x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Farfuria cu crabi şi "tilapia"

Farfuria cu crabi şi "tilapia"

de Tudor Cires    |    26 Noi 2008   •   00:00

Malaysienii preferă să mănânce stavrid mărunt, stavrid indian (cu carnea mai slabă) sau plătică de Atlantic (cu carnea mai grasă). Preparatele din anşoa (proaspătă sau uscată) sunt tot atât de populare ca şi cele din macrou. Mai găseşti pe masa lor peşte-ray (dintre care unii produc şocuri electrice şi erau folosiţi, se spune, de grecii antici în scopuri terapeutice), peşti proaspeţi de apă dulce din specia "tilapia" ori somn-de-mare. 




Specialităţi

Peştele este consumat, în general, prăjit, iar pielea lui se freacă, adesea, cu condimente sau chiar se umple cu un amestec de mirodenii, înainte de prăjire sau de fierbere. Bucăţile de peşte, tocate sau tăiate mărunt, sunt, de asemenea, servite cu un amestec de legume într-un sos în care predomină mărarul. O delicatesă de pe masa malaysianului o reprezintă crabii. De regulă, ei se fierb în apă cu mirodenii şi se servesc... cu mâna. Cea mai rafinată aromă o au crabii fierţi împreună cu fasole neagră şi sare. Bineînţeles, aproape orice provine din apă – fie că sunt peşti sau fructe de mare – se poate pregăti împreună cu curry, una dintre delicatese reprezentând-o capul de peşte cu sos de curry, în care se mai adaugă suc de tamarind, lapte de cocos, ceapă, chilli, roşii şi câteva frunze proaspete de "kari" (curry).

Teste... originale

Există în această ţară o veche tradiţie a cultivării scoicilor la o adâncime de 1,80 m. Scoicile au nevoie de un an până la maturitate; atunci, marinarii le aduc la mal în sacii de rafie în care au crescut. Scoicile se vând foarte bine, fiind deosebit de apreciate de malaysieni. Ca să verifice dacă sunt proaspete, cumpărătorii le aruncă pe pardoseală. Dacă sunt încă vii, unele, când sunt lovite, se închid mai tare. Tot aşa, închise, se şi fierb. Pentru turistul occidental, mâncărurile arată la fel de exotic ca şi numele lor: "sambal kepah", "kerang masak papaya", "kupang masak asam", "gonggong masak ubi kledek"... (sunt de fapt denumirile tradiţionale ale diferitelor tipuri de moluşte, cu indicaţia altor ingrediente, din care nu lipsesc, după caz, condimentele de Manila, papaya, amestecul de suc de tamarind, lemongrass şi chilli ori sosul din lapte de cocos).

Cinkaluk

"Iată un produs tradiţional", veţi spune! E vorba despre un preparat popular, întâlnit mai ales în satele din Malaysia: el este "cinkaluk", pe bază de crevete, sare şi orez fiert. Crevetele se spală în apă de mare, după care se scurge. Se pune sare şi se adaugă puţin orez fiert. Amestecul se toarnă într-un borcan. Se acoperă şi se lasă patru săptămâni la fermentat. Când lichidul devine roz, înseamnă că orezul şi sarea s-au dizolvat, iar compoziţia, acum mai limpede, e gata. "Cinkaluk" se serveşte ca aperitiv, cu ceapă eşalotă, chilli şi puţin suc de lămâie ori se mănâncă împreună cu orez, peşte şi vegetale. Este foarte, foarte sărat şi greu de dat după gustul european. Poate fi recunoscut, de la distanţă, după mirosul său pătrunzător şi inconfundabil.

×
Subiecte în articol: geografii culinare