x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Expozitie de acrituri

Expozitie de acrituri

14 Sep 2005   •   00:00
Expozitie de acrituri
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, e vremea muraturilor! De ce s-o mai lungim cu vorba, cand este atata treaba de facut? Gogonele, castraveti, varza alba si rosie, conopida, telina, pepenasi, morcovi… Cate trebuie sa cumparam si apoi sa le dichisim pe fiecare in parte ca sa le punem la murat. Cu otet sau saramura, dupa gust, numai sa fie camara plina de "acrituri" pentru iarna! In urma cu ceva ani, de toate aceste "operatiuni" se ocupa Hristache. Nici eu nu eram un simplu spectator, dar lui ii placea sa le aseze in borcane, ca si cand ar fi tesut o panza la gherghef. Voia sa faca tot felul de modele, de desene, de parca era un tablou, nu un simplu borcan de muraturi. Si la final, rafturile camarii aratau ca o pictura naiva, plina de culori vii. Eu va spun pe scurt cum se desfasura strangerea proviziilor pentru toamna, dar Hristache al meu lua totul in serios. Aveam in fata blocului un visin de unde lua de fiecare data crengute sa le puna la gura borcanelor de muraturi. Dar nu facea asta pana cand nu termina cu totul, ca sa fie proaspete si parfumate. Si cate si mai cate nu facea, numai ca muraturile lui sa fie cele mai bune!

Dar timpurile acelea au trecut, si acum trebuie sa ma ocup eu de toate. Ma duc la piata si aduc pe rand din fiecare. Nu pentru mine. Pentru nepoti, ca eu nu mai am nevoie de atatea muraturi. Aduc acasa toate legumele, le pun in borcane si cand sa ajung la capat, imi dau seama ca nu mai este nici macar visinul din fata blocului. (Matusa Elvira)

POVETE
GAINI. Curatarea rapida si usoara a unei pasari este posibila daca se calca pasarea taiata cu un fier de calcat bine incins. In felul acesta se face si dezinfectia fulgilor.

RECUNOASTERE. Marmelada este gata daca, punandu-se o cantitate nu prea mare intr-un pahar, se strange ca un bob. Daca se desface, inseamna ca mai trebuie fiarta. Putina marmelada pusa pe o farfurioara se incheaga bine dupa ce s-a racit si nu lasa zeama pe margine.

PUFOS. Galustile de gris vor deveni mai pufoase daca galbenusurile de ou vor fi frecate cu un praf de sare, iar grisul se va amesteca cu 1-2 lingurite de faina de porumb (malai) cernuta.

SMANTANA. Pentru ca smantana care se adauga la mancaruri sa nu se taie, se incalzeste in prealabil la bain-marie, si apoi se toarna treptat in mancarea respectiva.

CUPTOR. Ca sa se evite arderea prajiturilor, tava in care acestea se coc se asaza intr-o alta tava, putin mai mare (aceasta daca stim ca cuptorul coace defectuos).

MURATURI ASORTATE
Se folosesc castraveti, patlagele necoapte, ardei capia si pepeni mici verzi. Daca se adauga pastai de fasole, acestea trebuie fierte. Morcovii se taie in felii subtiri. Legumele se asaza la murat, ca si castravetii, in borcane. Pentru a da un gust mai placut muraturilor si pentru a ajuta la conservarea lor, se adauga frunze de visin, de stejar sau de coacaze. Dupa ce s-au asezat toate legumele, se toarna saramura pregatita cu 24 de ore inainte. In general, se pune o lingura cu sare grunjoasa la un litru de apa. Pentru ca saramura sa fie cat mai limpede, este bine ca sarea sa fie pusa pe o panza usor cufundata in apa. Dupa umplerea cu saramura, borcanele trebuie sa stea o zi sau doua la temperatura de 20ÞC. In acest timp, saramura care scade se completeaza; borcanul trebuie sa fie in permanenta plin. Dupa acrire, muraturile se pun la rece.
×