x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Eleganţa, un mod de viaţă

Eleganţa, un mod de viaţă

de Maria Belu-Burtea    |    02 Apr 2009   •   00:00
Eleganţa, un mod de viaţă

Putem spune că există un ghid al bunelor maniere şi pentru cum se mănâncă diferite preparate, precum cartofi, crustacee, sparanghel, salată verde, andive, conopidă, broccoli, peşte etc. Având în vedere că suntem în Postul Mare, vom încerca să vă dăm câteva sfaturi de cum se pot mânca, elegant, câteva dintre aceste legume în cazul în care aveţi invitaţi acasă sau mergeţi la masă la restaurant.



Rafinament
Sparanghelul se poate mânca astfel: se apucă partea mai groasă cu un şervet şi se mănâncă partea mai subţire, iar cozile se vor lăsa în farfurie. Se prinde cu furculiţa, ţinută în mâna dreaptă, şi se consumă partea subţire, ajutându-ne de o a doua furculiţă ţinută în mâna stângă. Un alt mod ar fi să se apuce cu mâna partea groasă şi să se susţină cu furculiţa ţinută în mâna stângă - în acest caz este necesar ca pe masă să se afle neapărat un bol de apă. După cum se observă, la sparanghel nu se foloseşte niciodată cuţitul.

Salata verde şi andivele se aduc la masă gata tăiate şi preparate, iar dacă bucăţile sunt mari nu se duc aşa la gură, ci se vor tăia cu un cuţit. Dacă nu sunt preparate după gust, le putem asezona cu sare, piper, ulei sau oţet. Dar trebuie ştiut că salata verde şi andivele se mănâncă cât mai aproape de starea lor naturală.

Conopida şi broccoli se taie doar cu furculiţa. Cuţitul nu se foloseşte deloc. Dacă la masă se aduce peşte, acesta nu se mănâncă folosindu-se un cuţit obişnuit de friptură, ci numai cuţitul pentru peşte, cu o formă specială, şi o furculiţă mai mică. Cuţitul se foloseşte la dezosare şi ca ajutor la mâncat. O dată cu desfacerea peştelui şi îndepărtarea şirei spinării, cuţitul nu se mai foloseşte pentru tăiat. Mâncatul peştelui cere o îndemânare specială, iar înainte de a ieşi la un restaurant cu specific pescăresc exersaţi acasă cât mai mult.

Crustaceele se servesc, de regulă, fără carapace, iar dacă masa este mai puţin festivă, crevetele se curăţă cu mâna, li se rupe capul, ceea ce va face să iasă intestinele, apoi se scoate carnea din carapace. Langustelor, homarilor, racilor şi crabilor li se rup articulaţiile cu mâna, apoi cu un cleşte special se sparg oasele şi se scoate carnea din coşul pieptului, din picioare şi coadă şi se mănâncă, de regulă, pe felii de pâine prăjită unsă cu unt.

"Ştiind precis cum trebuie să se comporte în toate ocaziile vieţii, omul manierat capătă siguranţă de sine, scapă de complexe, este acceptat şi respectat de cei din jur; într-un cuvânt devine mai liber"

Aurelia Marinescu
Codul bunelor maniere astăzi, Humanitas Practic Special

×
Subiecte în articol: bunele maniere