x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Feteasca neagra

Feteasca neagra

01 Apr 2005   •   00:00

Acest soi a fost rezultatul unei selectii populare, facuta in timp, din vita salbatica de padure si cultivata la inceput de daci pe un areal cuprins intre Carpati si Nistru.



  • de ION PUSCA - oenolog

  • Fiind un soi foarte viguros si cu mare rezistenta la ger si seceta, Feteasca Neagra a rezistat "eroic" peste doua milenii ca planta, ramanand in prezent unul din putinele soiuri dacice existente in cultura si in acelasi timp unul din cele mai vechi ale Europei. Strugurii soiului Feteasca Neagra se matureaza deplin incepand cu decada a doua a lunii septembrie, reusind sa acumuleze 200 - 220 g /l zahar, dar pot fi recoltati si mai tarziu la supramaturare cand ajung pana la 260 g zahar. In general productia de struguri variaza intre 7000 - 9000 Kg la ha si este cultivat in Romania pe o suprafata de circa 1000 de ha. Vinurile obtinute din soiul Feteasca Neagra sunt bine colorate, avand o culoare rosie ce poate varia de la rosie - rubinie stralucitoare, pana la rosie intensa cu nuante rubinii.

    Aroma vinurilor obtinute din acest soi este placuta, complexa si originala, contribuind la aceasta si aroma strugurelui din care provine. Aroma aminteste de cea a coacazelor negre sau sugereaza mirosul de prune uscate. Gustul, ce aduce parca a mura, este in general echilibrat, consistent si viguros, lasand in urma o amintire placuta si persistenta. Vinul obtinut din soiul Feteasca Neagra castiga mult calitativ prin maturare in vase de lemn pana la 2 - 3 ani si invechite in sticle pana la 10 - 12 ani, desigur aceste perioade de timp depinzand mult si de podgoria de provenienta. Cele mai bune rezultate calitative ale soiului Feteasca Neagra se obtin in Dealu Mare si in plantatiile viticole ale judetului Mehedinti.

    Concluzionand, putem spune ca potentialul alcoolic ridicat, ca si aciditatea, extractul, glicerolul, substantele colorante etc, se gasesc intr-o perfecta armonie, ceea ce ii confera vinului de Feteasca Neagra o finete si o catifelare cu totul specifica, situandu-l din punct de vedere al calitatii printre marile vinuri ale lumii. Pacat ca acest soi in Romania nu este cultivat pe suprafete mai mari!

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie feteasca feteasca neagra neagra