x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dulceata Reginei Maria

Dulceata Reginei Maria

de Monica Andronescu    |    22 Aug 2005   •   00:00
Dulceata Reginei Maria

Viata de dincolo de cartile de istorie, a regilor si a reginelor, a fost intotdeauna un fruct oprit, din care omul de rand, daca a avut prilej, s-a infruptat fara sa stea pe ganduri.

Sa arunci un ochi dincolo de zidurile Palatului, sa ii privesti pe acesti actori desavarsiti ai istoriei atunci cand ies din roluri, cand dezbraca hainele de gala, sa le observi gesturile cele mai firesti, acelea in care ei se simt adesea stingheri, platind tribut propriei regalitati. Sa insotesti o regina de-a lungul unui drum fascinant, din tinuturile Angliei in colorata si orientala Romanie, de la sobrietatea britanicilor la petrecerile vii ale romanilor, cu muzica lautareasca si cu mese incarcate, respirand aerul greu al opulentei slave.

MEMORII. Sa raspundem asadar invitatiei Reginei Maria a Romaniei si sa intoarcem filele Memoriilor ei publicate sub titlul "Povestea vietii mele". Sa patrundem in lumea unei regine, lasandu-va sa descoperiti in paginile numarului special al Jurnalului de bucatarie de miercuri ce a reprezentat pentru intreaga curte regala Sinaia si castelul Peles.

"A fost o calatorie lunga. Imi paraseam caminul, paraseam tot trecutul, mergand inainte, tot inainte, intr-o lume geroasa, spre o tara necunoscuta, spre o viata nestiuta. (...) Calatoria noastra a fost intrerupta printr-o vizita oficiala la Viena, unde trebuia sa prezintam batranului imparat (n.r. - Franz Josef) omagiile noastre." Lasand in urma Anglia, cu sobrietatea ei, principesa (pe acea vreme) Maria de Edinburgh poposea pe drumul spre Romania in Viena imperiala. Eleganta somptuoasa a banchetului la care a luat parte este pe larg descrisa. "Masa era acoperita pe de-a-ntregul cu flori minunate si cu splendide servicii de aur; mancaram in pretioase farfurii de vechi portelan; muzica era cat se poate de buna si lumina revarsata din belsug peste tot."

CEREMONIOS. Romania si Bucurestiul aveau sa-i apara extrem de diferite tinerei ce urma sa devina regina. Multe ceremonii oficiale obositoare, oameni noi, obiceiuri noi... Iar apoi, dupa zile nenumarate, in care Maria se simtea in palatul Cotroceni precum o pasare in colivie, a sosit momentul cand s-a indragostit de Romania. "Cand privesc insa inapoi spre viata mea, trebuie sa marturisesc, oricat s-ar parea de absurd, ca acea vizita la Cernica a insemnat prima desteptare a adancei iubiri si intelegeri ce s-a desvoltat treptat intre mine si Romania." Ziua aceea in care regina a vizitat manastirea Cernica si apoi manastirea Pasarea a capatat in timp o aura speciala. Dulceata "lipicioasa" pe care maicutele de la Pasarea i-au oferit-o principesei, pe farfurioare de sticla, impreuna cu un pahar cu apa a creat o tainica legatura intre ea si tinuturile carora incepea de pe atunci sa le apartina...

INCANTARE


"Si aici (n.r. la Pasarea) erau nenumarate casute, adunate in cerc, in jurul bisericii. (...) Furam poftiti intr-o mare odaie scunda cu covoare pe pereti. Aici ni se oferi dulceata lipicioasa pe farfurioare de sticla, cu cate un pahar cu apa..."
Regina Maria
×
Subiecte în articol: gastronomie