x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Drumul vinului, la Urlateanu

Drumul vinului, la Urlateanu

de Cristina Andreea Calin    |    27 Sep 2006   •   00:00
Drumul vinului, la Urlateanu
REPORTER IN VIE
Pe un drum serpuit, printre sute de hectare de vita de vie, ajungi in varful unui deal. Daca ai noroc sa prinzi rasaritul, atunci senzatia care te cuprinde este cea a paradisului.

Boierii si logofetii Urlateanu, care au avut inspiratia construirii conacului pe varful acestui deal, nu au facut decat sa isi creeze o oaza de liniste. De jur imprejurul conacului, construit in anul 1922, este cultivata vita de vie, astfel incat ai impresia ca ai ajuns intr-o oaza ... cu struguri. Dar principalul scop al acestei constructii este producerea vinului. Despre acest lucru aflam de la Diana Binder, un somelier care stie tot ce inseamna vinul, de la strangerea strugurilor, pana la modul in care acesta trebuie servit.

VECHIME. Crama de la Urlateanu este construita pe trei nivele, inca de la inceput, pentru ca la inceputul secolului trecut nu existau mijloace automate de tragere a vinului.

Pe langa modul de organizare a cramei, la Urlateanu se mai afla si alte artefacte ale vremurilor apuse. Pastrata doar pentru valoarea ei istorica, budana (butoi cu capacitate mare), a fost expusa in anul 1932 la Expozitia Bazar de la Paris. Nu se mai stie daca vinul care s-a aflat in uriasul recipient a luat sau nu vreun premiu. Baricurile in care este tinut vinul astazi sunt realizate de un dogar din Pitesti, care a invatat aceasta meserie de la tatal sau. Capacitatea acestora este de 300-350 litri, iar in crama incap aproximativ opt vagoane de vin, adica 80.000 de litri. Racoarea si intunericul din pivnita nu-l impiedica pe vizitator sa simta cu adevarat care este valoarea acestui loc. Trecand pe langa acele baricuri, in care vinul sta cuminte la maturat, ai impresia ca ai intrat intr-o alta lume. O lume care are nevoie de explicatii, o lume plina de povesti, pe care Diana Binder este gata oricand sa le impartaseasca celor care trec pragul cramei.

VINUL ROSU. Specialitatea acestei crame este vinul rosu - Feteasca Neagra, Pinot Noir si Merlot fiind cele mai renumite vinuri produse aici, pe an exportandu-se aproximativ trei milioane de sticle. Dintre acestea, Feteasca Neagra este cea mai ceruta pe pietele internationale. Motivul este grija deosebita cu care acesta este exploatat. Pentru a-i da toate calitatile necesare unui vin de renume, el este invechit in baricuri circa sase luni.

Cei care administreaza astazi crama au incercat sa transforme locul intr-un obiectiv turistic. In anul 1990, conacul a fost renovat in totalitate, constienti fiind ca in acest fel vor putea promova mult mai bine pivnitele si vinurile.

Procesul de renovare a fost cu atat mai greu cu cat nu au existat fotografii dupa care sa se reconstituie imaginea conacului si nici nu s-a gasit o istorie clara a acestei locatii. Asa incat designerii au luat drept model alte cladiri construite in acea perioada.

Dupa cum spune si Diana Binder, "s-a incercat pastrarea originalitatii pe cat a fost posibil". Asa ca au comandat toata mobila si toate decoratiunile, iar acum, conacul pastreaza ceva din parfumul epocii lui de glorie.

DEGUSTARI. Aceasta este si parerea turistilor care vin in fiecare zi la Urlateanu sa vada cum arata pivnitele si sa deguste un pahar cu vin. De asemenea, ei sunt tratati si cu diverse preparate culinare, potrivite cu vinul pe care il beau.

Pentru aceste degustari este amenajata o sala speciala, iar turistii au posibilitatea sa afle multe lucruri despre vinurile pe care le degusta. Cei care doresc sa petreaca mult mai mult timp in mijlocul viilor si sa se bucure de privelistea deosebita din varful dealului, unde este asezat conacul, vor avea posibilitatea in viitor sa se cazeze la crama.

Crama si conacul Urlateanu se afla pe Drumul Vinului si nu este deloc greu sa ajungeti acolo. Aflate pe DN 18 Ploiesti - Buzau, crama si conacul Urlateanu nu fac decat sa completeze farmecul unui loc atat de incarcat de istorie cum este orasul Urlati. Iar daca vizita este stropita cu un vin de calitate si cu bucate alese, atunci merita sa privesti macar pentru cateva ore viata din varful dealului, din cerdacul conacului boierilor si logofetilor Urlateanu.

ORASUL URLATI

Acest loc gazduieste conacul si crama Urlateanu. Este un oras vechi pe care insusi Constantin Brancoveanu l-a ales ca resedinta particulara in anul 1697. Turistul are ocazia, poposind la Urlati, sa viziteze Schitul Sfanta Maria Jercalai, Biserica Galbena Sfintii Voievozi, Conacul Bellu, Casa Domneasca, Putul Frumos, Biserica din Lemn "Adormirea Maicii Domnului". Biserica Galbena, cu o vechime mai mare de 240 de ani, a fost construita intre anii 1759 si 1761 de boierul mazil autohton Stan Urlateanu si cu contributia altor enoriasi avuti. Denumirea si-a capatat-o de la culoarea galben-bruna cu care a fost varuita initial si care se mai pastreaza si astazi. Pentru aceasta biserica s-a folosit un element nou, caracteristic stilului brancovenesc: pridvorul deschis, ce se sprijina pe coloane masive, cilindrice, de zidarie, care sustin arcade sub forma de arcuri trilobate.
×
Subiecte în articol: vinul urlăţeanu conacul crama