Vegetarienii care au trecut in week-end prin Balvanyos au facut o alegere gresita. In schimb, iubitorii de carne au avut numai de castigat mergand la Festivalul International Pomana Porcului.
Pentru ardeleni, cea mai buna leguma este porcul. Nu e de mirare ca la ei ritualul de taiere a porcului are ceva spectaculos. Sambata, 25 februarie, dis-de-dimineata, treisprezece echipe s-au strans la Baile Balvanyos pentru un concurs inedit: cine are cele mai frumoase traditii pentru taiatul porcului si pentru prepararea produselor traditionale. Dorind "sa-si ia tainul" de distractie, la start s-au inscris si echipe de la campie. Patru olteni au venit tocmai de la Craiova, cu porcul din dotare, pentru a le dovedi ardelenilor ca si in Muntenia sunt traditii deosebite. Nu au lipsit nici bucovinenii, care au venit cu cele mai multe ustensile si cu o echipa impresionanta: zece oameni. Cum Festivalul Pomana Porcului din acest an a avut caracter international, printre participanti s-au aflat si trei echipe din Ungaria. JURIUL. Presedintele juriului, Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania, a avut o munca grea. Inca de la ora 8 dimineata s-a aflat printre concurenti, pentru a vedea cum se desfasoara pregatirile. Juriul a trebuit sa tina seama de foarte multe: de modul cum este taiat porcul, de elementele de autenticitate si folclor, de cat de igienic sunt preparate bucatele si de modul cum acestea sunt prezentate. Dupa ora pranzului, platoul pe care se desfasura evenimentul era deja plin de oameni. Poate tulnicele echipei din Alba i-au chemat ori sa fi fost zgomotul facut de saniile localnicilor! Ce stim sigur e ca atmosfera era deja incinsa. Fumul de la parlitul purceilor te indeparta de standuri, dar mirosul de carne proaspata parca te facea sa nu mai tii seama de nimic. Mai ales ca una dintre echipele venite din Ungaria pusese pe gratar bucati de carne, iar aroma acestora invaluia si ametea pe oricine. Fiecare dintre cele treisprezece echipe participante a incercat sa promoveze la Balvanyos traditiile locului din care proveneau. Cei din Bran au venit cu tulumbe pentru parlitul porcului. Noghea Adrian, seful echipei, spune ca aceasta si cetina de brad fac ca soriciul porcului sa fie mult mai fraged. "Carnea se coace in sucul ei si iese mai coapta, este un procedeu mult mai natural", spune el in timp ce manuie cu dexteritate tulumba.Citește pe Antena3.ro
|
ORIGINAL
"E foarte important modul de prezentare. Cei din Bucovina au avut grija de toate, si de aceea au castigat. Au venit pana si cu afumatoarea de-acasa" Dumitru Burtea presedintele juriului |
|
|
|
|