x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dulce istorie

Dulce istorie

05 Apr 2006   •   00:00

Desertul suav al Italiei / Povestea lingurii / Planta intunericului / Salata de primavara / Colectionarul de Feteasca Neagra / Hamburger fara chifle / De la daci la romani / Bucataria, sub dealul tezaurului / Meniu din Insula Iubirii

Dictionar vegetal


editorial de SIMONA LAZAR
De cand cu postul asta, buna parte dintre noi am scos din dictionar cuvinte precum: carne, sunca, friptura, sorici, costita afumata. Am renuntat si la lapte si oua, iar din seria de cuvinte dacice am dat deoparte branza si ne-am oprit la varza - ca viezurele si barza (abia revenita din tarile calde) oricum nu le mancam…

Avem dinainte mai bine de doua saptamani de post (tinute in cumpana de Duminica Floriilor, cea cu dezlegare la peste), asa ca… haideti sa rasfoim dictionarul si sa vedem ce ne-a mai ramas de gatit? Cartofi si ciorba de radacinoase - morcov, patrunjel, telina si sfecla rosie - , orez si germeni de grau (plini de energie), ciuperci - din cele uscate prin poduri ori puse la saramura in borcane, fasole uscata, numai buna pentru iahnie si… Dar ce sa le enumar eu, ca le stiti domniile voastre la fel de bine!? Tot asa cum stiti ca ultimele saptamani de post sunt si ale urzicilor, ale spanacului, ale leurdei cu iz intepator de usturoi, ale frunzelor fragede care au invins, prin toate gradinile, iarna!

×