JOCURILE OLIMPICE - NORVEGIA
Rolf Froshaug, un celebru "chef" din Oslo, isi aminteste despre Jocurile Olimpice desfasurate aici in 1952: "Eram foarte ocupat, dar puteam sa vin si sa plec la orice ora voiam, cu conditia sa fie inainte de 4 dimineata si dupa miezul noptii. Imi amintesc ca delegatia elvetiana a comandat sandvisuri cu branza calda la 4 dimineata si coordonatorul echipei sovietice a cerut friptura in sange pentru patinatori intre probele de 1.500 m si de 10.000 m. Trebuia deci sa fiu acolo. Acestea sunt intamplarile care mi-au ramas in memorie. In rest, am uitat totul, stresul si celelalteâ¦"
Bucataria regionala nu a intrat in meniu, prevala cea internationala, iar cuvantul de ordine era: "cuisine franIaise". Preparatele erau prezentate cu multa arta. Se gatea zilnic, numai cu ingrediente proaspete, iar pestele era adus din fiordul Oslo. La dineul oferit dupa Ceremonia de Deschidere, Rolf Froshaug a preparat: vitel à la Oscar, escalop cu sos Choron, homar à la bearnaise cu cartofi parizieni, file de cambula in sos de vin alb, cu ciuperci si sparanghel, chateaubriand, tournedo, dar si celebrul cocteil de creveti (adusi din Arctica, triati si descojiti manual). Iar homarul à la norvegienne a primit medalia de aur la "Jocurile marii" din 1952.
TRADITIE NORVEGIANA. Daca la Oslo bucataria avea un caracter international (marcat de bucataria franceza), la Norefjell, unde se desfasura proba de coborare, se mancau preparate simple, multe de inspiratie scandinava: supa de mazare, de rosii sau de anghinare, rosbif in sos cu dulceata de
zmeura si legume, friptura de porc cu garnitura de varza, batog preparat la aburi si servit cu sos alb, crevete si sparanghel. Deserturile preferate erau: gogosile cu crema si zmeura. Cele mai multe feluri de mancare erau pregatite la cuptor cu lemne, chiar si painea si prajiturile! Asta deoarece primul cuptor electric aparuse pe piata abia cu cateva saptamani inainte.
OSLO 1952
|
Editia
a VI-a
Nr. participanti
732
Tari participante
30
Sportivi romani
17
|
In ceea ce priveste aspectul gastronomic, la Lillehammer, Biroul de informatii al sectorului agroalimentar (LOLU), creat special pentru a colabora cu Comitetul de Organizare a JO si de a facilita legaturile cu fermierii, a avut o initiativa deosebita: inscrierea artei culinare in programul oficial al Jocurilor. Asta a atras atentia presei si apoi a publicului. Rezultatul: inca din 1990, la manifestarile sportive de iarna din Norvegia au inceput sa se serveasca feluri de mancare traditionale, care inlocuiau produsele de tip fast-food.
In 1991, LOLU a inaugurat restaurantul instalat deasupra Centrului de Informatii Olimpice, centru care avea menirea sa asigure publicului cunoasterea miscarii olimpice si proiectele pentru Lillehammer. Asa a luat fiinta "Olympic Pantry" (Oficiul Olimpic), adica "un restaurant simplu, inspirat din traditiile culinare norvegiene si vizand promovarea calitatii si a gustului produselor alimentare provenind de la ferme si din natura norvegiana". Meniul era schimbat cu regularitate, toate regiunile avand posibilitatea sa isi puna in valoare mancarurile traditionale: stiuca marinata in miere, insotita de icre de somon sau somon fume, servita pe un pat de salata verde, cu rachiu de cirese, sau file de elan marinat, cu muguri de brad prajiti si sos de ciuperci salbatice si paine cu boabe de ienupar si alte seminte. Ca desert se putea alege "brown cheese" cu pesmet si zmeura.
|
Delegatia Romaniei la JO de la Lillehammer |
MATKLOKA. Daca "Oficiul" propunea o experienta culinara, domeniul fast-food-ului nu a putut fi inlocuit. Pe langa o cunoscuta firma de serviciu rapid, norvegienii au pus in aplicare proiectul "Matkloka", la care s-au asociat producatori de lapte, carne, peste, fructe si legume, deschizandu-se standuri specializate, cu o oferta diversa. Au fost elaborate si meniuri tip pentru sportivi, pentru presa, pentru VIP-uri, din bucataria internationala. Totusi 90% din felurile servite au fost de inspiratie
norvegiana.
LILLEHAMMER 1994
|
Editia
a XVII-a
Nr. participanti
1.737
Tari participante
67
Sportivi romani
23
|
EXPERIMENT CULINAR
|
La 12 februarie 1994, in seara in care focurile de artificii iluminau cerul de la Lillehammer, numerosi tarani din imprejurimi treceau in bucatariile lor printr-o experienta unica: pregatirea dineului pentru invitatii din strainatate. Consiliul norvegian al exportatorilor a inchiriat ferme pentru oaspetii lor de onoare, pe toata durata Jocurilor Olimpice.
Numerosii invitati s-au putut delecta cu: file de stiuca si somon albastru marinat si piperat, caviar de Kamciatka, file de ren, piept de cocos de munte, pate de vanat cu sos vanatoresc, vin de Porto, inghetata de scoruse, serbeturi de mure, precum si zmeura si mure servite pe pat de migdale. Atunci cand Flacara Olimpica
s-a stins, convingerea ca norvegienii au contribuit semnificativ la dezvoltarea miscarii olimpice era evidenta. Inclusiv
in domeniul
artei culinare. (Emanuel Fantaneanu)
|
|
VITEL Ã LA OSCAR
Oslo 1952
Ingrediente: 600 g cotlete sau fileuri de vitel, o legatura de sparanghel, 100 g raci (sau crevete), doua galbenusuri, 150 g unt, zeama de la o lamaie, o ceapa esalota, 50 ml otet, o lingura ulei de masline, asmatui, tarhon proaspat, sare, piper.
Preparare: Carnea se spala, se stropeste cu sucul unei lamai, se condimenteaza si se lasa sa se fragezeasca doua ceasuri. Sparanghelul se spala si se fierbe in apa cu putina sare. Racii (sau crevetele) se spala si se pun la fiert in apa cu sare si jumatate din cantitatea de otet. Galbenusurile se amesteca bine cu jumatate din cantitatea de unt, sucul de lamaie si putina sare, pana capata un aspect cremos. Ceapa se taie marunt, se toaca asmatuiul si tarhonul si se calesc in ulei de masline. Se adauga piperul si restul de otet si se lasa sa scada la foc mic. Se amesteca la bain-marie cu crema de galbenusuri. Cand se ia de pe foc se adauga restul de unt. Carnea se frige pe gratar si se aduce la masa cu sosul preparat.
ROSBIF IN SOS CU DULCEATA DE ZMEURA
Oslo 1952
Ingrediente: 600 g carne de vita, 150 g dulceata de zmeura, sare, piper, zeama de la o lamaie, 100 g morcovi, 100 g cartofi, 100 g fasole verde, 100 g mazare, 100 ml ulei, doua linguri cu mustar.
preparare: Carnea de vita se spala, se portioneaza ca pentru rosbif (friptura), se condimenteaza si se unge cu zeama de lamaie, dupa care se lasa la rece cel putin o jumatate de ora. Dulceata de zmeura se amesteca, la bain-marie, cu sare, mustar si jumatate din cantitatea de ulei, turnata in fir subtire. Legumele se fierb separat, in apa cu sare si putin ulei. Carnea se unge cu ulei si se pune pe gratar, unde se frige pe ambele parti. Se monteaza pe un platou, impreuna cu buchetiera de legume fierte si sosul din dulceata de zmeura.
|