x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fastul ospetelor romane

0
Autor: Anna Borca 19 Noi 2005 - 00:00
Fastul ospetelor romane

Ospetele somptuoase s-au organizat la Roma incepand cu secolul al II-lea i.e.n. In epoca imperiala ele au devenit o moda la curtea imparatilor, dar si a patricienilor.

Ospetele somptuoase s-au organizat la Roma incepand cu secolul al II-lea i.e.n. In epoca imperiala ele au devenit o moda la curtea imparatilor, dar si a patricienilor.

Celebre au ramas ospetele de la curtea imparatului Nero si a lui Trimalchion, un libert (sclav eliberat) ajuns foarte bogat. De la Petronius, considerat "arbitrul elegantei", autorul romanului de moravuri "Satyricon", avem descris luxul prezentarii, abundenta si excentricitatea mancarurilor, la unul dintre banchetele oficiale oferite de Trimalchion, care a trait in primul secol al epocii imperiale.

In ce consta acest fast? La aperitiv, sclavii aduceau o masa pe care se afla un magarus de bronz. Pe spinarea magarusului erau doi desagi: unul era cu masline verzi, celalalt, cu masline negre. Langa asin se aflau doua podulete arcuite cu harciogi fripti si presarati cu miere si mac. Carnatii fripti erau adusi pe o frigare de argint, iar dedesubtul gratarului, in loc de carbuni, se aflau prune de Siria umplute cu seminte de rodie.

ABUNDENTA. Urma masa propriu-zisa, compusa din doua feluri de mancare si trei fripturi. Dar ce fripturi! La inceput era adusa, pe o tava mare, intr-un cos impletit, o gaina de lemn cu aripile intinse, de sub care se scoteau oua de paun a caror coaja era din aluat de prajitura. Inauntru avea fiecare cate o pasare mancatoare de smochine, invelita intr-un galbenus de ou cu piper. Al doilea fel era servit tot pe o tava rotunda, pe care erau zugravite cele 12 semne ale zodiacului. Pe fiecare semn era pusa mancarea cea mai potrivita zodiei: Berbec - mazare cornoasa; Taur - o bucata de carne de vita; Gemeni - fudulii si rinichi; Rac - o coroana; Leu - o smochina de Africa; Fecioara - ugerul unei scroafe tinere; Balanta - un cantar adevarat pe a carui talere se afla o turta cu branza si o placinta; Scorpion - un pestisor de mare; Sagetator - un corb; Capricorn - un rac-de-mare; Varsator - o gasca; Pesti - doi somni marini. La mijlocul tavii se afla o brazda de iarba verde, pe care erau asezate faguri de miere. Dedesubt era o alta tava, dreptunghiulara, cu alte ciudatenii culinare: pasari indopate, uger de scroafa, un iepure. In colturi, patru statuete ale satirului Marsyas din ale caror flaute curgea un sos picant peste niste pesti, care inotau intr-o mare miniaturizata.

COPIOS. Desfraul gastronomic continua. Asezate pe cate o masa "fripturile" erau aduse de sclavi. Erau trei uriase animale fripte. Pe prima masa - un mistret, a carui carne era cea mai apreciata. Mistretul avea pe cap o tichie de libert, iar de colti erau atarnate doua cosulete din foi de palmier. Unul era plin de curmale uscate, celalalt, de curmale proaspete. In jurul marelui vanat se aflau pui de mistret, facuti din coca de prajituri. Pe a doua masa era un porc, de sub care ieseau, in sir, carnatii si toba. Pe a treia masa - un vitel pus pe o tava de argint. Ospatul se incheia cu desertul. Se serveau prajituri si fructe de tot felul: mere, pere, prune, gutui, smochine, struguri. Vinul indulcit cu miere stingea setea mesenilor. O astfel de masa tinea de seara pana in zori.

LA MASA
Dat de multe ori drept exemplu pentru biciuirea si pedepsirea exceselor de tot felul, la masa, poetul Martial da dovada de sobrietate in aranjarea ei. Iata cateva dintre preparatele cu care isi servea invitatii: "Ingrijitoarea gospodariei mele mi-a adus nalba, care usureaza digestia, si alte bunatati ce se mai gasesc in gradina mea de legume; printre acestea este si laptuca cea crescuta la suprafata si prazul, care trebuie taiat in felii si nu lipseste nici menta care produce ragaieli, si nici varza salbatica. Oua taiate marunt vor incununa scrumbiile intinse pe un strat de ruta amara; si va mai fi si uger de scroafa in saramura de lacherda. Cam acestea ar fi gustarea". Iar masa propriu-zisa consta dintr-un singur fel de mancare.
Citeşte mai multe despre:   masa,   gastronomie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de