de CRISTINA ANDREEA CATANA
| |
RETETE CU ADRESA | |
Bolile de sezon, gripa si raceala, sunt in toi. Cea mai buna solutie pentru tratarea lor este administrarea vitaminei C in cantitati mai mari. Tabletele de la farmacii ne pot ajuta, dar o cura cu citrice este cea mai indicata. Noi va recomandam lamaia, care, desi este un pic mai greu de consumat din cauza gustului, are cea mai mare cantitate de vitamina C. Lamaia are efect bactericid, antiseptic, stimuleaza leucopoeza, este tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antigutos, scade aciditatea gastrica, antiscleros, antiscorbutic, hipotensiv, tonic nervos, depurativ, antianemic, hemostatic, carminativ, remineralizant.
Semintele au actiune antihelmintica (ajuta la combaterea viermilor intestinali). Este indicata in infectii, stari febrile, boli infectioase, ascita, astenie, reumatism, scorbut, ulcer gastro-duodenal, dispepsii, ateroscleroza, varice, flebite. In uz extern, are actiune cicatrizanta, antipruriginoasa. Lamaia se mai foloseste si pentru intretinerea pielii mainilor, redandu-le culoarea si supletea. Ea previne formarea ridurilor in cazurile tenurilor grase. Se mai foloseste amestecul de suc de lamaie, glicerina si apa de colonie, in parti egale, sub forma de masca. Sucul de lamaie este activ in unele afectiuni ale gurii, cum sunt aftele, stomatitele si glositele.
|
PASTRAV CU PIPER VERDE SI LAMAIE
Ingrediente: 4 pastravi a cate 250 gr fiecare, o lamaie mare, 3 linguri capere in otet, o lingura cu otet, doua linguri cu piper verde, 75 gr unt, sare, piper negru si alb.
Preparare: Striviti piperul verde. Topiti 50 gr de unt in tava pe care o veti introduce la cuptor, adaugati otetul, piperul verde pisat, piperul negru, piperul alb si sarea. Omogenizati bine amestecul si tavaliti pastravii prin el. Introduceti tava la cuptor 15 minute, dupa care scoateti tava si adaugati sucul de lamaie, rondele de lamaie taiate in patru, caperele si restul de unt.
PUI CU STRUGURI SI LAMAIE
Ingrediente: 4 pulpe mari de pui, doua lamai, doua cepe verzi, o legatura de patrunjel, 8 catei de usturoi, 3 linguri cu ulei de masline, 4 cepe rosii, 4 morcovi, 125 ml vin alb
Preparare: Se spala si se sterg pulpele. Se desprinde pielea de pe carne formandu-se un buzunar. Se rade coaja de lamaie si se stoarce zeama de la 1 1/2 lamaie. Se curata si se spala ceapa, patrunjelul si 4 catei de usturoi, apoi se toaca foarte marunt. Coaja de lamaie se amesteca impreuna cu o lingura cu ulei, sare, piper si se introduce sub piele. Ceapa se taie in 8, usturoiul ramas se taie marunt, morcovii felii subtiri. Se asaza impreuna cu pulpele intr-un vas termorezistent, se toarna deasupra uleiul, vinul si zeama de lamaie si se da la cuptor 45 minute.
RULADA CU LAMAIE
Ingrediente: blat: doua oua, 60 gr zahar, 50 gr faina, un praf de copt
crema: 1/2 l de lapte, doua lamai, 4 linguri cu gris, 200 gr de unt, 10 linguri cu zahar pudra.
Preparare: Se bat ouale cu zaharul pana ce compozitia devine ca o spuma. Se toarna faina, dupa ce in prealabil a fost amestecata cu praful de copt. Se coace intr-o tava dreptunghiulara unsa si pudrata cu faina. Dupa ce s-a copt se rastoarna pe un servet umed si se ruleaza. Pentru crema se amesteca laptele cu grisul la bain marie si se adauga coaja rasa de la o lamaie. Separat se amesteca untul cu zaharul si cu zeama de la cele doua lamai, iar cand prima compozitie s-a racit si s-a legat se rastoarna peste cea de-a doua si se omogenizeaza. Se umple rulada si presara cu zahar pudra. Se da la rece.
|