copt, o linguriţă de busuioc tăiat fin, cîteva picături de lămîie, sare şi piper.Preparare: Dovleceii se curăţă şi se dau prin răzătoarea mică, apoi se călesc în unt. Ouăle se bat cu uleiul şi laptele, sarea şi piperul. Se adaugă praful de copt stins cu cîteva picături de zeamă de lămîie şi treptat se adaugă făina. Cînd făina s-a încorporat se adaugă dovleceii căliţi, brînza şi busuiocul. Se unge cu unt şi se tapetează cu făină o formă de chec, apoi se adaugă compoziţia pregătită. Se pune tava în cuptor pentru 50 de minute, la foc potrivit.
Citește pe Antena3.ro