x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Evenimentele săptămânii

Evenimentele săptămânii

09 Feb 2011   •   19:18
Fuga Lolelor. În perioada 11-13 februarie, în Agnita, Sibiu, Cincu şi Marpod se sărbătoreşte Fuga Lolelor, un obicei străvechi.  La paradă vor lua parte peste 210 de lole – personaje mascate (germ. urzeln), cu vârste cuprinse între 3 ani şi 75 de ani, care vor însoţi perso­najele simbolice ale breslelor săseşti din Agnita, alături de 28 de lole din Germania, membri ai HOG Agnetheln. Evenimentele vor marca 100 de ani de la prima paradă comună a breslelor meşteşugăreşti din Agnita. Obiceiul Lolelor din Agnita, atestat în anul 1689, este strâns legat de ritualul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Lolele, personaje mascate şi gălăgioase, aveau rolul de a proteja alaiul breslaşilor, dar şi de a alunga iarna grea şi spiritele rele. Din program: vernisajul expoziţiei în sala Casei Artelor din Sibiu, prezentarea Obiceiurilor Lolelor şi Balul Lolelor. (Carmen Drăgan)

În ţară
10-13 februarie. Târg de cadouri. Bucureşti. De Valentine's Day, toţi îndrăgostiţii sunt aşteptaţi la Ro­mexpo, la un târg de cadouri.

11-13 februarie. Expoziţia "Ideal Interiors". Bucureşti. Expoziţia de la Sala Palatului, din Capitală, aduce ultimele tendinţe în materie de design interior. Nu vor lipsi su­ges­tiile pentru bucătăriile mo­derne.

14-15 februarie. Carnavalul Clătitelor. Prejmer, Braşov. Cea de-a şasea ediţie a Festivalului organizat de ANTREC va fi plină de surprize dulci.

În lume
10-13 februarie. Salonul ciocolatei. Marseille, Franţa. Cei prezenţi se vor bucura de diverse sortimente de ciocolată şi vor putea cumpăra şi pentru acasă.

12 februarie. Festivalul vinului. Marlborough, Noua Zeelandă. Festivalul aduce toate sortimentele de vin din regiune, dar şi preparate culinare ale zonei.

16-17 februarie. Gastroexpo. Gdansk, Polonia. La expoziţie vor fi prezenţi numeroşi chefi care vor face demonstraţii culinare inedite. (C.D.)

×