x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dulciuri cu sare de mare, magia contrastului: rețete care te cuceresc de la prima linguriță

Dulciuri cu sare de mare, magia contrastului: rețete care te cuceresc de la prima linguriță

de Andreea Tiron    |    17 Iul 2025   •   10:30
Dulciuri cu sare de mare, magia contrastului: rețete care te cuceresc de la prima linguriță
Sursa foto: Jurnalul

Sarea de mare intensifică aromele dulci, echilibrează gustul și oferă textură crocantă. Este folosită în special pentru deserturile cu ciocolată, caramel sau vanilie.

Iată câteva rețete delicioase de dulciuri de casă în care sarea de mare joacă un rol important — fie pentru a intensifica gustul, fie pentru a crea un contrast savuros între dulce și sărat:

1. Caramele sărate de casă (Salted Caramel Fudge)

Ingrediente:

  • 200 g zahăr

  • 100 g unt

  • 200 ml smântână lichidă (pentru frișcă)

  • 1 linguriță extract de vanilie

  • ½ linguriță sare de mare (plus extra pentru decor)

Mod de preparare:

  1. Topiți zahărul într-o cratiță, amestecând constant, până devine lichid auriu.

  2. Adăugați untul și amestecați până se topește.

  3. Turnați smântâna lichidă treptat și fierbeți 5-7 minute, până se îngroașă.

  4. Opriți focul, adăugați vanilia și sarea de mare.

  5. Turnați într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și presărați extra sare de mare deasupra.

  6. Lăsați la rece cel puțin 4 ore, apoi tăiați în cuburi.

2. Cookies cu ciocolată neagră și sare de mare

Ingrediente:

  • 150 g unt moale

  • 100 g zahăr brun

  • 1 ou

  • 1 linguriță extract de vanilie

  • 180 g făină

  • ½ linguriță bicarbonat

  • 150 g ciocolată neagră mărunțită

  • ½ linguriță sare de mare (pentru aluat)

  • fulgi de sare de mare pentru decor

Mod de preparare:

  1. Amestecă untul cu zahărul, adaugă oul și vanilia.

  2. Încorporează făina, bicarbonatul și sarea.

  3. Adaugă bucățelele de ciocolată.

  4. Formează biluțe de aluat, așază-le în tavă și presară fulgi de sare de mare.

  5. Coace la 180°C timp de 10–12 minute, până sunt aurii pe margini.

3. Brownies cu sare de mare și caramel

Ingrediente:

  • 200 g ciocolată neagră

  • 150 g unt

  • 180 g zahăr

  • 3 ouă

  • 100 g făină

  • 2 linguri cacao

  • ½ linguriță sare de mare

  • 4-5 linguri sos caramel (poți folosi și cel din rețeta 1)

  • fulgi de sare de mare pentru topping

Mod de preparare:

  1. Topește ciocolata cu untul la bain-marie.

  2. Adaugă zahărul, ouăle, apoi făina, cacao și sarea.

  3. Toarnă într-o tavă și adaugă sosul caramel pe deasupra, în cercuri sau linii.

  4. Coace 25–30 min la 180°C.

  5. La final, presară un praf de sare de mare pentru contrast.

4. Ciocolată de casă cu alune și sare de mare

Ingrediente:

  • 200 g ciocolată neagră

  • 2 linguri ulei de cocos (opțional)

  • 50 g alune prăjite (sau migdale)

  • ½ linguriță sare de mare

Mod de preparare:

  1. Topiți ciocolata cu uleiul de cocos.

  2. Adăugați alunele și sarea.

  3. Turnați într-o formă și dați la rece 1–2 ore.

  4. Tăiați în pătrățele și păstrați în frigider.

5. Înghețată cu caramel și sare de mare (fără aparat)

Ingrediente:

  • 400 ml frișcă lichidă

  • 200 ml lapte condensat

  • 4 linguri sos caramel

  • ½ linguriță sare de mare

Mod de preparare:

  1. Bate frișca până se întărește.

  2. Încorporează laptele condensat, apoi sosul caramel și sarea.

  3. Pune într-un recipient și congelează 6 ore.

  4. Servește cu fulgi de sare de mare presărați deasupra.

 

 

×
Subiecte în articol: desert retete