x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dulceață de ceapă (o poveste dacică și-o rețetă mai dincoace)

Dulceață de ceapă (o poveste dacică și-o rețetă mai dincoace)

16 Feb 2018   •   09:42
Dulceață de ceapă (o poveste dacică și-o rețetă mai dincoace)

O veche legendă, zice-se de sorginte dacică, vorbește despre cum a apărut ceapa. Cică ar fi fost o dată o fată frumoasă, fiica unui mare luptător dac. Și fata iubea un flăcău, băiatul o iubea și el și se vorbiseră ei să se căsătorească.

Dar până să vină ziua aceea s-a pornit un război și feciorul s-a dus să lupte, împreună cu tatăl fetei și cu toți voinicii din sat. Se mai spune că, tot așteptându-l să se întoarcă, fata s-a apucat să țeasă și să coasă o cămașă, crezând că atunci când o va termina băiatul va fi lângă ea.

Dar cum el nu s-a întors, a țesut și-a cusut altă cămașă, apoi încă una, și încă una... Și într-o zi a venit veste că războiul s-a terminat, dar era rost de bucurie, pentru că feciorul pe care-l iubea murise pe câmpul de bătălie. Fata s-a rugat atunci lui Zamolxis, cu lacrimi fierbinți s-a rugat, să o transforme într-o plantă, să stea și ea în pământul în care fusese îngropat iubitul ei. Și Zamolxis a transformat-o în ceapă, iar fiecare dintre foile (cămășile) cepei se spune că este una dintre cămășile țesute și cusute de ea. Iar de fiecare dată când ne dau lacrimile tăind o ceapă, cu noi plânge fata de dac, neostoită încă de dorul iubitului ei...

Și fiind atât de dulce (și amară) povestea, și rețeta e pe măsură: Dulceata de ceapa

Ai trebuință de: 1 kg de ceapa albă, 200 g zahar tos, 100 g unt, 300 g vin roșu, 50 g otet............

Citește mai departe aici

×