Potrivit cumvaplace.ro, pe lângă faptul că este relativ ieftină, fasolea verde este bogată în vitamina C și betacaroten, un antioxidant care dă culoarea fructelor și legumelor. Leguma ajută la combaterea inflamației și este o sursă bună de acid folic și potasiu, care sprijină reglarea tensiunii arteriale. Fasolea verde este, de asemenea, o sursă bună de proteine și fibre, care ajută la scăderea colesterolului.
Totuși, depinde foarte mult cum este preparată, pentru că înecată în grăsimi sau fiartă în exces, nu ne mai poate ajuta prea mult.
Cum se prepară fasole verde
Fasolea verde este o leguminoasă foarte versatilă. O puteți găsi proaspătă la piață sau în raionul dedicat verdețurilor de la magazin, la congelator sau chiar în conservă.
Iată câteva modalități populare de a le pregăti:
- Gătită la abur
- Sotată în uleiuri sănătoase (unt sau ulei de măsline), cu usturoi
- La cuptor, simplă sau cu alte legume
- Fasole verde cu legume, la tigaie
Fasole verde? Fasolakia! Este o mâncare de bază a verilor grecești, simplă și gustoasă. Practic o ”mâncărică” de legume gătită simplu: fasole verde călită cu ulei de măsline, alături de roșii proaspete și coapte. Se pot adăuga ceapă, dovlecel sau cartofi și este de obicei condimentată cu o varietate de ierburi proaspete. Grecii o preferă ca fel principal, acoperit cu brânză feta mărunțită și pâine.
Deși am fost ușor mirați, am descoperit că și italienii au o combinație de paste cu cartofi și fasole verde, o specialitate din zona Liguria, nord-vestul Italiei. Cea mai simplă variantă a acestui fel de mâncare este cu paste ceva mai late, seamănă cu tagliatele, și pesto de busuioc Genovese, dar se este comună și combinația cu cartofi fierți tăiați cubulețe și fasole verde, în timp ce sosul de paste își obține cremozitatea dintr-o combinație de pecorino și parmezan.
Tot inspirată din bucătăria italiană este și minestrone este o supă consistentă în care puteți pune o mulțime de legume adunate prin frigider. Minestra înseamnă, simplu, supă. Orice fel de supă. Cea păstrată până la noi sub numele de minestrone este făcută cu legume, adesea cu adaos de paste sau orez, uneori ambele. Ingredientele comune includ fasole verde, ceapă, țelină, morcovi, legume cu frunze, bulion, parmezan și roșii. Dacă la final am acri-o cu borș sau oțet, ar fi o ciorbă ca la mama acasă.
Cele mai multe dintre rețetele care includ fasole verde sunt însă salatele sau cele unde aceasta este garnitură pentru friptură. Se potrivește foarte bine cu carnea de vită, așadar încercați-o.
Noi am preparat-o în mai multe variante:
- Salată cu bacon și ou
- Ciorbă de fasole verde
- Pui cu lămâie și fasole verde
- Fasole verde cu carne tocată