x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Festival / Au alungat iarna cu pomana porcului

Festival / Au alungat iarna cu pomana porcului

de Cristina Andreea Catana    |    28 Feb 2006   •   00:00
Festival / Au alungat iarna cu pomana porcului

Vegetarienii care au trecut in week-end prin Balvanyos au facut o alegere gresita. In schimb, iubitorii de carne au avut numai de castigat mergand la Festivalul International Pomana Porcului.

Pentru ardeleni, cea mai buna leguma este porcul. Nu e de mirare ca la ei ritualul de taiere a porcului are ceva spectaculos. Sambata, 25 februarie, dis-de-dimineata, treisprezece echipe s-au strans la Baile Balvanyos pentru un concurs inedit: cine are cele mai frumoase traditii pentru taiatul porcului si pentru prepararea produselor traditionale. Dorind "sa-si ia tainul" de distractie, la start s-au inscris si echipe de la campie. Patru olteni au venit tocmai de la Craiova, cu porcul din dotare, pentru a le dovedi ardelenilor ca si in Muntenia sunt traditii deosebite. Nu au lipsit nici bucovinenii, care au venit cu cele mai multe ustensile si cu o echipa impresionanta: zece oameni. Cum Festivalul Pomana Porcului din acest an a avut caracter international, printre participanti s-au aflat si trei echipe din Ungaria.

JURIUL. Presedintele juriului, Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania, a avut o munca grea. Inca de la ora 8 dimineata s-a aflat printre concurenti, pentru a vedea cum se desfasoara pregatirile. Juriul a trebuit sa tina seama de foarte multe: de modul cum este taiat porcul, de elementele de autenticitate si folclor, de cat de igienic sunt preparate bucatele si de modul cum acestea sunt prezentate.

Dupa ora pranzului, platoul pe care se desfasura evenimentul era deja plin de oameni. Poate tulnicele echipei din Alba i-au chemat ori sa fi fost zgomotul facut de saniile localnicilor! Ce stim sigur e ca atmosfera era deja incinsa. Fumul de la parlitul purceilor te indeparta de standuri, dar mirosul de carne proaspata parca te facea sa nu mai tii seama de nimic. Mai ales ca una dintre echipele venite din Ungaria pusese pe gratar bucati de carne, iar aroma acestora invaluia si ametea pe oricine.

Fiecare dintre cele treisprezece echipe participante a incercat sa promoveze la Balvanyos traditiile locului din care proveneau. Cei din Bran au venit cu tulumbe pentru parlitul porcului. Noghea Adrian, seful echipei, spune ca aceasta si cetina de brad fac ca soriciul porcului sa fie mult mai fraged. "Carnea se coace in sucul ei si iese mai coapta, este un procedeu mult mai natural", spune el in timp ce manuie cu dexteritate tulumba.

SURPRIZE. Alti concurenti au incercat sa convinga presa ca ei sunt cei mai buni printr-un aranjament cat mai atractiv al standului. Echipa din Cernea, judetul Covasna, a construit o intreaga gospodarie, folosindu-se in loc de lemn sau de caramida doar de slanina si de carnati. Astfel poarta, acoperisul casei sau ghizdurile fantanii erau din bucati suculente de slanina. Iar galeata cu care se scotea apa din fantana era reprezentata de o bucata de carnat.

Castigatorii acestei inedite competitii au fost toti concurentii, pentru ca s-au distrat si au invatat cum sa se prezinte la un concurs. Insa echipa din satul Vama, judetul Suceava, a primit Premiul de Excelenta. Dumitru Burtea a apreciat ca obiceiurile lor pot face oricand subiectul unor filme de prezentare pentru turistii straini.

ORIGINAL
"E foarte important modul de prezentare. Cei din Bucovina au avut grija de toate, si de aceea au castigat. Au venit pana si cu afumatoarea de-acasa"
Dumitru Burtea presedintele juriului

RETETE INVINGATOARE
Pentru mamaliga de barabule se fierb cartofii in ceaun ca pentru piure, dupa care se pune malaiul. Se amesteca timp de 15 minute. Mamaliga este gata atunci cand se desprinde de pe fundul ceaunului. Gustul este mai fin, mamaliga este ca o pasta. Se serveste cu tochitura sau cu pomana porcului. Tochitura este foarte importanta pentru bucovineni, ea fiind preparata din carnea ce mai buna. Se mai serveste si chisleag ("lapte prins crud") sau muraturi asortate.
DIFERENTE
La acest concurs fiecare echipa a trebuit sa gateasca cel putin trei preparate din carne de porc. Majoritatea au preparat toba, carnati, lebar, sangerete, muschi impletit. Insa, venind din zone diferite ale tarii, si modul de preparare a fost diferit. S-au deosebit si la ingredientele folosite. Daca in Ardeal in lebar se pune orez, bucovinenii pun hrisca. Cei din urma au iesit in evidenta si cand a fost vorba despre mamaliga, careia i-au adaugat, pe langa malai si cateva barabule. Si la bautura specifica ritualului de taiere a porcului s-au intrecut. Unii au venit cu palinca, altii cu vin, altii cu lichior de merisoare. Modul de servire a fost esential. O echipa din Ungaria le-a servit oaspetilor palinca in copite de porc curatate si spalate.
×
Subiecte în articol: gastronomie porcului