x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Farmecul bufetului rece

Farmecul bufetului rece

de Carmen Dragan    |    26 Mar 2008   •   00:00

Există numeroase situaţii în care nu se poate pregăti o masă ca la carte, dar bufetul rece este foarte potrivit. Practica acestuia câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi, fiind considerată cea mai potrivită, mai economică şi mai modernă formulă de primire a oaspeţilor.

Există numeroase situaţii în care nu se poate pregăti o masă ca la carte, dar bufetul rece este foarte potrivit. Practica acestuia câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi, fiind considerată cea mai potrivită, mai economică şi mai modernă formulă de primire a oaspeţilor. Bufetul rece se poate aşeza pe măsuţe, dar şi pe diverse obiecte de mobilier, după ce a fost luat totul de pe ele. În lipsă de feţe de masă potrivite se pot folosi şerveţele mai groase sau hârtie gofrată albă.

 

 

 

Gamă diversificată

Bufetul rece are farmecul lui, dacă mâncărurile pregătite sunt gustoase şi frumos ornate. Gama de preparate este foarte diversă, de la gustări picante (ouă în aspic, ficat în aspic, salată rusească în rulouri de şuncă etc.), intrări calde, cum ar fi diverse pateuri, sau salate ca cea de andive cu maioneză, salată de scrumbii afumate cu ceapă, fripturi reci şi vânat, până la deserturi, fructe de sezon sau salate de fructe. Sandvişurile şi tartinele rămân totuşi baza bufetului rece. Ca băuturi se servesc ţuică şi vin la gustări şi lichioruri la dulciuri. Cafeaua nu trebuie să lipsească. Pentru cei care dansează se poate pregăti o băutură răcoritoare spaniolă, numită Sangria. La trei litri de vin roşu, se adaugă un litru de citronadă, trei mere tăiate în felii subţiri, trei lămâi şi trei portocale tăiate în sferturi, trei pumni de stafide. Se pune zahăr după gust şi se lasă la macerat 24 de ore.

 

 

Sfaturi importante

Bufetul rece se aranjează astfel: platourile cu gustări şi farfuriile pe care le vor folosi invitaţii pentru toate felurile servite se pun din vreme pe măsuţe. La fel şi tacâmurile, şi şerveţelele trebuie să fie deja aşezate într-un suport înainte de venirea musafirilor. Gazda face astfel economie la tacâmuri şi farfurii, care la o masă trebuie schimbate după fiecare fel.

 

 

În cazul în care sunt mai mulţi invitaţi şi spaţiul este prea mic chiar şi pentru aranjarea unui bufet rece, atunci se pregătesc porţii individuale pe farfurii întinse. Cantităţile trebuie să fie potrivite din fiecare gustare pregătită. Farfuriile se aranjează înainte de venirea invitaţilor şi se ţin la bucătărie, aducându-se după sosirea acestora. În felul acesta, musafirii nu se vor înghesui în jurul mesei. Dacă sunt respectate aceste câteva sfaturi, bufetul rece va fi o reuşită.

×
Subiecte în articol: rece bunele maniere