x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Evenimentele săptămânii

Evenimentele săptămânii

26 Ian 2011   •   17:49
Crama lui Vladimirescu. În primăvara lui 1821, Tudor Vladimirescu a intrat, triumfal, în Bucureşti, pe Podul Calicilor (Calea Rahovei, de astăzi) şi, împreună cu pandurii săi, a stăpânit capitala aproape două luni. Mulţimea a ieşit în stradă să-l aclame. La 190 de ani de la mişcarea revoluţionară a lui Tudor, urmaşii săi (oarecum) i-au descoperit "urmele" chiar pe Bulevardul Panduri. Nu departe de Academia Militară, în timpul lucrărilor pentru amenajarea Restaurantului Casa Latină, a fost scoasă la lumină una dintre cele mai vechi hrube ale Bucureştiului medieval şi fanariot. Ea a fost reamenajată, modernizată şi redată scopului său iniţial. "Crama Pandurilor" este, acum, locul unde, în primul rând, se poate bea un vin bun, obişnuit sau de colecţie, dar şi acela în care oaspetele găseşte o mâncare tradiţională românească de ca­litate. La inaugurarea cramei, proprietarul a oferit, "urbi et orbi", un prânz gratuit pentru 1.000 de persoane, din care n-au lipsit caşul proaspăt (200 kg), precum şi tradiţionala "poma­nă a porcului". Nelu Ploieşteanu, formaţia Etnic şi trupa Haiducii au colorat, artistic, evenimentul, care a continuat târziu în noapte, cu prieteni, vedete şi simpli muşterii. Între pandurii lui Tudor Vladimirescu şi pandurii de azi se întind aproape 200 de ani. Dar e un semn bun că tot s-a păs­trat ceva bun de la vremurile de altadată, cum ar fi această cramă veche, care îmbracă plăcuta haină a altui mileniu, veac şi deceniu (abia începute), întru dulcea şi aromata mângâiere a gurmandului dâmboviţean fără vârstă. (T.C.)

În lume
● 28-30 ianuarie. Festivalul trufei. Oregon. Evenimentul celebrează renumitele trufe din Oregon. Vor fi prezenţi chefi francezi, care vor prepara trufele în moduri inedite.

● 29 ianuarie. Festivalul de mâncare şi vin. Insulele Cayman. Este cea de-a 23-a ediţie a celui mai popular eveniment culinar din regiune. Se organizează o competiţie între restaurante.

● 30 ianuarie-2 februarie. Dulciuri şi biscuiţi. Köln, Germania. Expoziţia aduce cele mai bune dulciuri din ţară şi de peste hotare. Cei pre­zenţi vor putea afla şi reţetele lor.

● 1-28 februarie. Expoziţie de ciocolată. New Buffalo, Michigan. Vor fi expuse diverse sortimente de ciocolată, iar vizitatorii vor putea cumpăra desertul preferat.

● 2 februarie. Simplitate italiană. Miami, Florida. Vor fi degustate cele mai rafinate vinuri din Italia, alături de somelieri care vor da detalii şi despre asocierea vinului cu mâncarea.

● 2-3 februarie. Fast-food şi cafea. Stockholm. Evenimentul îşi pro­pune să demonstreze că mâncă­rurile fast-food şi cafeaua trebuie consumate cu moderaţie. (C.D.)

×